Nepoznate osobe provalile su 08. januara 2010. u stan Marka Karadžića, državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i prema njegovim rečima „izvršile potpunu premetačinu“.

Provalnici nisu odneli ništa, sem kasice sa 100 dinara, a stan su ostavili u „potpunom haosu“, rekao je Karadžić.

Marko Karadžić kaže da ne zna da li je to „poruka kojom neko želi da pokaže da zna gde živim i da može da uđe kad hoće“. Niko do državnih funkcionera, pa ni ministarstvo čiji je Karadžić državni sekretar još uvek nisu reagovali na ovaj događaj.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, čiji je Karadžić član, izdala je saopštenje u kome od nadležnih organa zahteva da „što pre pronađu počinioce i da o tome budu obevešteni i javnost i LSV.“


Kontekst

Ferbuara 2009. Marko Karadžić je izjavio da neonacistička organizacija Obraz ne može i ne sme da odlučuje o tome ko je Srbin i ko je zaslužio da bude građanin Srbije. Tada je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava tražilo zabranu Obraza i tužilaštvu podnelo inicijativu da ispita ustavnost i zakonitost njihovog rada.

Mladen Obradović, vođa Obraza, tih dana je na pitanje kako vidi organizaciju Nacionalni stroj, koja otvoreno prikazuje neonacistička obeležja, odgovorio: „Oni su mi sto puta draži od pedera, lezbejki, šiptarskih terorista, od svih onih za čija se prava bori gospodin Marko Karadžić”.

Napadi na Marka Karadžića počeli su u aprilu 2009. kada je organizacija Crna ruka u Pančevu lepila postere sa njegovim likom i u pismima upućenim Ministarstvu za ljudska i manjinska prava pozivala na njegovu likvidaciju. Povod za ove napade bilo je zalaganje Marka Karadžića za usvajanje antidiskriminacionog zakona i za pravo homoseksualnih osoba na proteste.

Marko Karadžić je jedini državni funkcioner koji je eksplicitno podržavao održavanje Povorke ponosa. Krajem jula 2009. javno je kritikovao pretnje huligana koji su grafitima u Beogradu zastrašivali organizatore Povorke i stvarali atmosferu linča.

Karadžić je u decembru 2009. oštro kritikovao DSS zbog stavova prema Statutu Vojvodine koje je ta stranka objavila na svoj sajtu u tekstu Separatistička priroda statuta Vojvodine.

U emisiji Stanje nacije na B92, on je rekao: „Posle ovoga vi nemate sa njima šta da razgovarate jer vidite kako oni zamišljaju Srbiju, jer vidite da je DSS sebe svrstala u red neonacističkih organizacija. Ako ovi iz DSS-a i oni koje se bore za Srbiju misle da moja prijateljica Monika Fekete, da moji prijatelji koji su Rusini nisu u istoj ravni, da moja baka, koja je Rumunka, sa mnom, koji sebe smatram Srbinom – onda mogu pouzdano da kažem da je ovo nešto što u savremenom društvu može da se shvati kao neonacizam.“

Pred kraj 2009. godine, Demokratska stranka Srbije podnela je krivičnu prijavu protiv Marka Karadžića i zahtevala od predsednika Vlade Srbije da ga smeni sa mesta državnog sekretara „jer svojim izjavama nanosi sramotu Vladi Srbije kao jednoj od najvažnijih državnih institucija”.

Andrija Mladenović, portparol DSS-a tada je rekao: „Ono što je sramota za Srbiju je što ima takve činovnike, da takvi ljudi kao što je Karadžić sede u Vladi.“

 
Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 09.01.2010.