fudbalski gol
Foto: Predrag Trokicić

Već smo pisali o navijačima Partizana. Pogledajmo sada šta se dešava sa druge strane brda. Dok Crvena zvezda ređa pobede na evro-sceni, njene najvatrenije pristalice protestuju. Na poslednjoj utakmici protiv Metalca navijači su na severnu tribinu ušli tek u 20. minutu. Prethodno su o tome obavestili javnost u saopštenju objavljenom na navijačkom sajtu:

„Pozivamo sve Zvezdaše i Delije da dođu protiv Metalca u nedelju u 20 časova u najvećem broju do sada i da pozdravimo naše heroje koji su desetkovani napravili fantastičan rezultat u Bugarskoj i da ih ohrabrimo u daljoj trci za titulu. Ali vas pozivamo i da prvih 20 minuta ostanemo ispred kapija stadiona, kako bi prvi put tišinom od 20 minuta na našem stadionu iskazali svoj protest za sve ispade i nesportske radnje pojedinih članova uprave kojima se degradira ime kakvo je Crvena zvezda. Džabe uspesi ako moraju da nam presednu. Mi nismo navikli da ćutimo, ali smo to mnogo puta radili zarad Crvene zvezde. Smatramo da je sada trenutak da ljudi iz kluba konačno shvate ozbiljnost situacije i nadamo se da više nećemo morati da trošimo ni minut vremena na ovu temu. To pre svega zavisi od onog ko konstantno pravi greške.“

Dodali su još i da se „u zvezdaškoj javnosti kao i kod nas javila crvena linija i jednostavno ne možemo protiv sebe i svojih gledanja na svet“. Gde je postavljena crvena linija, ko konstantno pravi greške i koje su to greške u saopštenju ne piše. Ali piše da „Mi, Delije, smatramo sebe slobodoumnim ljudima i u stanju smo da branimo nešto i kada javnost oko nas misli drugačije, a mi znamo istinu“. I pošto Mi, Delije znamo istinu, na vama je da se protestu pridružite bez puno pitanja, ako vam je do kluba zaista stalo. Ipak, kao slobodoumni ljudi, razumećemo i ukoliko odlučite da radite na svoju ruku. Dakle, „ko se ne slaže sa ovim stavom neka uđe na stadion i neka gleda utakmicu od početka“.

Kojim stavom, zapitaće se naivni čitalac, kad ga nigde u saopštenju nema? Ne znamo protiv koga je protest uperen, ne znamo koji su propusti u pitanju, te ne znamo ni šta su protestni zahtevi. Imamo li se uopšte sa čime složiti? Ako bolje pogledamo saopštenje videćemo da vođe od ostatka zvezdaške javnosti zahtevaju da se izjasni po pitanju nosioca apsolutnog autoriteta istine. Ako Mi, Delije znamo istinu i kažemo vam da problem postoji, na vama je samo da nam bespogovorno verujete i bez previše pitanja radite šta vam se kaže. U slučaju da na to ne pristanete, ne bi bilo loše da znate da je sva sila u našim rukama i da, s obzirom da se jedino mi borimo za istinske interese kluba, budete svesni da radite na štetu Crvene zvezde. Ovo važi i kada upravu napadamo i kada je branimo.

Najveći deo navijača postupio je po naređenju. Okupili su se ispred stadiona i ušli tek u 20. minutu utakmice. Pojedini novinari pridružili su se okupljenima i pokušali da iz prve ruke saznaju razloge protesta. Jedna od navijačica rekla je kako ćemo Mi, Delije „tišinom iskazati sve što mislimo i želimo“, tišinom koja se odnosi na „nesportske postupke nekih od članova uprave“. Novinar nije dalje pitao o kojim je postupcima reč i na koje članove uprave se oni odnose. Zanimalo ga je jedino da li protest ima veze sa Vučićevom slikom koja se našla u kancelariji direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića. Navijačica je uz blagi osmeh kratko odgovorila kako „to sigurno nije razlog“.

Utakmica nije ni završena, a klub se hitno obratio navijačima i javnosti. U saopštenju koje je potpisao predsednik kluba Svetozar Mijailović navodi se sledeće: „Crvena zvezda je klub naroda koji funkcioniše na demokratski i transparentan način uvažavajući različita mišljenja svih relevantnih struktura koje su povezane sa klubom. Prihvatamo svaku kritiku i smatramo da je ona uvek dobrodošla u cilju još bolje i uspešnije Crvene zvezde. Tako ćemo saslušati, razmotriti i uvažiti i ovaj stav naše navijačke grupe sa željom da Crvena zvezda bude ujedinjena na putu novih velikih uspeha koji su pred nama“.

Predsednik je, izgleda, razumeo na šta su navijači mislili i prihvatio kritike, ali nam ni on nije rekao o čemu se zapravo radi. Možda bi nam predsednik i rekao da je nečeg zaista bilo u pozadini. Drugim rečima, možda je čitav protest jednostavno insceniran. Prema nezvaničnim saznanjima lista Danas Terzić je „vođama sa severne tribine dao nalog da naprave nedeljni gest kašnjenja sa navijanjem i tako na određeni način probaju da umire one koji traže radikalnije mere protiv uprave, uključujući i njegov odlazak iz kluba“.

Ne znamo da li su ovi navodi tačni, ali nas svakako ne bi iznenadilo da jesu. Navijačko nezadovoljstvo sumnjivom transfer politikom bilo je na vrhuncu nakon poraza od moldavskog Šerifa u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Navijači su zahtevali ostavke svih članova uprave.

Na prvoj narednoj evropskoj utakmici protiv rumunskog Kluža, severna tribina istakla je transparent: „Ja nisam od onih što lažno te vole i kunu se u tebe, nisam od onih što problem kad dođe leđa ti okrene. Nisam od onih što dolaze samo kad treba da slavi se. Jedina moja, volim te. Zajedno delimo sve“. Sever, na kome se nalaze vođe verne čelnicima kluba, tako se direktno konfrontirao sa ostatkom zvezdaške javnosti. Situacija je pretila da postane slična komšijskoj svađi u Partizanu, što ne bi odgovaralo ni upravi kluba, ni državnim strukturama. Zato nam nije teško da poverujemo da je sve maslo klupskih i državnih čelnika. Već 9 godina živimo predstavu u kojoj autoritarci čine sve kako bi zadržali apsolutnu moć. Navijačke strukture im u tome revnosno pomažu. Zajedno na sva zvona galame o demokratiji koje nema ni u tragovima, dok koruptivnim radnjama isisavaju i poslednju paru od žitelja Srbije.

Autor je istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i student doktorskih studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Peščanik.net, 07.10.2021.

NOGOMET / FUDBAL