Srbija boluje od side. Dobro, možda nije baš sida, ali svakako jeste neka teška boleština koja napada imunološki sistem. Sreća je da je taj virus izolovan, to je neki mutant i zove se „HIV l’etat“ ili „HIV state“ („HIV država“) i isključivo napada javne finansije tako što iz njih isisava sve više i više zdrave materije (novca). Koliko je poznato, Institut Torlak ne može da proizvede vakcinu protiv njega, a stručnjaci koji se bave ovom vrstom bolesti kažu da je jedino mesto u Beogradu gde može da se dobije efikasan i delotvoran lek – Nemanjina 11. Što će reći da je Vlada Srbije jedina licencirana državna ustanova koja može da prepiše terapiju protiv mutiranog virusa „hivD“ kako bi sprečila sve izvesniji imunološki kolaps. Odnosno, finansijski bankrot Srbije.  

Virus „hivD“ može da se prenosi i infekcijom, ali se pouzdano zna da ga u Srbiju nije doneo neki turista koji je letovao u Grčkoj nego da je on autohtona patogena pojava koja se odavno zapatila u društvenom tkivu zemlje od prevelike i česte doze „fiksiranja“. Stručnjaci su ga izolovali i utvrdili tri važna podatka. Jedan, da je to podvrsta retrovirusa koji parazitizira na živim ćelijama. Drugi, da se ne reprodukuje sam od sebe nego isključivo na politički podsticaj. A treći, da nije smrtonosan ako se odmah započne sa radikalnom terapijom (odnosno, reformom).

Pred strahom od metastaze i sloma/kolapsa/bankrota sistema (Dačić-Dinkić upozorenja), Vlada Srbije prepisala je standardnu vakcinu poznatu pod imenom „rebalans budžeta“.

Stručnjaci, međutim, tvrde da je ta „vakcina“ zapravo – šećerna vodica.

„Izbijanje dužničke krize postaje vrlo verovatno“, potpisala su dijagnozu dva vrhunska doktora – Pavle Petrović, Vladimir Vučković i magistar Nikola Altiparmakov. Posle „laboratorijskih nalaza“ krvne slike sistema javnih finansija Srbije i urađenog skenera, konzilijum Petrović, Vučković & Altiparmakov detektovao je da je stanje sistema kolabirajuće (alarmantno) i zaključio da je Vlada prepisala neodgovarajuću terapiju (rebalans budžeta). To znači da je vakcina previše slaba za tako jaku akutnu „upalu“ imunološkog sistema zemlje koju karakteriše državni manjak (deficit) od 6,5 odsto BDP-a i javni dug čija je tendencija da već do kraja godine pređe 60 odsto BDP-a.

Zašto je terapija neodgovarajuća, a vakcina slaba?

Pa zato što rebalans donosi dodatno povećanje deficita umesto njegovog smanjenja. Ako bismo nastavili da koristimo “medicinsku” terminologiju s početka teksta, Vlada nastavlja da ubacuje u sistem javnih finansija novu količinu retrovirusa-parazita (rashoda) koji će samo povećavati deficit.

Fiskalni savet uočio je neobičnu, ali značajnu nadrilekarsku prevaru Vlade – ona je rebalansom budžeta predvidela za poslednja tri meseca ove godine povećanje prihoda od 20 milijardi dinara, ali istovremeno i povećanje (dodatno) rashoda za preko 25 milijardi dinara.

Dakle, na već postojeći deficit (za koji optužuje prethodnu vlast), Vlada pravi novi tromesečni manjak od pet milijardi dinara (50 miliona evra) i u rebalansu zapravo nema nikakvih ušteda niti smanjenja rashoda. “Deficit će trajno da poraste zbog isplata trinaeste penzije jer je to vrlo izdašna rashodna mera (oko 40 miliona evra)”, kaže “fiskalni konzilijum”.

Skeniranje rebalansa otkrilo je još jedan patogeni virus koji napada imunološki sistem zemlje – Vlada povećava deficit za dodatnih 10 milijardi dinara (100 miliona evra) kojima povećava državna davanja za subvencije privredi (FIAT, građevinarstvo, vagonogradnja, subvencionisani krediti za likvidnost…).

