Ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble sumnja u sposobnost Grčke da sprovede program štednje. „Kada Trojka (EU, ECB, MMF) sledeći put otputuje u Atinu kako bi proverila da li se Grci pridržavaju dogovorenih reformi, saznaće da Grci nisu ispunili ono što je od njih zahtevano“, rekao je Šojble učesnicima sastanka CDU-a u Bundestagu, „I to bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedelju. Stanje u Grčkoj se i dalje ne menja.“

Na izborima u nedelju će se odlučivati o daljem putu Grčke, tj. o njenom ostanku u evro zoni. Favorit na izborima je partija radikalne levice Siriza koja je protiv mera štednje. U slučaju izborne pobede, šef partije Aleksis Cipras je obećao da će „staviti tačku na trulu grčku državu“ i da će zahtevati nove pregovore sa Trojkom. Uz to je ponovio da je i za ostanak Grčke u evro zoni. „Preuzimamo vladu i odmah u ponedeljak poništavamo memorandum (program štednje) kako bi stvorili pravedniju Grčku“. Siriza namerava da podržavi banke i da ih izdavanjem akcija dokapitalizuje.

Na izborima 6. maja Siriza je bila druga najjača partija i trebalo bi da se, prema predizbornim anketama, bori za prvo mesto sa Novom demokratijom.

Već sada bi Grčka vlada želela da ponovo pregovara sa Trojkom o programu štednje, zato što je Španija dobila milijarde evra pomoći preko vikenda koje nisu vezane za sprovođenje strogih uslova. Međutim Eropska komisija je već odbacila ovu mogućnost: „Naša pozicija je nepromenjena: očekujemo da Grci ispune preuzete obaveze“, rekao je predstavnik za medije Evropske komisije.

Evropska komisija je saopštila da bi u slučaju da Grčka izađe iz evro zone, okolne zemlje mogle da zatvore granice kako bi sprečile izlazak kapitala iz Grčke. Predstavnik komisije je saopštio da pravo EU dozvoljava ovakvu opciju pod određenim uslovima. Mogla bi se uvesti i gornja granica iznosa koji mogu da se podignu sa grčkih bankomata.

Istovremeno, zvaničnici EU su naglasili da je izlazak Grčke iz evro zone još uvek na nivou spekulacije, jer je cilj Komisije da Grčka ostane u evro zoni.

Kako se u Grčkoj izbori bliže, štediše povlače sve više novca iz banaka. „Od početka juna dnevno se povlači između 100 i 500 miliona evra“, rekao je zaposleni iz jedne privatne grčke banke, „Polako ćemo iskrvariti. Hitno nam je potrebna vlada koja će brzo reagovati“. Prema zvaničnim informacijama Grci su od izbijanja krize 2009. sa svojih računa već povukli 80 milijardi evra.

Die Zeit, 12.06.2012.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 14.06.2012.

GRČKA KRIZA