Istanbul

Istanbul

Otmica državnog tužioca od strane levičarskih ekstremista u Istanbulu okončana je nasilno: oba otmičara su ubijena prilikom upada u zgradu suda u Istanbulu, saopštio je šef istanbulske policije Selami Altinok. Državni tužilac je nešto kasnije podlegao zadobijenim povredama, objasnio je turski premijer Ahmet Davutoglu izrazivši saučešće porodici tužioca. Državni tužilac je vodio spor u politički važnom slučaju Berkin Elvan. Petnaestogodišnji Berkin Elvan je pogođen u glavu suzavcem tokom protesta u parku Gezi 2013, nakon čega je preminuo.

Zabranjena partija DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi – Revolucionarna narodna oslobodilačka partija-front) je preuzela odgovornost za otmicu tužioca u utorak. Altinok je rekao da je policija šest sati pregovarala sa otmičarima. Snage bezbednosti su intervenisale kada su čule pucnje iz kancelarije tužioca. Još uvek je nejasno kako je on ranjen. Agencija Anadolu prenosi izjavu Davutoglua da je otmica napad na tursko pravosuđe i demokratiju. Počinioci su u međuvremenu identifikovani. Imali su 24 i 28 godina.

DHKP-C je pretila da će ubiti državnog tužioca, zahtevajući da policajci odgovorni za smrt Berkin Elvana javno priznaju ubistvo i da se obustavi istraga protiv demonstranata koji su protestovali zbog Elvanove smrti. Dečakov otac Sami Elvan saopštio je tokom otmice preko tvitera da ne želi da još neko strada: “Želim fer i nepristrasno suđenje”. Na fejsbuk strani DHKP-C postavljena je slika sa otmičarima koji vezanom tužiocu drže pištolj uperen u glavu.
Berkin Elvan je u leto 2013. pao u komu iz koje se nije probudio; preminuo je u martu prošle godine. Imao je 15 godina. Istraga o ovom slučaju do sada nije pokazala nikakve rezultate. Radiodifuzna agencija Turske RTÜK je u utorak na zahtev vlade izdala zabranu izveštavanja medija o otmici. Razlog – nacionalna bezbednost.

DHKP-C je u januaru ove godine preuzela odgovornost za bombaški napad žene samoubice na policijsku stanicu u Istanbulu, koji je bio osveta za ubistvo Berkin Elvana. DHKP-C se u Turskoj, SAD i EU nalazi na listi terorističkih organizacija. Grupa je postala poznata u februaru 2013. posle samoubiličkog napada na američku ambasadu u Ankari.

TAZ, 01.04.2015.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 01.04.2015.