Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Pa, dobro, ne mora baš Doljevac mada se zgodno namestilo, može glavna javna tužiteljka da ponese nadimak i po nekoj drugoj aferi. Zagorka Obrenovac, Zagorka Kostolac ili Krušik ili šta već odaberete od silnih predmeta koji su ostali neobrađeni, nedovršeni, nepodignuti, neprimećeni, zataškani, ušuškani, ometeni još od Savamale pa do trenutno aktuelnog EPS-a. Kad tu uračunate i sve ono što bi tužilaštva morala da pokreću po službenoj dužnosti jer je bilo u medijima, priznanja o kriminalu, korupciji, zloupotrebama javnog položaja, kao ono „objašnjenje“ predsednika Srbije o tome kako su socijalni slučajevi uplaćivali pare SNS-u („sede dvojica u kafani i treći kaže nije po zakonu da uplatim stranci 80 hiljada, evo vama po 40 pa uplatite“), dođe vam da joj se divite mentalno i fizički, što reče prvi i jedini srpski „vazduplohovac“, takođe upamćen po aferi Naplatna rampa Doljevac, laži i video trake.

Znate šta, povlačim tu reč „afere“. Afera može da bude i benigna, možete imati ljubavne afere od kojih niko ne nastrada, koje neće naštetiti ni vašem ugledu a moguće je da vam donesu i popularnost. Ali ono što se dešavalo a poticalo je direktno sa stola glavne tužiteljke makar na taj sto stiglo od nekud drugde, mora se nazvati skandalima. Pravosudnim skandalima. I ne da nije benigno nego je kancer našeg društva. A trebalo bi da bude naša najutemeljenija nada da ćemo stvari ikada staviti pod kontrolu.

Jer ko treba da uvede red ako ne tužioci, policija, sudije? Vlast sigurno neće, njoj neuređenost savršeno odgovara. Još samo da potamani ono malo savesnih i završi formiranje svojih privatnih pretorijanskih gardi, uguši ovo nekoliko medija i eto njoj beskonačne i bezgranične vladavine. A kad završi sporazum sa Kosovom, ni EU ni SAD joj neće zanovetati.

Ako se odmaknemo od vlastima omiljene mantre „pustite institucije da rade svoj posao“ vidimo da institucijama upravljaju osobe. Osobe koje vlast smatra podobnim, a koje mi smatramo nekompetentnim, nedoraslim, neodgovornim, korumpiranim, kriminalizovanim, rečju – nepodobnim za bilo koju javnu funkciju, ali sasvim podobnim za ozbiljnu tužilačku istragu koja bi dokazala da su naše sumnje utemeljene.

Jasno je da ne podržavamo osobe, ali – da li podržavamo ljude? I kako mislimo to da uradimo ovog puta? Što reče predsednik Srbije: nemamo vremena za gubljenje, moramo da pokažemo da smo ozbiljan igrač.

Peščanik.net, 27.02.2023.

REFORMA PRAVOSUĐA

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)