Glavni problem kosovskih Srba je postavljanje graničnih prelaza i odvajanje Kosova od Srbije. Glavni problem kosovskih vlasti je izuzetost severa Kosova iz ukupnog političko-pravnog sistema Kosova. Dakle, da bi se problem rešio, ne treba postavljati granicu između Srbije i Kosova, a kosovski Srbi treba da se vrate u kosovske institucije.

Predstavnici Srbije i Kosova treba da postignu dogovor o zajedničkom tržištu (carinska unija), kakvo već postoji u Evropskoj uniji. Dogovorom bi se legalizovalo sadašnje stanje bez graničnih prelaza na severu Kosova, dok bi Kosovo zadržalo spoljne prelaze ka drugim zemljama. Ovo bi bila praktična priprema za priključenje Uniji, kada će međusobne granice ionako biti ukinute. Ovo je ujedno dobra prilika da se uspostavi bliska policijska saradnja.

Pošto postoji spor oko statusa, Srbija će sporazumom o spoljnim granicama tretirati Kosovo kao pokrajinu, dok će predstavnici Kosova tretirati Srbiju kao susednu državu. U sporazumu se može koristiti i izraz „entitet Republika Kosovo“, čime se postojeći naziv prihvata uz bitnu ogradu, kao u slučaju Republike Srpske. Ovakve smicalice nisu bitne sve dok daju rezultate.

Entitet Kosovo bi trebalo da ima kontrolu nad čitavom svojom teritorijom, bez obzira da li se smatra pokrajinom ili republikom. I tokom 1980-ih, kada je Kosovo bilo autonomna pokrajina, kosovska vlada i policija su imale nadležnost na čitavoj svojoj teritoriji. Kosovski Srbi treba da se bore da Kosovo ostane u nekoj vrsti zajednice sa Srbijom (bar carinska unija), da se ne postavljaju granice ka Srbiji, i da u odnosu na prištinsku vlast imaju suštinsku autonomiju. Ukoliko budu tražili više od toga, Evropa neće imati sluha za njihove zahteve.

 

Peščanik.net, 25.10.2011.