Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Kentaur stigao u Evropu, treba biti oprezan!

Da li vas je uplašio ovaj naslov, da li ste se zapitali: „Šta je sad ovo? Kakav kentaur i dokle više?“ Priznajem da mi je trebalo prilično vremena da otkrijem o čemu se ovde radi i kakav je sad to nagli zaokret u stavu jedinog člana Kriznog štaba koji se još oglašava proteklih nedelja?

Pre samo par nedelja, prof. Tiodorović je izjavio da je sad „IDEALNO VREME DA SE ZARAZIMO KORONOM!“ i da, osim teških bolesnika, „niko ne treba da se čuva jer tako stičemo KAPITAL ZA JESEN“ (verzal je izbor tabloida). Profesor, naravno, misli na imunološki kapital. Posle prilično burnog negodovanja stručne javnosti na ovakvu retoriku, koju je još pre dve godine zagovarao bivši član Kriznog štaba dr Nestorović, profesor je demantovao: „Nisam pozivao na zaražavanje!“

Ispostavilo se da je visprena novinarka Kurira sačuvala snimak razgovora i pružila ga na uvid javnosti kao autentični dokaz da je tačno prenela reči profesora. Dobro. Rekao, pa porekao. Ni prvi ni zadnji put, navikli smo. Ali to nije tema ove priče. Vratimo se kentauru koji je stigao u Evropu. Da li je to naš profesor počeo da prati svetsku nauku i prvi saznao nešto što mi ne znamo?

Kentaur zvuči mnogo moćnije i strašnije nego „BA.2.75 podvarijanta soja omikron“, što je zapravo jedno isto. Soj BA.2 ima toliko mnogo mutacija i podvarijanti i toliko se razlikuje od BA.1 da je trebalo da dobije svoje slovo grčkog alfabeta. Ali, to se nije desilo. Svetska zdravstvena organizacija nije našla za shodno da to učini jer je jedna vrlo troma i neefikasna, a jako važna institucija. Verovatno se i sami virusolozi teško snalaze u tim silnim varijantama i podvarijantama označenim slovima i brojevima. Objektivno, komplikovano je. Kada se razmišljalo o nomenklaturi sojeva virusa korone, u opticaju su bili i kosmološki pojmovi. Srećom, prihvaćeno je da se koriste slova grčkog alfabeta.

A onda se u priču umešao Twitter, važna stvar u životu mnogih bez koje svet ne bi bio ovako dobro mesto. Šta se zapravo desilo?

Jedan lucidni tviteraš po imenu Xabier Ostale vrlo pomno prati kretanje korone u svetu i dešavanja u vezi s pandemijom. U nekom trenutku ga je malo iznervirala spora reakcija SZO, pa je rešio da uzme stvar u svoje ruke:

„Varijantu BA.2.75 sam upravo nazvao po galaksiji. Njeno ime je soj kentaur. Od danas ja diktiram sve o pandemiji“. Kad ne stiže SZO, ima ko hoće. Nisu svi do kojih svakodnevno stižu vesti o varijantama i podvarijantama – doktori nauka, pa da znaju o čemu je reč. Većini ljudi naziv „BA.2.75“ ne znači mnogo i upozorenje ih neće naročito zabrinuti. Ali ako čuju da je stigao kentaur, mitsko čudovište, svi će to ozbiljno shvatiti.

Tviteraš je svoju odluku o imenovanju soja korone objavio 1. jula i – ideja se primila. Neki su negodovali, neki se smejali, neki čestitali… Uglavnom, podvarijanta BA.2.75 o kojoj se vrlo malo zna, sad se popularno naziva kentaur. Ispostavilo se da ni ugledni mediji nisu imuni na dešavanja sa Twittera, pa je ime kentaur usvojio čak i Gardijan.

Dakle, vrlom tviterašu se možemo zahvaliti što nam je podario novu „nomenklaturu“ podvarijanti omikron soja koju ćemo lako zapamtiti. Da li naziv po divljem biću antičke mitologije odgovara ovom soju korone, nije izvesno. Neke naznake govore da ovo jeste brže i lakše prenosiva varijanta od ostalih, ali još uvek se ne zna dovoljno da bi moglo da se proceni da li je klinička slika teža ili nije. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio je 7. jula kao „varijantu pod nadzorom“ (variant under monitoring) – ali pod njenim konvencionalnim nazivom, a ne tviteraškim.

Nijedna zvanična zdravstvena institucija od autoriteta – ni Svetska zdravstvena, ni američki CDC, ni evropski ECDC – nije usvojila predlog šaljivdžije sa Twittera, dok se o proceni rizika od nove varijante rukovode naučnim podacima, a ne asocijacijama koje budi ime mitskog bića.

Eto, dakle, neki naši profesori iz Kriznog štaba informišu se iz inostrane dnevne štampe. Kakav izvor informacija – takve i protivepidemijske mere: medijske. U praksi se apsolutno ne sprovode nikakve protivepidemijske mere. Čak se u nekim zdravstvenim ustanovama ne nose ni maske, što je nedopustivo u pandemijskim uslovima.

Pošto smo razrešili i ovu tešku dilemu, možemo da nastavimo da se s razumnim oprezom odnosimo prema svim podvarijantama soja omikron. Kentaur je mit, a omikron BA.2.75 je varijanta pod nadzorom. Otkrivena je u Indiji i proširila se na pojedine zemlje Evrope kao što su Velika Britanija i Nemačka; zabeležena je i u Australiji, Kanadi i SAD. Ako se i pojavi u Srbiji, mi je nećemo prepoznati jer se kod nas sekvestracije genoma virusa rade retko.

Po najnovijim vestima iz baze globalne inicijative za brzu razmenu podataka o virusima, GISAID, udeo BA.2.75 u uzorcima iz Evrope oko 1. jula (+/- 10 dana) iznosi oko 0,3 promila. Još uvek nema dovoljno podataka da se odredi koliko (i da li) se širi brže od na primer BA.5.1. U svakom slučaju, teško da u Evropi može postati dominantan u naredna 3-4 meseca.

Čuvajte se svih sojeva virusa korone, kako god se oni zvali. Ali se čuvajte i bombastičnih naslova. Korisno je.

Dr Slavica Plavšić je primarijus, specijalista za plućne bolesti. Karijeru je provela u bolnicama u Kraljevu i Beogradu. Članica je Saveta udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Peščanik.net, 19.07.2022.

Srodni link: Slavica Plavšić – Dezinformacije Kriznog štaba

KORONA