Jurij Kerpatenko, foto: Facebook
Jurij Kerpatenko, foto: Facebook

Vesti o ubistvu Jurija Kerpatenka oskudne su.

Pre nekoliko dana „saznalo se“ da su ruski vojnici ustrelili i ubili Jurija Kerpatenka, prvog dirigenta Muzičkog i dramskog teatra „Mikola Kuliš“ u Hersonu i dirigenta kamernog orkestra Hileja, pošto je prethodno odbio da diriguje orkestrom na svečanosti koja je trebalo da predstavi iluziju „mirnog“ suživota u okupiranom Hersonu, povodom 1. oktobra, Svetskog dana muzike.

Kerpatenko nije hteo da napusti Herson, a od okupacije u martu do kraja maja objavljivao je svoje jasne i kratke stavove protiv rata i agresije na Ukrajinu. Prestao je da komunicira sa svojim prijateljima u septembru. Ubijen je u svom domu u Hersonu. „Prema više lokalnih medija, muzičar je odbio da otvori vrata svog stana naoružanim ljudima, koji su uprkos tome probili vrata i ušli, prouzrokovavši njegovu smrt. Prema sajtu Kherson on line, Jurij Kerpatenko je već ranije uskratio tim ljudima ulazak u njegov stan, a oni su obećali da će ponovo doći“.

Na internetu se može pronaći nekoliko fotografija Jurija Kerpatenka, a našla sam samo jedan video kamernog orkestra kojim je dirigovao – „Malu noćnu muziku“.

Naizgled – običan čovek. Zbijen, onizak, veoma blagog osmeha, posvećen svom poslu, ni malo teatralan.

Običan čovek, koji je objavljivao kratke tvitove nedvosmisleno osuđujući agresiju na svoju zemlju i okupaciju svog grada, bez „analiza“, bez viška reči.

Običan čovek Jurij nije se sakrio od mračnog vremena i nadmoćne sile.

Običan čovek je pružio pasivan otpor – samo nije hteo da učestvuje u „pacifističkoj“ farsi agresora, okupatora i kolaboranata.

„Učitavaju“ se u njegov akt otpora (a i tek će!) patriotizam, nacionalizam, odbrana otadžbine, odlučno odbijanje kolaboracije. Ne znam šta je bio njegov krajnji motiv. Ali, ono što je izvesno jeste da je branio ključ svake ljudske slobode – slobodu izbora. Izabrao je da ne učestvuje. U okolnostima u kojima je živeo to jeste vrhunski heroizam. Jer, izvesno – znao je šta je cena njegove slobode izbora i spreman je bio da je plati. Bio je – verujem – jedan od onih običnih ljudi koji drže da je njihova sloboda prirodna, podrazumevajuća i da nema tih nevolja u kojima je neće braniti. Kao da samo takav običan čovek može biti istinski heroj ovog mračnog doba.

Ne zna se da li su ga ubili s leđa zlikovački ispruženom rukom (rukama) ka njegovoj glavi. Ili su ga u lice gledali. Ako jesu, koja li je muzika odjekivala u Jurijevoj slobodnoj i prkosnoj glavi, šta je umetnik u njemu za sebe poslednje pustio?

Ima li ovde, kod nas tako običnih ljudi. Ili smo gotovo svi postali neobični, po ugledu na našu kalkulantsku i kukavnu „političku elitu“? Kakvu bi snagu morao u sebi smoći običan čovek u Srbiji? Bar ovoliko: dosta je šurovanja sa surovim agresorom Putinom i njegovim napadom na civilizaciju. Cena takve slobode izbora ovde je niska u odnosu na onu koju je glavom platio Jurij Kerpatenko – tek „Informer“ i njegovi kolaboracionisti iz vlasti. I oni drugi.

Peščanik.net, 17.10.2022.

UKRAJINA

The following two tabs change content below.
Vesna Rakić Vodinelić, beogradska pravnica, 1975-1998. predaje na državnom pravnom fakultetu u Beogradu, gde kao vanredna profesorka dobija otkaz posle donošenja restriktivnog Zakona o univerzitetu i dolaska Olivera Antića za dekana. Od 1987. članica Svetskog udruženja za procesno pravo. 1998-1999. pravna savetnica Alternativne akademske obrazovne mreže (AAOM). 1999-2001. rukovodi ekspertskom grupom za reformu pravosuđa Crne Gore. Od 2001. direktorka Instituta za uporedno pravo. Od 2002. redovna profesorka Pravnog fakulteta UNION, koji osniva sa nekoliko profesora izbačenih sa državnog fakulteta. Od 2007. članica Komisije Saveta Evrope za borbu protiv rasne diskriminacije i netolerancije. Aktivizam: ljudska prava, nezavisnost pravosuđa. Politički angažman: 1992-2004. Građanski savez Srbije (GSS), 2004-2007. frakcija GSS-a ’11 decembar’, od 2013. bila je predsednica Saveta Nove stranke, a ostavku na taj položaj podnela je u aprilu 2018, zbog neuspeha na beogradskim izborima. Dobitnica nagrade „Osvajanje slobode“ za 2020. godinu.

Latest posts by Vesna Rakić Vodinelić (see all)