Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

„Svi smo zabrinuti posle ovoga, ali građani koji nisu na pozicijama i funkcijama su bezbedniji od nas“, izjavio je pre dve nedelje zamenik gradonačelnika Niša, povodom serije paljenja automobila gradskih i policijskih funkcionera. U međuvremenu je zapaljen i automobil zamenika načelnika niške policije, a pre dve noći u ekploziji automobila je poginula jedna osoba – da li je ovaj slučaj u vezi sa ranijim paljenjem automobila, ostaje da se vidi. Niko do sada nije uhapšen ni za jedan od ovih slučajeva, a zamenik gradonačelnika je izjavio da „ne očekuje konkretan i objektivan rezultat istrage paljenja kola“.

Zbog ove situacije svakako treba biti zabrinut, i mnogo više od toga, ali da li je zamenik gradonačelnika u pravu kada kaže da su „građani koji nisu na pozicijama i funkcijama“ bezbedniji od gradskih zvaničnika? Ne, i to iz više razloga. Prvo, gradski i policijski zvaničnici nisu samo privatna lica, napad na njih nije samo napad na njihovu sigurnost, nego na pravni poredak i bezbednost svih građana. Da bi gradski zvaničnici mogli obavljati svoj posao – nepristrasno odlučivanje u interesu građana, oni moraju biti zaštićeni od pritisaka interesnih grupa, a naročito od onih pritisaka koji se iskazuju kroz pretnje i otvoreno nasilje, ugrožavanje života i uništavanje imovine. U suprotnom, nema razloga da verujemo da će odlučivati u interesu građana, ili da neće popustiti pred nasiljem. Isto važi i za napade na policijske zvaničnike. Posao policije je da štiti bezbednost svih građana. U gradu u kojem i sami policajci ne mogu biti sigurni u sopstvenu bezbednost, imamo razloga da verujemo da je kompromitovana osnovna misija policije, i da građani više ne mogu imati poverenja u policijsku zaštitu, pa samim tim ni u sopstvenu bezbednost.

Drugo, nije moguće predvideti ko će stradati u nasilju koje svakim danom pogađa sve veći broj ljudi. Iako su napadi usmereni pre svega na gradske i policijske zvaničnike, u eksplozijama automobila mogu stradati i građani koji nisu neposredne mete. Kada nasilje eskalira, niko ne može da zna gde će ono stati i ko će sve u njemu nastradati. Građani Niša više nisu „zabrinuti“, oni su prestravljeni, i to sa dobrim razlogom. Njihov grad se preko noći pretvorio u ratnu zonu.

Generalna skupština UN definiše terorizam kao „kriminalne činove, usmerene na izazivanje straha u javnosti, grupi osoba ili kod konkretnih osoba, a zarad ostvarivanja političkih ciljeva“. Pošto su primarne mete napada u Nišu gradski i policijski zvaničnici, razumno je pretpostaviti da su ovi napadi usmereni upravo na zastrašivanje zarad postizanja izvesnih političkih ciljeva. Kako se onda to zove? I zašto režimski mediji o ovim događajima ne izveštavaju? Možda zato što zamenik gradonačelnika sumnja, ne na hrvatske gej huligane, ni na pripadnike klana Škaljara, niti pak na strane obaveštajne službe, već na pripadnike sopstvene stranke. Nisam vidovit, ali slutim da pravosudnu proveru ovih sumnji nikada nećemo dočekati.

I umalo da zaboravim, nelegitimno izabrani predsednik Srbije u nedelju je posetio Niš, ali valjda ne želevši da pokvari svečarsku atmosferu otvaranja Kliničkog centra, nije puno vremena posvetio bezbednosnoj situaciji u gradu. Ipak, na pitanja novinara, on je odgovorio sledeće: „Naravno da je zabrinjavajuće ukoliko neko nema šta da radi, nego pali automobile. Policija mora to da istraži, da nađe i kazni počinioce. Očekujem i od zamenika i od načelnika policije da pronađu ko su ta lica“. Po predsedniku se, dakle, automobili pale i dižu u vazduh – iz dosade. A krivce bi trebalo da nađu upravo oni koji su na prvoj liniji ovog terora i čija je sposobnost da vode brigu o bezbednosti građana kompromitovana ovim nizom incidenata; građane treba da zaštite oni kojima je i samima potrebna zaštita. Ministar policije pak poručuje da „nema talasa nasilja“, ali dodaje i da „očekuje odgovore o tome ko su ljudi koji su podmetali požare“. S obzirom da je od prvog napada prošlo već više od mesec dana, a da još uvek niko nije uhapšen, imamo razloga da verujemo da će odgovori koje ministar očekuje stići otprilike u isto vreme kada i odgovor na pitanje ko je rušio u Savamali.

Peščanik.net, 21.12.2017.