Edward R. Murrow (David Strathairn) u filmu Good night, and good luck http://goo.gl/kUMWI8

U našoj zemlji je javno uhvaćen ministar u proneveri 2 miliona evra. O tome su opširno pisale gotovo sve novine, detaljno raskrinkavajući kako je ministar novac namenjen za rad nevladinih organizacija koje pružaju pomoć nemoćnima (starima, bolesnoj deci i invalidima) podelio svojim prijateljima, rođacima, partijskim drugovima. Što je isto kao da je novac podelio samome sebi. Kad je pukla bruka, on je ukinuo tu stavku budžeta i pare dodelio Fondu za bolesnu decu, kako bi se kao humanista dokazao. A i ko da mu zameri što će bolesna deca dobiti više para za lečenje?

U našoj zemlji se dramatično smanjuju plate i penzije radi štednje i krpljenja budžetskog deficita. Nikakva korelacija između nametnutog siromašenja i moralne osetljivosti vlasti nema. Naprotiv, moralna neosetljivost je porasla dotle da ministar uhvaćen u korupciji ne snosi nikakve posledice. Ne samo da neće trpeti moralne, krivične ili statusne posledice, nego je sa najvišeg mesta dobio oprost, kao da se ništa nije desilo. Predsednik vlade, nadležan za ministra, izjavio je da o tom slučaju nije obavešten, „pa neka se dostavi materijal, a nadležni organi će raditi svoj posao ma ko da je u pitanju“. Znamo šta znači šifra „nadležni organi će raditi“. Ona znači da će ministar i dalje deliti pare iz budžeta kome hoće, kako mu se prohte i kako mu se kaže. A oni koji ga hvataju u prevari, bolje da to ne čine jer, kako kaže sam ministar, to rade samo oni koji ga mrze, a to su isti oni koji rade protiv naroda i države Srbije.

Ministar neće da podnese ostavku, jer kaže da on na to nema pravo, već da ga može smeniti samo predsednik vlade Aleksandar Vučić koji ga je na to mesto postavio. Već smo videli da predsednik vlade neće da ga smeni. Zašto neće, iako je slučaj jasan? Zato što mu je baš takav ministar potreban, i utoliko nezamenljiviji što je ministar moralno neosetljiviji. Takav je ministar Vulin. On radi i govori ono što mu se naredi. On je kadar posebnog kova, a ministar je samo pro forma. On ne treba ni da se bavi nekakvim ministarstvom, sem da svoje ljude snabdeva na trošak građana koji za to društvance moraju da štede. Za njega mora da bude, jer je on na posebnom zadatku i na ličnoj usluzi kome treba. Zar da strada kadar koji optužuje strane zemlje da destabilizuju Vučićevu vladu? Onaj koji hrabro tvrdi da su Amerikanci naredili Haškom sudu da Šešelja pusti iz zatvora. I nisu se na tome zaustavili, nego su organizovali i Šešeljevo vraćanje u Hag, kako bi napakostili Vučiću i naterali ga da hapsi svog bivšeg šefa i ratnog druga. Tako je na taj slučaj stavljena tačka i rasprave više neće biti.

U odbranu ministra javili su se i njegovi partijski drugovi. Predsednik Gradskog odbora Pokreta socijalista u Leskovcu kaže da iza „kampanje nevladinih organizacija protiv lidera te stranke stoje velike sile“, aludirajući na Vulinove zasluge za otkrivanje zavera koje te sile uporno organizuju protiv Vučića, to jest države i našeg naroda. „Ovde se ne radi samo o statusu i integritetu jednog ministra i jedne partije, nego se radi o tome da je to odnos prema jednoj državi, prema jednom narodu koji bi želeo da ima svoj stav, status, integritet da ne mora za svako pitanje da pita gazda s ove ili one strane bare“. Tako kaže partijski funkcioner ove stranke.

