Foto: Alamy

Foto: Alamy

Dogodio se brexit. Kao da teške krize koje muče svet nisu dovoljne, britanski građani su naneli smrtni udarac Evropskoj uniji (52% prema 48%). Ili će možda sve biti u redu – niko zaista ne zna. Kao što ne znamo ni da li će uslediti ekonomski kolaps ili će Britanija i EU postići dogovor, to jest ne znamo da li ćemo imati pravi brexit ili brexit lajt koji podrazumeva zajedničko tržište i slobodu kretanja ljudi. Ono što je sigurno je da Veliku Britaniju i Evropsku uniju očekuje dug period neizvesnosti.

Videli smo (ponovo) na delu snagu emocija i politika identiteta, pokrenutih brigom zbog migracija, kada ljudi glasaju stomakom umesto mozgom – pogledajte samo Trumpa, Donalda. (Da li znate da imamo više nervnih završetaka u stomaku nego u mozgu? Pogledajte.) Videli smo kako velike događaje oblikuju ne samo strukturni procesi, već i sitničave odluke pojedinaca koju su se našli na pravom mestu u pogrešno vreme. Do brexita nikada ne bi došlo da David Cameron nije obećao da će održati referendum verujući da do njega nikada neće doći, samo da bi umirio nezadovoljnike u sopstvenoj partiji. Pošto je katastrofalan ishod (jedva) izbegnut na škotskom referendumu, ovde je spektakularno ostvaren. Ovo Razjedinjeno Kraljevstvo, u kome su London, Škotska i Severna Irska glasali za ostanak, a većina Engleske za izlazak, je realnost, barem za sada, do novog referendum u Škotskoj o izlasku iz Velike Britanije. To i mere štednje koje su najviše pogodile najranjivije slojeve društva, porazno su nasleđe Davida Camerona. Upravo je objavio da će se do oktobra povući sa mesta premijera, ali je ironija u tome što ćemo ga se možda prisećati sa setom ako na vlast dođe Boris Johnson.

U drugim, srećnijim vestima Led Zeppelin je pred američkim sudom oslobođen optužbi da je plagirao Stairway to Heaven. Uživajte u snimku (i Robert Plantovim brexit tesnim farmerkama) dok razmišljate o budućnosti.

EJIL: Talk!, 24.06.2016.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 24.06.2016.

BREXIT