bit.ly/1wz3Lvm

 
Postoje dobri i loši tajkuni, postoje moji i oni koji nisu moji tajkuni, prijateljski i neprijateljski. U stvari, oni prvi i nisu (pravi) tajkuni, oni su sposobni privrednici kojima ću da ponudim da upravljaju mojim javnim preduzećima, a za one druge me baš briga, oni ima da mi budu zahvalni ako ih ne strpam u zatvor.

Tako izgleda rezonuje premijer Vučić. Tako se zaključuje iz njegove poslednje izjave gde je sve velike poljoprivredne proizvođače svrstao u tajkune. To jest, ne baš samo velike, nego sve one koji imaju preko 20 hektara, odnosno sve one kojima se ne bude svidela njegova agrarna politika i još se usude da to javno izraze.

Nije ovo ni mesto ni prilika da se ulazi u sve finese te politike, tek njena suština je da se, s jedne strane, obezbedi privilegovan položaj za šeika Mohameda, a s druge, da se kupovinom (glasova) velikog broja malih proizvođača obezbedi njihova podrška za takvu politiku. Prvo se obezbeđuje zahtevom da svaki zakupac državne zemlje na svakih deset zakupljenih hektara zaposli jednog radnika, a drugo time što će subvencije od 100 evra po hektaru dobijati samo domaćinstva ispod 20 hektara.

Problem sa ovom politikom je što nije ekonomska nego socijalna i što nije razvojna nego je populistička. Prava poljoprivredna politika – iz agrarnog budžeta, ako on već postoji – treba da podstiče investicije, da pospešuje razvoj i unapređenje proizvodnje, kreacije i inovacije, uvođenje savremenih tehnologija i standarda, otvaranje novih pogona, osvajanje stranih tržišta.

To su, u stvari, i do sada, i bez državne pomoći, radili ovi srednji i veliki proizvođači, koje je premijer Srbije, onako đuture, ignorantski i potcenjivački, svrstao u „tajkune“.

A radiće i ubuduće.

 
Peščanik.net, 20.09.2014.


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)