Ali, nisu samo to podvale koje je Vlada smislila i ubacila u rebalans budžeta. Fiskalni savet pronašao je još jedan virus koji ozbiljno urušava kredibilitet predloženih mera – u pojedinim ministarstvima predviđeno je povećanje rasta zarada mimo važeće zakonske indeksacije kojim se urušavaju sva zakonska ograničenja u pogledu kretanja zarada u javnom sektoru.

Pogodite, koje je to Ministarstvo?

Nećete verovati, to je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dakle, ministarstvo čiji je šef – srpski premijer Ivica Dačić.

Rebalans ovogodišnjeg budžeta samo je kratkoročna neefikasna terapija koja neće popraviti (finansijsko) zdravlje Srbije. “Finansijski konzilijum” zabrinut je zbog pogoršanja stanja sistema zemlje i savetuje jake lekove za narednu i bar još dve godine. “Smanjenje deficita u narednim godinama mora da bude izuzetno oštro da bi se zaustavio dalji rast javnog duga i tako izbegla dužnička kriza”, piše na receptu Fiskalnog saveta. To (u medicinskom prevodu) znači da Vlada mora da u lečenje uvede vakcinu koja će da ubije sve retroviruse-parazite, a dobra je vest da ne mora da ih uvede sve odjednom. Kao ključna godina navodi se 2014. (jer je rast javnog duga neizbežan i u 2013. godini) kada je moguće prelomiti trend rasta javnog duga, a zatim započeti njegovo trajno smanjivanje. Da bi lečenje bilo efikasno, Fiskalni savet je izračunao da bi deficit države u 2013. godini trebalo da iznosi 3,5 odsto BDP-a, u 2014. godini 1,9 odsto BDP-a, u 2015. godini jedan odsto BDP-a, da bi u 2016. godini bila ostvarena fiskalna ravnoteža. U slučaju da Vlada ne prihvati terapiju Fiskalnog saveta verovatnoća da virus “hivD” ubije Srbiju (bankrot) postaje – vrlo velika.

Šta sadrži terapija koju prepisuje Fiskalni savet?

Tri su ključna leka čije uzimanje sprečava pojavu side (bankrota). Prvi je – poreska reforma, drugi – zamrzavanje penzija i plata a treći – reforma javnog sektora.

Vlada obećava da će da proguta prva dva leka. Na treći se najviše mršti, ne ide joj lako da ga popije.

Šta je tu teško?

Taj lek podrazumeva završetak privatizacije oko 170 preduzeća koja se još vode kao društvena i u kojima će bez posla ostati oko 100.000 radnika, zatim treba otpustiti višak zaposlenih u javnom sektoru (ne manje od 100.000), sprovesti penzijsku reformu, uspostaviti održivi sistem fiskalne decentralizacije, smanjiti nivo subvencija…

Zašto je ta “medicina” tako gorka pa Vlada teško može da je proguta?

Zato što će Vladi takav lek da presedne na sledećim izborima.

I zato vlast još vaga – da li joj je bolje da izgubi izbore ili da sida ubije Srbiju.

Do pre neki dan postojalo je i treće rešenje u koje se Vlada uzdala ali je ono, čini se, prilično izbledelo posle analiza koje je uradila i Misija MMF-a iz Beograda.

Za Vladu Srbije nimalo nije prijatno to što su Fiskalni savet i MMF došli do iste dijagnoze – država može da kolabira vrlo brzo jer prepisana terapija (Vladin rebalans budžeta) neće postići cilj obuzdavanja državnog trošenja. Loša vest za Dačić/Vučić/Dinkić kabinet je i to što Fiskalni savet i MMF preporučuju zajedničku terapija – jaki lekovi (“značajne dodatne mere”) protiv države sve dok ona dodatno ne obuzda svoje parazitske apetite (potrošnju).

 
Peščanik.net, 15.09.2012.