Nema dana a da nas razne službe za istraživanje javnog mnjenja ne obaveštavaju o tome kako raste i kako se šire ljubav i podrška naroda upućeni glavnom načelniku Rusije. Kao da smo na licitaciji. Jedni uzvikuju 80 odsto podrške i odobravanja, drugi povećavaju na 84, pa onda na 86 – po principu „ko da više“. Šta će svi ti siroti sociolozi raditi kada se podrška približi broju 100, ostaje nam samo da nagađamo. Jer kao što i sami možete da pretpostavite, stigli smo do tog stepena ushićenosti posle kojeg podrška više nikako ne bi smela da opada. Reklo bi se da takva svenarodna podrška nesumnjivo garantuje sveopšti mir i stabilnost. Tim pre što se ona, i danju i noću, svesrdno ohrabruje i podstiče svim raspoloživim sredstvima državne propagande.

Međutim, ispostavilo se da u svu tu opštenarodnu podršku i efikasnost propagande Kremlj izgleda ne veruje. Tokom osam dana, od 2. do 10. aprila, na teritoriji Rusije su izvedene operativno-strateške vežbe Unutrašnje vojske MUP-a Ruske Federacije (Внутренние войска Министерства внутренних дел Российской Федерации). Masovnim manevrima pod nazivom „Zaštita – 2015“ obuhvaćeni su Zapadni, Centralni, Privoložski, Severno-kavkaski, Južni i Krimski federalni okruzi, odnosno čitav evropski deo Ruske Federacije. U vežbama učestvuje 40 hiljada uniformisanih i naoružanih ljudi i 1.500 jedinica motorizovane i ostale vojne tehnike. Zvanični predstavnik nadležne uprave je saopštio da je „zadatak vežbi primena vojne sile i tehnike u situaciji pogoršanja operativnih uslova u regionima Ruske Federacije. Izbor zadatka je povezan s novim opasnim pretnjama uperenim na unutrašnju bezbednost države“. On je otvoreno naveo i šta je to što organizatori ovih vežbi podrazumevaju pod opasnim pretnjama: „Za osnovu je bio uzet scenario zasnovan na događajima koji su se nedavno odigrali u jednoj od susednih zemalja. Pripadnici unutrašnje vojske uvežbavaju suprotstavljanje pojavama terorizma i ekstremizma, s ciljem zaštite društvenog poretka i opšte bezbednosti. Radi toga su tokom vežbi bile sazdane situacije veoma bliske realnim događajima, od zapaljenih automobilskih guma, pa sve do kamenica i flaša kojima su učesnici vežbi bili zasipani“.

Vasilij Pančenkov, rukovodilac Unutrašnje vojske zadužen za medije, s ponosom je nabrajao koja su sve sredstva specijalne zaštite tokom ovih manevara korišćena. Pored uobičajenih, vodenih topova, suzavca i najrazličitije vojne tehnike, korišćena su i najnovija, takozvana nesmrtonosna oružja. Ali u daljem toku izveštaja se ispostavilo da su u pojedinim etapama vežbe bila primenjivana i nimalo „nesmrtonosna oružja“. Obavestili su nas i o tome da su „u cilju uništavanja velike naoružane bande, na poligonu u Rostovskoj oblasti protiv uslovnog protivnika bile primenjivane avijacija i artiljerija“. Očigledno da se na planu mogućih unutrašnjih pretnji i ovakav scenario razmatra kao verovatan.

Današnji položaj Unutrašnje vojske nam rečito govori o tome čega se to Kremlj zapravo najviše plaši. Kada su Oružane snage Ruske Federacije bile podvrgnute bolnim reformama i kada su bile izložene značajnim smanjenjima oficirskog i podoficirskog kadra, u redovima Unutrašnje vojske se ništa od toga nije događalo. Još su im i plate iz godine u godinu samo rasle. Isto toliko dosledno se i njihov sastav ubrzanim tempom prevodio u čisto profesionalnu armiju. Danas Unutrašnja vojska u svom sastavu ima oko 80 hiljada profesionalaca, od ukupno 170 hiljada trajno naoružanih ljudi. (Poređenja radi, iz inostranih izvora se da saznati da sve suvozemne jedinice Oružanih snaga RF u svom dežurnom sastavu imaju samo 270 hiljada vojnika.) Nema gotovo nikakve sumnje da je deo Unutrašnje vojske koji se po rasporedu nalazi u stanju permanentne bojeve gotovosti, formiran isključivo od profesionalaca. Na to da je baš ovaj resor državne bezbednosti pod posebnom brigom Kremlja, ukazuje i činjenica da je za njenog glavnokomandujućeg prošle godine postavljen niko drugi do general armije Viktor Zolotov, dugogodišnji načelnik Službe lične bezbednosti predsednika.

Dakle da rezimiramo: istraživanja javnog mnjenja, visok stepen podrške i usta puna hvale su jedno, a duševni mir načelnika je nešto sasvim drugo. Za njegov miran san je potrebno nešto mnogo opipljivije, u obliku oklopnog transportera, artiljerijskog oruđa ili helikoptera.

Ежедневный журнал, 09.04.2015.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 14.04.2015.