Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Ne, stvarno, kome se RTS obraća onom „budi odgovoran“ značkom u gornjem uglu ekrana? Jasno je jedino da se ne obraća celoj polovini svog gledališta inače bi pisalo „budi odgovorna“ ili makar „budite odgovorni“. Dobro, znamo da neće da napišu „budite odgovorni“ jer bi to moglo da se tumači i kao persiranje a lepo vidimo u svakom njihovom programu (osim filmskog) da nas javni servis nimalo ne poštuje i da je odavno dodao u slogan: vaše pravo da znate sve što ovoj vlasti padne na pamet.

Ali, zašto misli da se ženama ne treba obratiti tom opominjućom porukom? Zato što se one već ponašaju odgovorno jer, uprkos uveravanjima vlasti, i same znaju da opasnost od virusa nikako nije prošla ili zato što žene ignoriše kao nebitne? Iako je jedna od njih na čelu vlade. Ili možda baš zbog nje?

Pretpostavka da je RTS samo brzopleto preuzeo poruku iz inače rodno neutralnog engleskog – jednostavno ne stoji. Jeste da se RTS pravi Englez kada treba pravovremeno i istinito izveštavati, ali veoma drži do čistote jezika. Uostalom, ni prethodno upozorenje na ekranu nije prevedeno bukvalno „ostani kući“ nego, u skladu sa našim pravopisom: ostani kod kuće. Što se i očekuje od jednog javnog servisa koji toliko polaže na pravilan govor da nam svrdla uši onim svojim izveštačenim akcentovanjem.

Pa, dobro, ako nije greška i nije slučajnost – na koga se to „budi odgovoran“ odnosi? Na neki medij? Možda neki konkurentski medij? Doduše, jeste RTS počeo da u svojim otvorenim pismima i saopštenjima za javnost koristi tabloidni rečnik i tabloidni smisao za cinizam, ali šta on, osim naravno najglavnijeg urednika, ima zajedničko sa tabloidima? Zato je možda logičnije pretpostaviti da je poruka upućena regulatornom telu za medije. Nešto kao: REM-u, budi odgovoran i ne lupetaj da je „izborna lista“ dela opozicije (koja bojkotuje izbore te tako i nema izbornu listu!) zastupljenija u medijima od sveprisutne vladajuće stranke, jer to nije moguće čak ni ako uračunaš sve ono kad vlast obilno pominje samo ovu ali ne i onu opoziciju koja na izbore zaista i izlazi!

Sa druge strane, možda je RTS samo okačio sebi na ekran podsetnik kao što mi sebi kačimo na frižider? Jer baš tako i piše: Budi odgovoran RTS. Budi odgovoran javni servis, odgovoran prema gledaocima čijim si novcem plaćen kad već ne osećaš odgovornost prema ovom trenutku i, ako ništa drugo – budi odgovoran kao N1 koji je odbio da emituje partijske objave, jer ipak si ti javni servis a N1 tek jedan od kablovskih kanala!

Ali, šta ako je ovo zapravo jedna subverzivna poruka, a nije da ih nije bilo sa RTS-a? Šta ako je ova danonoćna opomena zapravo upućena onom jednom čije ime ne da ne sme da se pomene nego se prečesto pominje na RTS-u, a koji, videli smo, ima onolike televizore pa sigurno gleda i javni servis? Budi odgovoran ili makar prekini da se ponašaš neodgovorno jer si već toliko zabrazdio da više nije dilema da li izbori ili ulica nego – da li treba da se ide na ulicu ili u šumu!? Hmh, baš je vrag taj RTS.

Peščanik.net, 01.06.2020.

BOJKOT IZBORA 2020.

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)