I sve po zakonu
Tu su paragrafi pa zagrabi
Pošteno i za veru i za neveru
„Ne lomite mi bagrenje“
.
Đorđe Balašević

Taman pomislim da me u ovoj zemlji ništa više ne može iznenaditi, stvarnost me demantuje. Neki dan dobih informacije o tome kakva zaštitna oprema stiže i koristi se u bolnicama u Srbiji. Verovali ili ne, od početka epidemije, od kad je proglašena vanredna situacija 15. marta, sve nabavke su označene kao poverljive i državna tajna. Vanredna situacija prođe, a državna tajna traje i dalje. Nabavka zaštitne medicinske opreme je državna tajna, kao i nabavka respiratora, vakcina, predizbornih lekova protiv kovida i ko zna čega još. I sve po zakonu.

Sve zdravstvene ustanove dobijaju istu opremu. Nabavke idu preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Oprema se dovozi avionima, a iz njih se prebacuje u kamione i ide u neke centralne magacine u Kragujevcu. Zdravstvene ustanove i bolničke apoteke preuzimaju medicinsku opremu iz tih magacina četvrtkom popodne.

Nema nikakvih podataka o tome kako se roba nabavlja, nema prateće dokumentacije o kvalitetu, količinama i proizvođačima. Cena po kojoj se ta medicinska oprema nabavlja je takođe državna tajna. Oprema je često različita, kupuje se bilo kakva, bez ikakvih rešenja o registraciji od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva, što je obavezan uslov za njenu upotrebu u nekoj zdravstvenoj ustanovi.

Maske „Anti dust, anti smog“ ni po čemu nisu medicinske. One nisu namenjene medicinskom osoblju i bolnicama. Na omotu jasno piše da nisu medicinske.

Zaštitne rukavice su spakovane u transportne džakove. Po 500 komada levih i 500 komada desnih i to broj 6,5 ili 7,5. Tako se izdaju po službama, pa ih sestre razvrstavaju. Niti su sterilne, niti medicinske, niti je veličina odgovarajuća. „Ne pitajte kako je kad treba da navučeš dve leve šestice“ , kaže doktorka iz kovid zone. Ne znam koji hirurg može da navuče rukavice broj 7,5.

Jednom su na Infektivnu kliniku stigle crne rukavice. Njih obično koriste frizeri i tatoo majstori – kaže sestra zaposlena u toj ustanovi. Ili dr Darija Kisić Tepavčević, kao modni detalj s početka epidemije.

Stizale su i hirurške rukavice iz Irana, a na otpremnici piše samo: rukavice. Skafanderi iz Kine uopšte nisu za medicinsku upotrebu. Pre oko mesec dana stigli su paketi sa medicinskim kaljačama, u pakovanjima od 1.000 komada. Materijal kao za kese. Klizavo i opasno. Normalno da niko neće da ih nosi.

Deklaracija sa karakteristikama opreme, atest, treba da izgleda ovako: proizvođač, dozvola, karakteristike, rok trajanja, rešenje agencije na kutiji. „Ovakva obeležja nismo videli od februara 2020“, kaže moj izvor.

Moj izvor je poverljiv i anoniman, prenosim informacije onako kako sam ih dobila. Slike su autentične i potvrđene iz više zdravstvenih ustanova. Eto prilike za zdravstvene i sanitarne inspektore, i istraživačko novinarstvo. Nije da nisu pokušavali da pišu o tome, pisalo se ponešto, ali bez rezultata.

Zdravstveni radnici su se žalili na kvalitet opreme, slali dopise nadležnima, ali je izostala bilo kakva reakcija. Tako da se snalaze kako znaju i umeju sa tim što dobiju. Ono što odokativno procenimo da je najboljeg kvaliteta, čuvamo i šaljemo hirurškim salama i intenzivnoj nezi, kažu.

RFZO je glavni pregovarač, tamo su svi podaci o nabavkama i cenama. Tako treba i to je po zakonu. Samo da još kontrolu kvaliteta i stručnog rada procenimo i odmerimo – po zakonu. Ako ne pre, onda 3. aprila 2022.

Verujem, cenjeni sude,
Da dobro poznaješ ljude.
Vi barem imate posla
Jer ćud je ćud a sud je sud.

Verujem, cenjena glavo,
Da si i učio pravo.
Da svakom sudiš pošteno,
Jer čast je čast a vlast je vlast

I sve po zakonu, za to sam prvi
Ne bi bilo ove krvi
Da je bilo sve po zakonu.

Vlast je vlast i i ja to poštujem
Tu su paragrafi pa zagrabi
Nek isto je i đavolu i đakonu
Pa nek se zna!

(„Ne lomite mi bagrenje“, Đorđe Balašević)

Dr Slavica Plavšić je primarijus, specijalista za plućne bolesti. Karijeru je provela u bolnicama u Kraljevu i Beogradu. Članica je Saveta Udruženja UPK.

Peščanik.net, 04.01.2022.

KORONA