Velešiće tuci i Pofaliće tuci. Tamo nema srpskog življa mnogo. Idi na artiljerijsko osmatranje. Da ne mogu da spavaju! Da im razvučemo pamet njihovu!… Po Srebrenici direktno nemojte da tučete, a okolo tucite sve redom!… Samo cepaj, šefe! U živo meso samo! Po Baščaršiji, plotun pali!

Pod pritiskom Evropske unije, prije svega traumatizirane savjesti Holandije, vlasti Republike Srbije uhapsile su generala Ratka Mladića. Čovjek koji je optužen za zločine protiv čovječnosti, teške povrede ženevske konvencije, kršenja zakona i običaja ratovanja. Čovjek koji je odgovoran za GENOCID u Srebrenici. Nije ga bilo šesnaest godina, krio se od pravde Haškog tribunala, a gdje se krio – to znaju bezbednosne službe koje su mu isplaćivale onu famoznu nadnicu od 1.300 dinara. Duhovni hlad je pronalazio u manastirima Srpske pravoslavne crkve.

U optužnici koju je Haški tribunal podigao protiv uneređenog generala Mladića navodi se da je kao komadant Glavnog štaba Vojske bosanskih Srba od 1992. do 1996. godine učestvovao u progonu nesrpskog stanovništva. Ratko Mladić odgovoran je za: granatiranje opkoljenog Sarajeva, snajpersko djelovanje po gradu, od koga je prema podacima sarajevske policije, od 1992. do 1996. godine tokom opsade Sarajeva poginulo između 10.000 i 12.000 ljudi, među kojima i 1.600 djece. Srpskom generalu Ratku Mladiću na teret se stavlja i GENOCID nad bosanskim Muslimanima oko Srebrenice i pokušaj prikrivanja tih ubistava. U optužnici stoji da su vojnici pod komandom generala Mladića ubili preko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, a oko 30.000 žena i djece deportovano je za dva dana. Napad je počeo 6. jula 1995. godine i završio se ulaskom generala Mladića u očišćenu Srebrenicu. Sjećamo se izjave uneređenog generala Mladića pred kamerama jedne srpske televizije:

Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednoga velikoga praznika srpskoga, poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. I napokon došao je trenutak da se posle Bune protiv dahija Turcima osvetimo na ovom prostoru.

Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte uporno je tvrdila da je u Srbiji, zvaničnici u Beogadu najmanje desetak puta su pozvali uneređenog generala Mladića da se dobrovoljno preda i najmanje toliko puta demantovali da se i dalje nalazi u Srbiji. Ali nisu baš svi podržavali ideju o izručenju onih koje su držali za nacionalne heroje. On je za više od 60% građana i građanki Srbije časni general.

Ratko Mladić je penzionisan u vrijeme kada je predsjednik SRJ bio Vojislav Koštunica. U jeku najvećeg rejtinga Koštuničinog DSS-a, uneređeni general Ratko Mladić je primao redovnu penziju, sve do 2005. godine kada je pod pritiskom Zapada i Haškog tribunala ona ukinuta. U to isto vrijeme, direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je vlastima u Beogradu dostavila kasetu o slučaju “Škorpioni”.

Još jednom želim da naglasim da je pred Međunarodnim krivičnim tirbunalom za bivšu Jugoslaviju, 08. novembra 2002. godine, uneređeni general Ratko Mladić optužen za: 1. GENOCID; 2. Učestvovanje u genocidu; 3. Progone na političkoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, kao zločine protiv čovečnosti; 4. Istrebljenje, kao zločin prema čovečnosti; 5. Ubistvo, kao zločin protiv čovečnosti; 6. Ubistvo, kao kršenje ratnih zakona i običaja; 7. Deportaciju ljudi, kao zločin protiv čovečnosti; 8. Nehumana dela (prisilna premeštanja), kao zločin protiv čovečnosti; 9-14. Protivpravno terorisanje civila, ubistvo, okrutno postupanje, nehumana dela, napade na civile; 15. Uzimanje talaca.

Događaji koji su se odigrali u Bosni i Hercegovini, a kojima je komandovao general Ratko Mladić, otkrivaju neviđenu monstruoznost ubijanja nevinih Bošnjaka. Za manje od jedne sedmice hiljade ljudskih života je uništeno, jednostavno izbrisano iz velike knjige Historije. Hej, osam hiljada!

Vijest o hapšenju generala Mladića dočekao sam bez nekog pretjeranog ushićenja i radosti. Kada razmišljam o tom čovjeku, sjetim se krvoločne grozote koju je sprovodila njegova vojska, sjetim se Srebrenice, polja hiljada bijelih nisana, amidže Saliha, koji je jednog jula u Potočarima pokopao 24 člana svoje porodice. Ovog puta Srbija nije mogla da podnese pritisak Evropske unije.

Dok ovo pišem, sudija Alfonso Ori završava sa čitanjem sažete optužnice protiv uneređenog generala Ratka Mladića. Komentar nekad „harizmatičnog“ generala bio je „kakve su to monstruozne reči u optužnici, ja to nikada nisam čuo.“ Genocid – to je baš monstruozno, uneređeni monstrume!

Ode đeneral zbog Evrope, ne zbog Srbije. E, to je istinsko suočavanje!

Aferim ti Borise Obama Tadiću.

Peščanik.net, 04.06.2011.

UHAPŠEN RATKO MLADIĆ