Foto: Slavica Miletić

Foto: Slavica Miletić

Od 2001. godine do danas u Srbiji su na četiri lokacije – u Batajnici kod Beograda, Petrovom Selu blizu Kladova, obali jezera Perućac nadomak Bajine Bašte i Rudnici kod Raške – otkrivene masovne grobnice sa najmanje 941 telom ubijenih albanskih civila – muškaraca, žena i dece. Ni na jednoj od četiri lokacije nikada nije postavljena spomen ploča ili drugo obeležje koje bi podsećalo na činjenicu da su na tim mestima u tajnoj državnoj operaciji pokopana tela stradalih u zločinima počinjenim od strane Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije na Kosovu.

Najveći broj tela, njih 744, ekshumiran je iz više masovnih grobnica u Batajnici nadomak Beograda. Tela su 1999. godine pokopana, a 2001. godine pronađena u Centru za obuku Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije „13. maj“. Nakon ekshumacija, masovne grobnice su zatrpane, poravnate i na njima je do danas nesmetano nastavljena „svakodnevna obuka“ policijskih specijalaca.

Fond za humanitarno pravo pokrenuo je inicijativu za osnivanje memorijalnog centra na mestu otkrivanja tela u Centru „13. maj“, sa ciljem odavanja počasti žrtvama i doprinosa pamćenju o zločinima počinjenim i prikrivanim od strane institucija Republike Srbije.

Peticija za osnivanje memorijalnog centra može se potpisati ovde.

Peščanik.net, 07.02.2017.

Srodni link: VIDEO – Toponimi državnog zločina

KOSOVO