Inicijativa mladih za ljudska prava u Crnoj Gori i Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj izražavaju zabrinutost zbog načina na koji se vode sporovi za ratne zločine u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Vjerujemo kako su postupci za ratne zločine u Crnoj Gori i Hrvatskoj u velikoj mjeri uslovljeni/uvjetovani političkim prilikama i nedovoljno nezavisni. Ovo se očituje i u predistražnim i istražnim fazama postupaka, pripremi optužnica i vođenju sporova te donošenju presuda.

Vidljivo je nedovoljno procesuiranje počinitelja zločina, u prvom redu počinitelja zločina počinjenih nad necrnogorskim i nesrpskim stanovništvom u Crnoj Gori, odnosno zločina počinjenih nad nehrvatskim stanovništvom u Hrvatskoj. Također je evidentno nedovoljno procesuiranje višepozicioniranih osoba i naredbodavaca, jer se većinom sporovi vode protiv izravnih počinitelja; izvršioca naredbi.

Presude poput one za Morinj u Crnoj Gori, odnosno onih za Loru u Hrvatskoj prije predstavljaju prepreku ostvarenju pravde nego njezino zadovoljenje. Ovakve presude su skandalozne i izazivaju čuđenje svih onih koji žele ostvarenje pravde.

Crna Gora i Hrvatska, kao zemlje regije koje su najdalje otišle u procesu evrointegracija, moraju ozbiljnije preuzeti odgovornost za procesuiranje zločina, ali i njihovu političku osudu. Svaka drugačija namjera predstavlja opravdavanje zločina. Ovako, osim što su lideri u evrointegracijama, lideri su i u nečinjenju po pitanju suočavanja s prošlošću.

Pravosudni i vladini organi i dužnosnici u Crnoj Gori i Hrvatskoj trebaju fokus u procesuiranju zločina preusmjeriti sa neodgovonih i netransparentnih ciljeva zaštite počinitelja i političara koji su u počinjenim zločinima odigrali značajne uloge na žrtve počinjenih zločina i zadovoljenje pravde. Ukoliko se ovo ne učini, crnogorska i hrvatska politička elita postaju, kroz državne politike i akte svojih građana koji nisu osuđeni, aktivni učesnici/sudionici fašističkih zločinačkih radnji iz ranih 1990-ih godina.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Crnoj Gori i Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj smatraju kako nas u EU mogu uvesti samo protivnici ovakvog stanja i oni koji traže istinsko suočavanje s prošlošću. Oni koji nastoje prikrivati i opravdavati zločine, nerijetko i zbog vlastite upletenosti u njih, to ne mogu i ne smiju učiniti.

Za YIHR CG, Boris Raonić, direktor

Za YIHR Hrvatska, Mario Mažić, koordinator

Peščanik.net, 17.05.2010.

ČIJA JE CRNA GORA