Ministar inostranih poslova Srbije, Vuk Jeremić, proteklih dana postao je jedna od najzapaženijih ličnosti u regionu i među evropskim predstavnicima u Srbiji, zahvaljujući nizu nepromišljenih izjava o tome kako i zašto se put Srbije ka Evropskoj uniji odvija, odnosno ne odvija. Niz Jeremićevih besmislica nastavljen je nedavno, gostovanjem u jednoj od gledanijih političkih emisija, u kojoj je uspeo da za nepuna dva sata zaista pokaže da je na mesto šefa diplomatije potpuno zalutao. Problem je što cenu svih njegovih izgovorenih besmislica plaćamo svi, pre ili kasnije.

Reagujući na sastanak ministara inostranih poslova Evropske unije, na kome se raspravljalo i o Srbiji, Jeremić kaže da se Vladi u Beogradu ne može staviti na račun kritika da ne sarađuje sa Haškim tribunalom i da to što je proces evropske integracije Srbije de facto trenutno zamrznut treba posmatrati i u “kontekstu problema sa kojima se suočava Evropska unija”. Izgleda da su Božidar Đelić, potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar Jeremić prilično dobro uskladili svoje nastupe iznoseći najbesmislenije tvrdnje u medijski etar. Tako je Đelić nakon svog povratka iz Brisela (u kome je doživeo potpuni debakl, pokazavši da ne zna koliko građana u Srbiji ima putnu ispravu niti kakvi su koraci Vlade u spoljnoj politici ubuduće), saopštio javnosti da je put Srbije ka EU usporen “zbog izbora za Evropski parlament i parlamentarnih izbora u Nemačkoj, ali i zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom”. Tako je javnosti rečeno da je EU problem, ali eto, nije ni Srbija baš uradila sve. Potom je usledila još jedna Đelićeva hit izjava o tome da je proces evrointegracije Srbije usporen zbog velike svetske ekonomske krize. Izgleda da su Jeremić i Đelić prilično dobro naučili kako da pred građanima skinu sa sebe odgovornost i prebace je na zvaničnike u Briselu, koji u poslednje vreme sve češće izražavaju svoje čuđenje takvim postupcima najviših državnih zvaničnika u Srbiji, a neki su čak rekli da ih je sramota zbog izjava visokih zvaničnika iz Beograda.

Ono što izjavama ministra Jeremića daje posebnu draž je njegovo sopstveno priznanje da on “nikada ne bi učinio nijedan spoljnopolitički gest iza koga ne stoje Vlada Srbije i predsednik Republike”. Znači li to da iza nepromišljenih izjava o tome da je Evropska unija stavila članstvo Srbije “na led”, stoji čitava Vlada i predsednik Boris Tadić? U drevna vremena, reč ministar označavala je “slugu zajednice”. Danas očito ne postoji razumevanje činjenice da je ministar Jeremić plaćen iz budžeta građana Srbije, koji su se na poslednjim izborima plebiscitarno izjasnili za Evropsku uniju i koji od Vlade čiji je on ministar, očekuju brze i efikasne rezultate na tom planu, a ne demagogiju i populizam, koje Jeremić seje mesecima unazad u uzaludnim pokušajima da se kandiduje za premijera neke nove ili rekonstruisane vlade.

Umesto rezultata, Jeremić je javnosti saopštio kako očekuje da drugi ministri inostranih poslova Evropske unije izvrše pritisak na Holandiju da promeni svoj stav o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom. Zašto gospodin Jeremić nije rekao javnosti kada se poslednji put sastao sa holandskim ministrom inostranih poslova, Maksimom Ferhagenom? Kada je poslednji put boravio službeno u Holandiji i da li je i kada, poslednji put, pozvao holandskog ministra u posetu Srbiji kako bi pokušao da utiče na promenu stava Holandije. To je ono što građani Srbije očekuju od odgovornog ministra spoljnih poslova, da uradi sve što može da njihov ekonomski i politički položaj na mapi Evrope učini boljim.

Nažalost, tandem Jeremić – Đelić i dalje urušava spoljnopolitički ugled Srbije, pre svega u Evropskoj uniji. Dok se po kuloarima briselskih zgrada već prepričava kao anegdota da je Đelićev kabinet sopstvenom parlamentu ponudio falsifikat umesto originala izveštaja Evropske komisije, Jeremić je veoma aktivan u iznošenju ideje da se Srbija saginjati neće. Gospodo ministri, vašim rečima rečeno – Što je dosta, dosta je!

 
Vladimir Džamić, član Odbora za evropske integracije LDP iz Srbije, stažista u poslaničkoj grupi ALDE u Evropskom parlamentu

Peščanik, 10.12.2008.