YUCOM i Žene u crnom danas su pratili suđenje grupi od 20 optuženih za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu marta 2004. godine.

Optuženi se terete da su učestvovali u grupi koja je pokrala, oštetila i zapalila džamiju i teže i lakše povredila 22 policajca. Svi optuženi se brane sa slobode, osim Miloša Radisavljevića zvanog Kimi koji je na suđenje doveden sa odsluženja kazne zatvora zbog napada na Brankicu Stanković, autorku emisije Insajder. Optužnica tereti ukupno 20 okrivljenih za delo “učestvovanje u skupini koja vrši krivično delo”, član 349. KZRS, za koje je zaprećena prilično blaga kazna od tri meseca do pet godina, dok je za organizatore zaprećena kazna od jedne do 8 godina. U dosadašnjem toku suđenja svi optuženi su negirali delo koje im se stavlja na teret. Suđenje je počelo pre više od dve godine pred tadašnjim Prvim opštinskim sudom u Beogradu, ali je vraćeno na početak zbog promene sudskog veća sredinom 2010. godine. Podsećamo da je u ovom predmetu više od tri godine trajala istraga, da se predmet nalazio u već čuvenoj „fijoci” tužilaštva čiji su ključ imali političari, ali i drugi.

Danas su pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu saslušana dva svedoka, policijski službenici koji su tog dana bili na dužnosti. Oni su u svom svedočenju potvrdili zapisnike i izveštaje koje su 2004. godine pisali, ali kako je od zločina proteklo 7 godina, nisu mogli sa sigurnošću da pričaju o detaljima.

Jedan od svedoka, pripadnik policije je govorio o snimanju kamerom, koja mu je bila poverena, te stoga očekujemo da se na ovom suđenju kao dokazi izvedu i prikažu snimci načinjeni policijskom kamerom. Pitanje političke odgovornosti tadašnje Vlade i MUP-a za nemire kojima je dominirala mržnja i destrukcija ni sud, a ni tužilaštvo do sada nisu na adekvatan način otvorili i pored najave tužilaštva da će to učiniti. Današnji pretres, tj. saslušanje dva svedoka trajalo je jedva nešto više od 30 minuta, a nastavak glavnog pretresa zakazan je za 31. mart 2011. godine.

Iako su branioci optuženih ranije upozoravali da izveštavanje medija i velika pažnja utiče na pravično suđenje i vrši pritisak na sud, danas je u sudnici bilo vidljivo odsustvo novinara.

 
YUCOM, 26.02.2011.

Peščanik.net, 26.02.2011.