Fond za humanitarno pravo poziva institucije i građane Republike Srbije da javno osude korišćenje Parohijskog doma Hrama svetog Save u Beogradu za promociju knjige osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, prilikom koje su sveštenici SPC učestvovali u veličanju lika i dela osuđenog za najstrašnije zločine prema celom čovečanstvu.  FHP traži od patrijarha da imenuje sveštenike koji su učestvovali u ovom događaju i da javnost obavesti kako je došlo do toga da se verski objekat, čiju su izgradnju pomogli država i brojni građani, koristi za veličanje osuđenika koji je ubijao i spaljivao žive žene i decu.

Dana 29. jula 2011. godine, u parohijskom domu Hrama svetog Save u Beogradu, promovisana je knjiga „Ispovest haškog sužnja“ ratnog zločinca Milana Lukića. Promociji je, pored brojnih branitelja Milana Lukića, prisustvovalo i o knjizi govorilo i nekoliko sveštenih lica Srpske pravoslavne crkve. Izdavač knjige je Srpska radikalna stranka.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Milan Lukić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za sledeće zločine: streljanje pet Bošnjaka na Drini 7. juna 1992. godine, ubistvo 7 radnika fabrike Varda, spaljivanje živih bošnjačkih civila u višegradskoj Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, gde je u obe kuće zapaljeno najmanje 120 žena, dece i staraca, zatim za „hladnokrvno i drsko“ ubistvo Hajre Korić, kao i za brutalno zlostavljanje zatočenika logora Uzamnica kraj Višegrada. U svim tim zločinima Milan Lukić je, po oceni Pretresnog veća Haškog tribunala, imao „dominirajuću ulogu“, ispoljio je „bezobzirno i zlonamerno nepoštovanje ljudskih života“ i lično je, kako su izračunale sudije, „ubio najmanje 132 osobe“.

Fond za humanitarno pravo, 03.08.2011.

Peščanik.net, 04.08.2011.

SJEVERIN
ŠTRPCI