Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

(Pokušaj razjašnjenja s Ilićem)

Svako koga ne mrzi da ponovo pročita Ilićeve i Dinićeve tekstove lako će se uveriti da ovaj „dvojac bez kormilara“ potcenjuje Ikeu: njen uspeh u zadovoljavanju određenih potreba velikog broja ljudi, njen uspeh u oštroj međunarodnoj konkurenciji i činjenicu da se na njenom primeru može dosta naučiti. Uzgred, Ilić, pokušavajući da odbrani Dinića (a time i sebe) malo krivotvori njegov tekst pozivajući se na jednu rečenicu („’Ikea’ ne predstavlja samu sebe kao obrazovnu instituciju, već, sasvim pošteno, kao prodavnicu jeftinog nameštaja, vođenu profitnim motivom“) iz koje bi navodno trebalo zaključiti da to što ja zameram Diniću zapravo tvrdi sama Ikea. Pri tome, međutim, previđa jednu drugu rečenicu („uprkos predsednikovim naporima da nas uveri u suprotno, ’Ikea’ nije obrazovna ustanova, nego prodavnica jeftinog nameštaja“) iz koje nedvosmisleno proizlazi da je reč o Dinićevom „autohtonom“ stavu. Stvar je baš trivijalna: jasno je da Ikea nije „obrazovna ustanova“, ali je još jasnije da to ne znači da ona ne pruža mnoga saznanja, kao što se, uostalom, mnogo može naučiti od ljudi koji nisu učitelji, često više nego od profesora univerziteta. Ali, sve to i nije mnogo važno.

Drugo – i važnije – nije teško kritikovati Vučića. To se inače danas u Srbiji obilato čini: nekad sa levog/socijalističkog stanovišta, nekad sa desnog, tj. nacionalističkog, a ne retko i sa „mešanog“, tj. socijal-nacionalističkog, i obrnuto. Ali, sva su ta polazišta manje ili više pogrešna.

Stvar je dakle u tome da se formuliše i formira prava alternativa aktuelnoj vlasti. Švedska i Ikea su, kao što sam napisao u prethodnom tekstu, primer(c)i te alternative. Opčinjenost Vučićem mnoge sprečava da to vide.

Peščanik.net, 15.08.2017.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Ikea i Veber

Rastislav Dinić – Dobar liberal

Dejan Ilić – Kratak odgovor Mijatu Lakićeviću

Mijat Lakićević – Idea Ikea

Rastislav Dinić – Rad oslobađa

Dejan Ilić – Predsedniče, laku noć

TEMA – RASPRAVA O NEOLIBERALIZMU


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.
Mijat Lakićević

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)