Odgovor na demanti g. Srđana Ilića, pomoćnika glavnog i odgovornog urednika za fotografiju u Tanjugu, povodom teksta „Šibicarski trikovi“, objavljenog 13.04.2015. na Peščaniku

Poštovani g. Iliću,

Zahvaljujem se na odgovoru povodom moje molbe da se pojasni razlika između dve fotografije Tanjuga na kojima se nalazi olupina helikoptera. Iskreno mi je žao što Vam je tekst naneo duševni bol, jer namera nije bila da se Vi dovedete u neprijatnu poziciju već da se dobije pojašnjenje u vezi sa događajem koji je duboko potresao širok krug građana (o porodicama stradalih da i ne govorimo). Podsećam, javnost i dalje iskazuje veliko interesovanje za pad helikoptera, između ostalog i zbog toga što mnogi detalji ostaju nejasni i kontradiktorni, uz pojavu neistinitih informacija. Složićemo se da postavljanje pitanja (u granicama pristojnog govora, naravno) ne treba smatrati problematičnim i zato mi je drago da ste pristali na dijalog.

Tanjug je novinska agencija u državnom vlasništvu, čiji rad kao poreski obveznik, zajedno sa ostalim građanima Srbije, i ja finansiram. U tom smislu, pretpostavljam da nije sporno što postavljam pitanja o uslugama Vašeg „javnog servisa“. Takođe podsećam i da je Tanjug u proteklih par meseci napravio dve grube greške i time obmanuo javnost (slučajevi starog izveštaja o „jačanju sloboda medija u Srbiji“ i vest o oceni Venecijanske komisije „pogrešne“ verzije Zakona o radu). Kao rezultat, mnogi sada sa većom dozom skepse prihvataju Tanjugove sadržaje. U tom smislu, molbu za pojašnjenjem ne bi trebalo shvatiti kao bilo kakvu optužbu ili lični napad, već kao želju da se utvrdi istina, što je prilika i za Vas da demonstrirate profesionalni kredibilitet.

Pređimo na sporne fotografije. Nismo se razumeli oko suštine primedbe: konstatacija da su dalekovodi nestali sa druge slike prestavljala je reverzibilnu ironiju – nedoumica naime nije da li je neko izbrisao dalekovode sa druge slike, već obrnuto – otkud dalekovodi na prvoj slici? Za one koji nisu ispratili prethodni tekst, podsećam da se radi o sledeće dve fotografije Tanjuga:

Foto: Srđan Ilić, Tanjug Foto: Srđan Ilić, Tanjug

Pošto se lokacija pada helikoptera nalazi u tzv. zoni zaštite aerodroma, u kojoj prema standardima ne sme da bude visokih objekata – te tako ni dalekovoda (primera radi, u naselju Radio Far struja se do domaćinstava sprovodi niskim banderama), postavlja se pitanje otkud dalekovod uz olupinu helikoptera na slici. Da li dalekovoda ima ili nema dobro ilustruju i sledeće slike (radi potpunosti uvida, priložene fotografije obuhvataju pun prostorni opseg, tj. pogled na sve četiri strane sveta):

Otkud-dalekovodi-01

Otkud-dalekovodi-02

Otkud-dalekovodi-03

Otkud-dalekovodi-04

Otkud-dalekovodi-05

Otkud-dalekovodi-06

Otkud-dalekovodi-07

Otkud-dalekovodi-08

Podsećam, jedno od pitanja koja sam postavio u prethodnom tekstu bilo je: kako je moguće da se dalekovodi (odnosno njihovi stubovi) sa prve fotografije ne vide na Vašoj drugoj fotografiji? Tačno je, kako ste odgovorili, da i laici mogu uvideti da ugao nije identičan, ali Vi se u svom odgovoru osim konstatacije da je „ugao drugačiji“ ipak niste osvrnuli na to kako ova promena pozicije slikanja konkretno dovodi do toga da stubova više nema u kadru. U tom smislu, zamolio bih Vas za detaljnije pojašnjenje, pre svega za nas laike.

Vratimo se na mapu. Pre nego što uđete u taj stručni deo sa fotografijama, predlažem da pored tačne lokacije dalekovoda, ucrtate i pozicije sa kojih ste napravili prvu i drugu fotografiju:

Otkud-dalekovodi-09

U nadi da ćemo se razumeti, srdačan pozdrav,
Slobodan Tomić

Peščanik.net, 16.04.2015.

HELIKOPTER

The following two tabs change content below.
Slobodan Tomić je docent i programski direktor master studija iz javne uprave (MPA) na Univerzitetu Jork (University of York) u Velikoj Britaniji. Nakon odrastanja u Beogradu i diplomiranja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, školovao se na Londonskoj školi ekonomije (LSE), gde je stekao master iz javnih politika i javne uprave, master iz istraživačkih metoda u oblasti političke nauke, kao i doktorat iz političkih nauka. Predavao je na predmetima iz javnih politika, javnog upravljanja i političke ekonomije na LSE i UCL (University College London). Pre dolaska u Jork, kao dobitnik Marie Sklodowska Curie stipendije radio je dve godine u Irskoj na UCD (University College Dublin).