Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Vlast podržava demonstracije. Medijsku i uličnu demonstraciju moći, brutalne sile, neznanja, neobrazovanja, nesaosećanja, demonizacije… Jedino ne podržava demonstriranje pristojnosti. Ako probate da vlastima pokažete kako izgleda nepatvorena ljudskost, vlast se demonstrativno naduri.

Ministarka za porodicu(!) je čak ljutito upitala ko je uopšte taj koji određuje kako se izražava saučešće. Pa šta ja znam – protokol u Vladi ako već ne civilizacijske norme? Osim za saučešće u kriminalu, to određuje tužilaštvo. Predsednik Srbije je na isto pitanje odgovorio da je bez kamera krišom zapalio sveću u crkvi. On, bez kamera, bilo šta? Premijerka je rekla da bi je optužili za politizaciju. Ona ume da izgovori politizacija? Bez greške i zamuckivanja? Gradonačelniku je bilo važno samo da kaže kako ne treba tamo neki sportista da nudi pomoć jer „Srbija ima novca da sahrani svoju decu“. Dobro je, da ne brinemo za ubuduće. Patrijarh se pojavio ispred škole (Mladenovac već nije njegova eparhija?) ali nije propustio da se na jednom drugom (muškom) skupu bogohulno obrati ženama sa bednice i jadnice (ipak rodno senzitivni jezik, pa bravo, patrijarše).

No, iako vlast više od decenije normalizuje eskalaciju mržnje, besa i nesputane agresije, ove demonstrativne šetnje kao da je primoravaju da bezmalo započne eskalaciju normalizacije. Ako je verovati predsedniku Srbije (a da li je?), uslišeni su svi zahtevi Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“; njegov poziv na kontramiting je zapravo samo privatni snimak telefonom koji je neznano kako stigao u javnost (možda tako što ga je on emitovao i isto to govorio i pred kamerama?); on mora da poštuje kad deset hiljada ljudi protestuje (ništa ono: i da vas izađe 5 miliona?)…

Ko zna dokle ovo popuštanje može da ode. Možda se čak i uključi u akciju razoružavanja Srbije pa preda svoje glavno oružje: Pink, Hepi, Informer, RTS? Možda na partijskom skupu koji toliko reklamira kaže svojim lokalnim šerifima koji rade po principu „koliko listića, toliko poslića“ da prekinu da prete i da se svete čak i deci u vrtićima? Možda shvati i da mu je kontramiting kontrapametna zamisao jer od slogana „Srbija sanja i snove ostvaruje“ do „Srbija se budi i snove ostvaruje“ ima tek nekoliko koraka. Lagane šetnje. Petkom.

Peščanik.net, 15.05.2023.

3. MAJ 2023.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)