Bliži se 11. jul – dan kada će na nivou čitave EU biti obeležen Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tog dana 1995, prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta ubijeno je preko osam hiljada muslimana u Srebrenici. Evropska integracija Srbije je potpuno blokirana već više od godinu dana, čime se Srbija kao jedina država koja nije ušla u proces ratifikacije čuvenog SSP-a, našla na poslednjem mestu, iza Albanije i BiH. Građani imaju pravo da čuju odgovor na pitanje ko je za to odgovoran i zašto je odgovoran.

Evropa nije zaboravila srebrenički masakr, nije ga zaboravila ni Holandija, koja je i sama bila odgovorna za zaštitu građana Srebrenice i čije su dve vlade pale zbog ovog zločina. Inicijativa LDP-a da se u parlamentu usvoji rezolucija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici usledila je nakon presude Međunarodnog suda pravde koji je utvrdio da Srbija nije kriva za genocid, ali da je odgovorna jer nije učinila ništa da bi genocid sprečila. Ovaj predlog je odbijen od strane gotovo svih parlamentarnih partija. Zabrinjavajuća je vest koja dolazi iz Podgorice da će crnogorski parlament usvojiti rezoluciju o Srebrenici koja je istovetna evropskoj. Kada će to uraditi Srbija?

SSP je blokiran i Holandija je nekoliko puta potvrdila da neće promeniti stav po tom pitanju. Potpredsednik Đelić koji je formalno odgovoran za evrointegraciju Srbije, ni ministar Jeremić ne osećaju potrebu da građanima objasne ko je odgovoran za to što danas BiH ima formalno bolji položaj od Srbije na putu ka EU i kako je moguće da BiH u kojoj su reforme znatno manje izražene nego u Srbiji, ipak nije blokirana u procesu ratifikacije, a Srbija jeste. Ministri treba da objasne kada su poslednji put zvanično boravili u Holandiji i na koji način su pokušali da ubede Holandiju da promeni svoj stav.

Mladić mora u Hag. To je zakonska i međunarodna obaveza ove države, koja je izgubila svaki kredibilitet činjenicom da je tvrdila da ne zna gde je Karadžić, a onda je ovaj uhapšen u centru prestonice u podne. Građanima treba reći istinu – da Srbija više nema kredibilitet da priča o tome kako ne zna gde su Hadžić i Mladić; da nema ni političku podršku od Holandije, koja je izneverena lažnim obećanjima koja su data uoči potpisivanja SSP-a u aprilu 2008. Na kraju, građani treba da znaju da račune moraju da polože i Božidar Đelić i Vuk Jeremić. Prvi zato što je formalno odgovoran, a drugi zato što mora da nam ponudi valjani odgovor zašto misija Srbije pri EU broji jedva 10 ljudi, naspram 60 zaposlenih u hrvatskoj misiji i zašto ga više zanimaju Arapska liga i Pokret nesvrstanih od Evropske unije.

Šta god rekla vladajuća politička elita, evropska integracija Srbije stoji u mestu i stajaće sve dok se Mladić ne nađe pred Haškim sudom. Za godinu, dve ili pet, a sve to samo od nas zavisi.

 
Autor je član Saveta za evropske poslove

Peščanik.net, 09.07.2009.