Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Gostujući u Beogradskoj hronici u utorak 19. jula, epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izneo je nekoliko informacija koje valja ispraviti:

1. R0 broj (osnovna stopa reprodukcije) soja omikron ne može nikako biti 15-20. R0 oko 15-18 je stopa reprodukcije virusa Morbilli koji je izazivač malih boginja (najzaraznije poznate bolesti) i on ima najveću poznatu stopu reprodukcije.

2. Nije soj BA.4 nazvan „kentaur“ na društvenim mrežama. BA.4 soj je potvrđen u Srbiji, kao i BA.5.

3. Soj koji je na društvenim mrežama nazvan „kentaur“ je BA.2.75. On još uvek nije potvrđen u Srbiji.

Možda građani, pa ni svi medicinski stručnjaci raznih profila ne moraju znati kako se koja podvarijanta virusa zove, ali epidemiolog sa preko 40 godina radnog iskustva, koji je uz to i član nacionalnog Kriznog štaba – to svakako mora. Poželjno bi bilo i da je dobro informisan, pa da je dosad već upoznat – kao što mnogi psihijatri, ortopedi i tviteraši jesu – da je soj BA.2.75 prozvan kentaur u krajnje neformalnom kontekstu, na društvenim mrežama.

Poplava vesti sigurno otežava, ali kad u nešto nismo sigurni najbolje je ne stvarati zabunu, i to preko javnog servisa, kome pristup imaju samo odabrani.

Procena australijskog epidemiologa i profesora biostatistike Adriana Estermana, da stopa reprodukcije podvarijanti BA.4 i BA.5 soja omikron virusa SARS-CoV-2 iznosi 18.6, objavljena je na naučno-popularnom portalu (početkom marta je profesor Esterman na Twitteru smatrao da je R0 za podvarijantu BA.2 „oko 12“). Sve dok se ne pojavi kao naučna tvrdnja, na osnovu naučnih, proverivih činjenica, ta procena je profesorov lični stav. Kao takav, već je argumentovano osporen. Uostalom, i sam profesor Esterman će se kasnije ograditi i potvrditi da je reč o odokativnoj proceni, koja je „bar pokrenula diskusiju, što je uvek dobra stvar“.

Nažalost, pokrenula je puno dezinformacija, a taj šum je zbunio i naše epidemiologe zadužene za javno zdravlje svih nas.

Takve akademske propuste bismo dr Konu i Kriznom štabu još i mogli da oprostimo, kad bi se potrudili da sprovedu bar minimum protivepidemijskih mera, kao što je nošenje maski u zatvorenom prostoru. Ali, ako to nisu uspeli za oko dve i po godine otkad traje epidemija, iluzorno je to očekivati sada. Složićemo se samo u jednom: „Krizni štab nema šta da kaže.“

Dodala bih i konstataciju: Takav krizni štab nije potreban Srbiji. Takav kakav jeste, nije doneo ništa dobro. Epidemiolog dr Kon može slobodno da produži svoj godišnji odmor. On to sebi može da priušti i bez vaučera na koje, iz poznatih razloga, nema prava.

Dr Slavica Plavšić je primarijus, specijalista za plućne bolesti. Karijeru je provela u bolnicama u Kraljevu i Beogradu. Članica je Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Peščanik.net, 23.07.2022.

Srodni link: Slavica Plavšić – Korona, kentaur i Minerva

KORONA