Natpis kredom: Jadna naša zemlja
Foto: Slavica Miletić

„Medicinski deo Kriznog štaba će postaviti određene crvene linije preko kojih nećemo preći u popuštanju mera“. Ovako Srđa Janković pokušava da smiri zabrinute građane koji s razlogom strahuju da bi režim ponovo mogao da neopravdano relaksira mere i ugrozi javno zdravlje. Građani znaju da režimu naši životi ne znače previše i znaju da je državna kasa prazna te je treba puniti na sve načine. Pošto režimu očigledno više ne verujemo, imamo li razloga da verujemo članovima medicinskog dela Kriznog štaba kada nam kažu da se neke linije ipak neće preći?

U ponedeljak 21. decembra produženo je radno vreme prodavnica, tržnih centara, uslužnih delatnosti i ugostiteljskih objekata do 20 časova. Na pitanje da li je ta mera opravdana, Janković odgovara kako je stav medicinskog dela Kriznog štaba da još uvek „nije sazrelo vreme za to“. Janković, dakle, otvoreno kaže kako se pomenuto relaksiranje ne može opravdati iz ugla zdravlja građana, te da lekari ovu meru nisu ni predložili, već je predlog došao od strane Privredne komore i Gorana Vesića. Drugim rečima, predlog sa kojim je Krizni štab izašao pred Vladu usvojen je uprkos protivljenju članova medicinskog dela štaba.

Janković, međutim, kaže da lekari u Kriznom štabu ipak nisu nadglasani. O predlogu su, prema njegovim rečima, imali diskusiju, nakon koje su odlučili tako kako su odlučili. Janković istovremeno tvrdi da je stav lekara da ne postoje uslovi da se mere relaksiraju i da lekari nisu preglasani kada je odlučeno da se one ipak relaksiraju.

Odluka o tome sa kojim će se predlogom izaći pred Vladu može se doneti ili tako što će se svi članovi štaba sa njom složiti ili tako što će se sukobljene strane međusobno preglasavati. Janković negira i jedno i drugo. Da su se oko odluke složili negira jer ga je očigledno sramota da tako nešto izgovori. Pre samo mesec dana govorio je kako se lekari zalažu da se radno vreme skrati i sada pokušava da sačuva makar zrno integriteta.

Zašto mu je, međutim, teško da prizna da su lekari preglasani? Zato što bi u tom slučaju priznao da su lekari u Kriznom štabu u manjini i da odluke zapravo donosi Goran Vesić. A pošto je Janković, kao i ostali članovi štaba, zdravstvena marioneta ovog režima, ne možemo od njega ni očekivati da tako nešto prizna. Njegove crvene linije zato neće uspokojiti nas, već režim. Kada kaže da preko njih neće preći, on se zapravo režimu zaklinje na vernost.

Peščanik.net, 25.12.2020.

KORONA