Fotografije čitateljki, Mina Milenković

Fotografije čitateljki, Mina Milenković

U sred letnje šeme, Ministarstvo pravde slavodobitno je objavilo Nacrt zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji. Time bi trebalo da se konačno uspostavi mehanizam koji je zamišljen tako da roditeljima nestalih beba omogući konačno saznavanje istine o sudbini svoje dece, koja su pod dosta čudnim okolnostima i često bez valjane dokumentacije proglašavana za umrla. Roditelji nestalih beba, kojih se najviše i tiče ovaj zakon, održali su u ponedeljak 24. avgusta konferenciju za medije na kojoj su poručili da je Nacrt zakona – sraman.

Da nije bilo jedne od majki nestalih beba, Zorice Jovanović i presude Evropskog suda za ljudska prava, sasvim je sigurno da Država nikad ne bi ni odlučila da se pozabavi pitanjem nestalih beba. Kada je doneta presuda, Državi nije ostalo ništa drugo nego da isplati odštetu Zorici Jovanović i da u roku od jedne godine od nastupanja pravnosnažnosti presude preduzme mere u cilju ustanovljavanja mehanizma koji bi omogućio svim roditeljima u sličnim situacijama da dobiju odgovarajuće odgovore i naknadu. Pri tome, Sud je u presudi naveo i da bi „ovaj mehanizam trebalo da nadzire nezavisno telo, sa odgovarajućim ovlašćenjima, koje će moći da pruži pouzdane odgovore u vezi sa sudbinom svakog deteta i pruži odgovarajuću naknadu, prema slučaju“.

Ipak, nije samo Nacrt zakona sraman, kako kažu roditelji nestalih beba. Sramno je sve što je do sad stizalo od strane Države u vezi sa slučajevima nestalih beba.

Država je prvi sastanak sa roditeljima organizovala tačno sedam dana posle pravnosnažnosti presude Zorica Jovanović protiv Srbije. Nakon toga, dva meseca pauze da bi krajem decembra ministri zdravlja i pravde gromoglasno najavili da će poseban zakon koji će regulisati pitanje istrage za sve slučajeve nestalih beba biti donet najkasnije do kraja maja 2015. Uz par samopohvalnih izjava o tome kako „potez nije bilo lako doneti“, ministar zdravlja je dodao i da je cilj zakona da se utvrdi istina o svakom pojedinačnom slučaju u kojem roditelji sumnjaju da su im bebe nestale iz porodilišta širom Srbije.

Od ideje do realizacije bio je dug put.

Tako sada imamo Nacrt zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji, koji ni na koji način neće dovesti do utvrđivanja istine o pojedinačnim slučajevima nestalih beba u Srbiji. Ministarstvo je otvorilo javnu raspravu o ovom nacrtu, koja će trajati do 20. septembra, a „ako se ukaže potreba, biće organizovani i okrugli stolovi o Nacrtu zakona“.

Posle svega, čini se da se ovakav Zakon donosi samo kako bi proteklo vreme neophodno da i ono malo dokaza što je preostalo od pre nekoliko decenija propadne. Kako drugačije objasniti to da Ministarstvo pravde do danas nije ni jednim jedinim slovom odgovorilo i dalo komentare na Model zakona o istraživanju položaja nestale novorođenčadi koji sve vreme podržavaju roditelji nestalih beba i da je počelo da se bavi ovim problemom tek godinu dana posle pravnosnažnosti presude.

Tako smo od specifičnih i „lex specialis“ rešenja došli do dvadesetak članova zakona koji je predstavljen kao rezultat rada nekakve Radne grupe u kojoj su bili i roditelji, a koji je napisao neko iz Ministarstva pravde ko verovatno nije ni pročitao presudu Zorica Jovanović protiv Srbije. Nacrtom je propisano da se u slučajevima koji se odnose na nestale bebe „odlučuje u jednostranačkom postupku po pravilima vanparničnog postupka“. Dakle, propisan je sudski postupak, kojim nisu predviđena nikakva posebna istražna ovlašćenja neophodna za utvrđivanje istine o slučajevima koji su stari i po nekoliko decenija. Očigledno je da mimo presude Evropskog suda za ljudska prava, mehanizam koji je predviđen neće moći da bude nadziran od strane nezavisnog tela, jer ne postoji zemlja u kojoj je moguća vansudska kontrola sudova, pa ni Srbija još uvek nije stigla dotle.

S druge strane, istim Nacrtom je zgodno propisan najviši iznos pravične naknade zbog povrede prava na porodičan život ili zbog toga što nije moguće utvrditi položaj nestalog deteta. Deset hiljada evra po detetu. Maksimalno.

Roditelje nestalih beba će o tom rešenju pitati neko iz Ministarstva pravde, ako se ukaže potreba.

Peščanik,net, 26.08.2015.

Srodni linkovi:

Srodni linkovi:

VIDEO – Nestale bebe + transkript

Vesna Rakić-Vodinelić – Nestale bebe

Vesna Rakić-Vodinelić i Danilo Ćurčić – Predlog zakona o nestalim bebama

Sofija Mandić – Bebe dolaze na kraju

Danilo Ćurčić – Maj je odavno prošao

TEMA – EVROPA NE STANUJE U BABUŠNICI