Beograd, 17.6.2023, foto: Ivana Tutunović Karić
Beograd, 17.6.2023, foto: Ivana Tutunović Karić

Već smo navikli da vlast daje bizarne, beskrupulozne, bezumne izjave. Hoćemo li se navići i na bezdušne?

Premijerka je na skupštinskom zasedanju, braneći stare i nove grehe sadašnjeg ministra policije – ranije direktora Bezbednosno-informativne agencije i negdašnjeg ministra vojske koji je u svakom od tih svojih mandata učestvovao u nekom skandalu – pokušala da sa njega spere odgovornost i za pogibiju četiri pripadnika vojske, dva zdravstvena radnika i jedne bebe.

„Da u to vreme nije podignut taj helihopter (da, rekla je helihopter, ali smo i na njenu nepismenost već svikli), da pokuša da spasi tu bebu, ta beba bi svakako, pretpostavljam, preminula.“ I završila svoju zlomisao sa „ovu tragediju ne bi zloupotrebljavala“ (da, rekla je ne bi, bez h, ali kažem da smo svikli).

„Ta beba bi svakako, pretpostavljam, preminula“!?! (Izvinite, stvarno mi je zafalio znak interpunkcije za: krstim se i levom i desnom rukom.)

Beba, čiju sudbinu ja ne bih pretpostavljala, je poginula ne zato što je neko naredio da vojni helikopter poleti („bude podignut“) već zato što je neko naredio da, pošto je bezbedno stigao do Beograda, po magli sleti (bude spušten!), na surčinski aerodrom umesto na vojni u Batajnici! Sletanje, za koje su mediji unapred javili da je obavljeno u prisustvu tadašnjih ministara zdravlja i vojske (!), završilo se kobno po šest pripadnika državnih službi. I po bebu čiji su život, do tog trenutka, spasili.

Dakle, beba, svakako (i ne pretpostavljam!) nije poginula jer je helihopter podignut već jer je helikopter preusmeren! Ne bih pretpostavljala šta bi se desilo da nije. I ja takođe ne bih ovu tragediju zloupotrebljavala.

Samo bih napravila analogiju. Svi ćemo svakako, bez pretpostavke, umreti. Neki, pretpostavljam tako što će poginuti. Možda baš u saobraćajnoj nesreći, možda baš na naplatnoj rampi, na primer Doljevac. Pa to ipak ne znači da onaj ko je takvu nesreću izazvao ne treba da odgovara.

Ali, da ne budem i ja bizarna kao premijerka, evo drugog primera. Sa decom takođe. Deca koja su izbačena iz vrtića u Pećincima jer su im roditelji prisustvovali opozicionom mitingu svakako bi (ne pretpostavljam) za koju godinu prestala da idu u vrtić. Pošla bi u školu. Tako da eto, i to nam je završeno.

Pa, pošto bi premijerka, svakako bila smenjena jer je predsednik Srbije još pre formiranja ove vlade najavio da će njen mandat preuzeti sadašnji predsednik SNS-a, zašto se to ne bi desilo baš sada. Možda već na narednim protestima. Ne mora da se ponese i onaj sto na kojem je navodno njena ostavka.

Peščanik.net, 28.06.2023.

HELIKOPTER

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)