Nije važno kako se zove direktor Policije. Znam samo da ne bih da sam u njegovoj koži i kožnoj fotelji u kojoj sedi ovaj važan državni službenik. Tek što je preživeo rat političara oko njegovog ponovnog izbora, a već je krenula da gruva teška artiljerija po protivničkim šančevima, najavljujući hapšenja lopova, kriminalaca i mangupa u „njihovim redovima“.

Prvi plotun iz teške haubice ispaljen je danas, u četvrtak 5. decembra, iz Pionirskog parka, s terase predsedničke Palate odakle je Savetnik predsednika pritisnuo dugme „tomahavka“ koji je eksplodirao nedaleko odatle, na naslovnoj strani Politike. „Obelodanićemo ogromnu aferu razmera sličnih aferi zbog koje je u Hrvatskoj uhapšen bivši premijer Ivo Sanader. To će biti jedna jako dobra državna akcija pročišćavanja finansijskih temelja. Postoje materijali za veliku međunarodnu finansijsku aferu u koju su uključeni i domaći političari“, rekao je Savetnik.

Ni protivnička strana nije spavala, niti je ostala dužna. „Dobro obavešteni a neimenovani“ artiljerac iz Nemanjine 11 opalio je iz teške haubice čija je mina eksplodirala u Blicu – „steže se obruč i već tokom sledeće nedelje očekuje se nekoliko velikih hapšenja u slučaju zloupotreba u Galenici, a odmah zatim sledi i nastavak akcije u Azotari. U planu je privođenje nekoliko uticajnih privrednika i tajkuna, a odgovornost neće moći da izbegnu i neki političari.“

Tako su u četvrtak ujutru Beogradom odjekivale „eksplozije“ medijskih bombi i čula se sporadična rafalna paljba, a nesrećni direktor Policije pomislio je na trenutak da se to obračunavaju kriminalne bande i narko klanovi na ulicama glavnog grada.

Tek kada su mu na službeni astal doneli jutarnji pres kliping, ovom visokopozicioniranom državnom službeniku od naslova u tabloidima počelo je da bubnji u ušima i da mu se vrti u glavi, kao da mu je mina eksplodirala u kancelariji. Odmah je pomislio da mu vreme koje dolazi ne ide na ruku. Jer ako je tačno ono o čemu s terase predsedničke Palate viče Savetnik, onda će Policija morati da hapsi i bivše i sadašnje koalicione partnere iz Nemanjine 11, a među njima ima i onih koji su ga podržali kad je biran za direktora Policije. Ako posluša glas onih iz Nemanjine, onda će morati da hapsi i zatvara deklarisane saveznike predsedničke Palate kojih ima i u koalicionoj Vladi. Za sada mu je jedina sigurna meta do skoro bivši ministar koji je ostao na nebranjenom položaju i izložen unakrsnoj vatri.

Okreni-obrni, težak posao za državnog službenika koji je na to mesto postavljen posle dugih političkih natezanja i stranačkih trgovina.

Istina, direktor Policije ima još jednu opciju. Da po službenoj dužnosti i nepristrasno pozatvara sve „mangupe u našim redovima“. Time bi rizikovao da državi napravi ozbiljan problem, jer bi posle takve akcije on desetkovao srpsku političku elitu uz čiju je pomoć postao to što jeste. Istina, direktor Policije nije se mnogo nasekirao jer preračunato u brojke, broj „žrtava“ stradalih u obračunu teške političke artiljerije ne bi bio masovan, ali je tačno da bi imao veliku specifičnu težinu. Jer u bombardovanju s „međunarodnom finansijskom aferom“ iz šančeva s jedne strane i Galenikom, Azotarom… iz rovova s druge strane, teško da može a da ne strada neko od „kapitalaca“. Osim!!! Ako u četvrtak ujutru nad Beogradom i Srbijom nisu ispaljene – dimne bombe.

U danima koji slede, direktor Policije će ili morati da radi po PS-u, da zasuče rukave i da radi prekovremeno puneći političarima već prebukirane zatvore, ili će zadovoljno skrštenih ruku sedeti u udobnoj kožnoj fotelji i smejati se svima koji nisu primetili da je u četvrtak ujutru ispaljen još jedan svečani plotun ćoraka i da je još daleko dan konačnog obračuna.

Prave granate ili ćorci, svejedno. Teška artiljerija izvučena je na položaje i medijske visove i samo čeka naređenje za paljbu po protivničkim redovima. Spremnost za ispaljivanje plotuna biće sve veća kako se bude približavao odsudni dan.

Dan kada će Srbija dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

 
Peščanik.net, 05.12.2013.