Nevladine organizacije sa zadovoljstvom konstatuju da je hapšenje Ratka Mladića pokazalo da u Srbiji postoji politička volja i kapacitet dovoljan da se okonča višegodišnje skrivanje haškog begunca.

Nekažnjivost kao princip koji smo godinama gledali, hapšenjem Ratka Mladića gubi svoju snagu i možemo očekivati da slučaj Mladić konačno iz spekulacija pređe u sudske tokove gde će se utvrditi konkretna odgovornost.

Pozitivna poruka koja se ovim činom šalje, mora biti praćena i otvaranjem pitanja odgovornosti za zločine u Sarajevu, Srebrenici i drugim mestima na prostorima bivše Jugoslavije, kako se od onih koji se nalaze na optužnicama Haškog tribunala ne bi stvarali heroji.

Hapšenjem se šalje i jasna poruka regionu o spremnosti Srbije da se upusti u ispunjavanje uslova koje nam ne nameće Evropska unija, nego zdrav razum i pravednost.

Ono što ostaje kao obaveza Srbije, kada govorimo o saradnji sa tribunalom u Hagu, su hapšenje Gorana Hadžića, kao i dalja saradnja tokom suđenja Ratku Mladiću i drugima pred haškim tribunalom.

 
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Beogradski centar za ljudska prava
Građanske inicijative
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

 
YUCOM, 26.05.2011.

Peščanik.net, 26.05.2011.