Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

„Prodirući u živu ćeliju stranog tela, virus njenu sadržinu zamenjuje svojom i pretvara je u fabriku za proizvodnju novih virusa… Svuda gde bude prolazio predavaće strah, mržnju, bes onima koji budu imali nesreću da od Njegovog dodira odmah ne polude“. Borislav Pekić, „Besnilo“

Glumačka postavka na čelu sa bardom srpskog propagandišta premijerno je izvela najnoviji komad u njegovoj režiji, u saradnji sa koreografom Vladimirom Popovićem – „Kruna“. Bila je to kruna višegodišnjih napora uloženih u atomizaciju srpskog društva, prema libretu Margaret Tačer „Društvo ne postoji“. Kruna vladavine putem laži (najsmešniji virus u istoriji), manipulacije (običan sapun je dovoljan), mizoginije (šoping u Milanu), patrijarhata (rakija je najbolji lek), nacionalizma (narod koji je preživeo bombardovanje) i ostalih scenskih rekvizita koji se predano koriste na stalnom repertoaru pozorišta „Serbistan“. Ljubodrag Stojadinović je već dao briljantnu kritiku ovog komada, pa na njemu nije potrebno da se zadržavamo.

Ono što je prošlo bez osvrta u prikazima „Krune“, a što je, nagađam, bio lajtmotiv celog dramskog nastupa, jeste namera iniciranja masovne histerije u nas. Prisetimo se, ova disciplina ima duboke korene na našem području. Od zastrašivanja stanovništva pomračenjem Sunca leta 1999. do horoskopskih saveta o izbegavanju masovnih okupljanja u oktobru naredne godine, oba puta pred održavanje mitinga opozicije. Bili su to profesionalni počeci današnjeg barda, iz fotelje ministra za informisanje. Na njegovu istorijsku sreću, nakon scenskog proklizavanja od desetak godina, moderni sadržaj je uklonjen sa repertoara pozorišta „Serbistan“.

U pomenutim slučajevima masovne histerije imale su parališuće dejstvo. Ređi su pak primeri aktivacijske masovne histerije. To je primenjeno kod tzv. kosovskog referenduma iz 1998. kog je Milošević inicirao i krstio kao referendum o učešću stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji. Ogroman deo opozicije bojkotovao je ovu šaradu: DS, DSS, Demokratski centar, Građanski savez Srbije, LSV, mađarske partije, SDA. Glasalo je tada i živo i mrtvo, uključujući i kosovske Albance kojima je Milošević uveliko pripremao izgon preko Prokletija. Zvanično, izašlo je 73% upisanih birača, a protiv učešća stranih predstavnika glasalo je 94,73% izašlih.

Dvadeset i kusur godina kasnije tema i matrica su iste, a tehnologija unapređena. Svaki glasač će, ako zatreba, na kućnu adresu dobiti asepsol, najnoviju nano-masku i tabletu vitamina C (priprema paketa u toku). A ako i dogura do pneumonije, čeka ga vrhunska zdravstvena nega u naprednjačkim bolnicama na točkovima (brendiranje u toku). Kome se to priviđa da se javno zdravstvo raspada? Naravno, zloj Evropi koja bi da nam preotme sav medicinski kadar. Verovatno je s tim namerama još 2015. ocenila da je finansijska održivost zdravstvenog sektora ozbiljno ugrožena i da nam nedostaje zdravstveno i administrativno osoblje, naročito u domovima zdravlja u ruralnim područjima. Loše su ocenjeni i kapaciteti za nadzor i reagovanje u pogledu prekograničnih pretnji zdravlju (uključujući zarazne bolesti) i rečeno je da treba razviti centralizovani zdravstveni informacioni i komunikacioni sistem. Četiri godine kasnije, pregovaračko poglavlje o zaštiti zdravlja i dalje je zatvoreno. Ocene spremnosti za borbu sa virusima i dalje su iste – kapaciteti za nadzor i reagovanje su ograničeni i treba ih modernizovati, a centralizovan zdravstveni informacioni i komunikacioni sistem još uvek nije uveden. A i šta će nam?

Edvard Lorenc, osnivač moderne teorije haosa, u svom radu pod naslovom „Da li zamah krila leptira u Brazilu stvara tornado u Teksasu?“ upitao se da li najmanja promena u početnim uslovima neke (atmosferske) pojave može uticati na njeno dešavanje (ovo je kasnije dobilo naziv „efekat leptira“). Možemo samo da pretpostavimo kakav bi bio odgovor čovečanstva (i zdravstvenog sistema Srbije) na virus koji bi – daleko bilo – bio deset, sto, hiljadu puta smrtonosniji od korone, ukoliko bi se munjevito proširio planetom. Da li bismo prosto tim brojem pomnožili broj preporučenih sapuna i rakija? Haos koji izvesno čeka iza ugla ne može se smanjiti. Ali se može uporno raditi na jačanju imuniteta stanovništva kroz bolje uslove rada, kvalitetniju ishranu, smanjenje stresa. Kruni koja to ne shvata ili ne ume da sprovede suđeno je – da se kruni.

Autor je saradnik Fondacije Centar za demokratiju.

Peščanik.net, 05.03.2020.