Dobro, znamo koliko su naši političari i stranke korumpirani i dokle smo s njima dogurali. Da se završilo na tome da ministar uredno ostane na svom mestu kako i dolikuje, malo ko ovdašnji bi se začudio. Ne bih se ni ja trudila da po ko zna koji put pišem kako je u Srbiji korupcija uobičajena rabota koja se brani sa najvišeg mesta. Niti je nekom čudno što se napad na Vulina izjednačava sa napadom na državu, pa i ceo narod. Nije nam čudno ni to što se za zaveru protiv našeg naroda označava jedna prekookeanska velika sila.

Ali jeste novo to što je u odbranu ministra Vulina, zaslužnog za imenovanje zavereničke velike sile, ustala baš ta sama velika sila! Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi dao je izjavu kako američka ambasada dobro sarađuje sa gospodinom Vulinom i nada se da će tako biti i u budućnosti. Eh da ga brani Vučić, ni po jada, nego lično američki ambasador. Potreban je neutralan i najmoćniji faktor da posvedoči o ispravnosti ministra Vulina. Ko će biti ubedljiviji ako ne Amerika, koja se kod naroda računa u neprijateljsku silu. I evo i velika neprijateljska sila je uz našeg ministra. Stvarno, da li ima nekog ko može da se doseti zašto ambasador Kirbi radi za Vulina.

Zabune više ne može biti. Vulina uhvaćenog „s rukama u medu“ čisti od korupcije američki ambasador. Pa hajd’ ti sad budi pametna, kad Vulina brani Amerika. Hajd’ sad ti protiv velike sile, ako imaš hrabrosti ko Vulin. I stvarno, nije mi lako, ali moram sve da ih prijavim. U tom propiranju Vulinovog i vladinog prljavog veša ne učestvuje samo moćna Amerika, nego sve evropske sile i velika Rusija. Kako je bačen pojas za spasavanje našim maherima? Baš lepo i lako. Vulin će biti predstavnik Vlade na konferenciji povodom godišnjeg izdanja londonskog lista „The Economist“, na kojoj će 18. decembra prisustvovati sledeći učesnici: šef delegacije EU u Srbiji, ambasadori SAD i Ruske Federacije, Nemačke, Francuske i Izraela.

Setih se Pajtića koji se ovima žalio da vlast maltretira opoziciju.

Good night, and good luck.

Peščanik.net, 11.12.2014.

Srodni linkovi:

Stefan Aleksić – MaNGO-GoNGO ili samo NGO

Peščanik – Ministar Vulin i NVO mafija

Saša Ilić – Džak za udaranje

Filip Balunović – Vulin i ukradeni identitet


The following two tabs change content below.

Vesna Pešić, političarka, borkinja za ljudska prava i antiratna aktivistkinja, sociološkinja. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirala na Pravnom, radila u Institutu za društvene nauke i Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, bila profesorka sociologije. Od 70-ih pripada peticionaškom pokretu, 1982. bila zatvarana sa grupom disidenata. 1985. osnivačica Jugoslovenskog helsinškog komiteta. 1989. članica Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu. 1991. članica Evropskog pokreta u Jugoslaviji. 1991. osniva Centar za antiratnu akciju, prvu mirovnu organizaciju u Srbiji. 1992-1999. osnivačica i predsednica Građanskog saveza Srbije (GSS), nastalog ujedinjenjem Republikanskog kluba i Reformske stranke, sukcesora Saveza reformskih snaga Jugoslavije Ante Markovića. 1993-1997. jedna od vođa Koalicije Zajedno (sa Zoranom Đinđićem i Vukom Draškovićem). 2001-2005. ambasadorka SR Jugoslavije, pa SCG u Meksiku. Posle gašenja GSS 2007, njegovim prelaskom u Liberalno-demokratsku partiju (LDP), do 2011. predsednica Političkog saveta LDP-a, kada napušta ovu partiju. Narodna poslanica (1993-1997, 2007-2012).

Latest posts by Vesna Pešić (see all)