Narodna biblioteka Srbije i Fabrika knjiga organizuju razgovore u okviru teme Humanistika u tranziciji: “Pojedinac, društvo i država: ko štiti ljudska prava?” i “Književnost između dobra i zla”. Razgovori će se održati u ponedeljak, 24. oktobra u 19.00, u Narodnoj biblioteci Srbije, ulaz sa Vračarskog platoa.

U razgovorima učestvuju  Đorđe Pavićević (Fakultet političkih nauka, Beograd), Vojin Dimitrijević (Beogradski centar za ljudska prava), Nenad Dimitrijević (Centralnoevropski unuverzitet, Budimpešta), Viktor Ivančić (Novosti, Zagreb), Tomislav Brlek (Filozofski faklutet, Zagreb), Dean Duda (Filozofski faklutet, Zagreb), Predrag Brebanović (Filološki faklutet, Beograd), Dejan Ilić (Fabrika knjiga, Beograd).

Pojedinac, društvo i država: ko štiti ljudska prava?

Rastuće nejednakosti unutar država i na globalnom nivou, konstantni pad političke participacije, identitetski i obnovljeni verski sukobi, nejednako korišćenje oskudnih resursa – te i slične nepravde ozbiljno ugrožavaju jednak moralni status građana. Kakvi su odgovori mogući na takve nepravde i ko treba da ih da?

Razgovaraju: Đorđe Pavićević, Vojin Dimitrijević, Nenad Dimitrijević, Viktor Ivančić, moderator Dejan Ilić.

Povod za razgovor su objavljene knjige: O pravu i nepravu Vojina Dimitrijevića, Dužnost da se odgovori. Masovni zločin, poricanje i kolektivna odgovornost Nenada Dimitrijevića, Jugoslavija živi vječno Viktora Ivančića, Pravda i politika: nasleđe i granice političke filozofije Džona Rolsa Đorđa Pavićevića.

Književnost između dobra i zla

Razgovaraju: Tomislav Brlek, Dean Duda, Predrag Brebanović, Dejan Ilić.

Povod za razgovor su objavljene knjige Antitetički kanon Harolda Blooma Predraga Brebanovića i Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer Dejana Ilića.

Fabrika knjiga, 20.10.2011.

Peščanik.net, 20.10.2011.