Shamsia Hassani pored svog grafita
Shamsia Hassani pored svog grafita

„Sarađivaćemo s Talibanima, no ne na temelju onoga što oni kažu, već na temelju onoga što rade. Ako novi režim u Kabulu želi diplomatsko priznanje i otvoren put prema milijardama koje su trenutno zamrznute, moraće osigurati siguran prolaz za one koji žele napustiti državu, poštovati prava žena i devojaka, i sprečiti da Avganistan ponovo postane inkubator za globalni teror“, izjavio je britanski premijer, Boris Džonson. Premda ovaj iskaz vrvi podacima koje bi valjalo pojedinačno analizirati, nešto u njemu priziva posebnu pažnju: briga za avganistanske žene i devojke. „Devojke“ ovde zamenjuju standardni prateći trop „(žene), deca i stari“, koji su, izgleda, iz perspektive zapadnih vlada, ovoga puta zaštićeni ili bar manje ugroženi da bi bili pomenuti. Situacija u kojoj bi se uskoro mogle zateći žene Avganistana neizvesna je i, prema njihovim vlastitim rečima, krajnje dramatična. Zarifa Gafari, mlada gradonačelnica Majdan Šara, grada u centralnom Avganistanu, obratila se danas nemačkom ministru spoljnih poslova u nadi da će izvršiti pritisak na nove vlasti, pošto je 17. avgusta izjavila da sedi s porodicom i čeka da Talibani dođu da je ubiju. Gafari ovo izjavljuje istog dana kada Talibani potvrđuju da je „Islamski emirat Avganistan spreman ženama da obezbedi okruženje za rad i učenje, kao i prisustvo u različitim (vladinim) strukturama, prema islamskom zakonu“. Imaju li se u vidu reči jedne Avganistanke koja bivanje ženom pod Talibanima izjednačava sa smrću („One dišu, ali su mrtve“), briga koju eksplicitno iznosi Džonson, ali i predstavnici drugih zapadnih vlada, krajnje je umesna.

Međutim, razloga za oprez prema tim izjavama ima. Diskurs brige o ženama i devojkama nije nov. Pamtimo ga s početka ratnih akcija u globalnom ratu protiv terorizma, kada je invazija na Avganistan i Irak pravdana gotovo feminističkim argumentima. Ratovanje u cilju emancipacije žena, posebno kada takve ciljeve brane oni koji su deceniju ranije u isti koš gurali feministkinje, lgbtq+, mirovnjake, levičare i sve druge unutrašnje neprijatelje države koji razaraju tradicionalno društveno tkivo – delovalo je u najmanju ruku sumnjivo. Emancipacija žena tek od dvehiljaditih godina postaje prepoznatljivo „zapadna“ vrednost koja se, istini za volju, retko isticala „kod kuće“, ali se s kasetnim bombama zdušno promovisala na mestima odakle je vrebao teror. Džordž Buš je bio glavni izvoznik brige za žene i devojke u Avganistanu, iako je odmah po stupanju na dužnost ukinuo finansiranje svih međunarodnih organizacija koje se bave planiranjem porodice i nude savetovanje u vezi s pobačajem. Prva dama, Lora Buš, u novembru 2001. preuzima mikrofon od svog supruga, obrativši se naciji umesto njega pred Dan zahvalnosti, zabrinuta za sudbinu žena u dalekoj zemlji koja je postala rasadnik pretnje da bi naše, zapadne vrednosti emancipacije takođe mogle biti ugrožene. Sugeriše se da rat nije samo opravdan, nego je i pravedan, „jer samo teroristi i talibani zabranjuju obrazovanje ženama. Samo teroristi i talibani prete da će ženama čupati nokte ako ih lakiraju… Civilizovani ljudi širom sveta govore o ovome s užasom, ne samo zato što nam se srca slamaju zbog žena i dece u Avganistanu, već i zbog toga što vidimo kakav bi svet teroristi želeli da nametnu svima nama“.

Posledice su brojne. Zapadne vlade nisu se mnogo trudile da krenu odozdo i anketiraju ženske organizacije u zemljama čije su žene branile, ali su one bili izrazito ugrožene kao predstavnice „zapadnog imperijalizma“ u svojim matičnim državama. Žene koje su kod kuće već želele emancipaciju, radeći na njoj bez pomoći emancipovanih bombi, sigurno nisu sasvim delile sentiment Lore Buš. Širom zapadnog sveta je nadziranje i čuvanje „zapadne emancipacije“ – zabranom ili odijumom prema odevnim predmetima poput hidžaba i burke – bilo samo druga strana medalje zabrane nenošenja tih istih odevnih predmeta u državama koje je trebalo emancipovati. Uprkos uspesima kombinacije liberalnog diskursa o pravima omotanog u višedecenijske ratne intervencije, moglo se s krajnom izvesnošću pretpostaviti da je takav mir ograničenog dometa, da su tako stečene slobode krhke i oročene, da zaštita naoružanog „belog muškarca“ može trajati dok mu mesto ne zauzme naoružani nebeli muškarac koji uvodi svoja pravila. Otkako su zapadne vlade prestale da budu, takoreći po definiciji, licemerno „feminističke“ – otkako Evropu i SAD potresa snažni talas ultradesnih politika u čijem je središtu (uvek) beli naoružani (moćni, potentni) muškarac – feminizam je ponovo postao ružna reč, a emancipacija poželjno ograničena, takva da se zna gde je kome mesto, i kako stoje stvari u tradicionalnom poretku vrednosti. Žene su i ovaj put kolateralna šteta loše odratovane demokratije. Sede u kućama i strahuju da će ih neko pretući, protiv volje obući, ubiti. Danas Avganistanke, sutra, da izokrenemo feminističku brigu Lore Buš, neke druge žene.

Peščanik.net, 31.08.2021.

AVGANISTAN
FEMINIZAM

The following two tabs change content below.
Adriana Zaharijević (1978, Beograd) je viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a sve ostale nivoe studija završila je na Fakultetu političkih nauka, spajajući političku filozofiju sa feminističkom teorijom i društvenom istorijom. Od 2003. je članica Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Objavljuje na srpskom i engleskom jeziku, a tekstovi su joj prevedeni i na brojne evropske jezike. Autorka je knjiga Postajanje ženom (RŽF 2010), Ko je pojedinac? Genealoško propitivanje ideje građanina (Karpos 2014, 2019) i Život tela. Politička filozofija Džudit Batler (Akademska knjiga 2020), za koju je dobila nagradu „Anđelka Milić“. Ponosna je mama, sestra i ćerka.

Latest posts by Adriana Zaharijević (see all)