plavi automobil
Foto: Predrag Trokicić

Poštovana ministarko Kisić Tepavčević,

Dozvolite da Vam ne čestitam na izboru na funkciju ministarke za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja. Umesto protokolarnih, uputiću Vam neke suštinske čestitke. I odmah da Vam se izvinim zbog dugačkog pisma, naime, nisam imao vremena da napišem kratko, što bi rekao Hemingvej (pisac Vaše omiljene knjige Za kim to zvone ova zvona?). A i stvar je prilično hitna.

Najpre, impresioniran sam prvim talasom Vaših brižljivo osmišljenih poluprofila koji su se za kratko vreme našli na sajtu ministarstva na čijem ste čelu, kao i aktivnostima kojima ste uspeli da se posvetite od preuzimanja funkcije 29. oktobra. Sve je počelo posetom sigurnoj prijateljici Vaše kuće, Vesni Stanojević, da bi se nastavilo nizom polaganja venaca na kosturnice i druga spomen-obeležja (mada, moram da priznam da me malo brinu i lakoća i brzina kojima ste se na ovo prebacili iz Vaše zdravstvene uloge). Pik ove svojevrsne preventivne kampanje je Vaša čestitka na odlikovanju srebrnom medaljom za zasluge u borbi protiv kovida-19 koju je Vaš šef dodelio, između ostalih, i gerontološkim centrima u Beogradu i Novom Sadu, pretpostavljam za zaražavanje u domu „Bežanijska kosa“, odnosno radnoj jedinici „Dom Liman“.

Da ne dužim – trivijalni povod mog obraćanja Vama je prva odluka koju ste doneli od stupanja na funkciju, a čiji digitalni otisak sadrži naslov „Preventivni karantin“. Njom ste 10. novembra direktorima ustanova i organizacija socijalne zaštite za smeštaj korisnika preporučili da njihovi zaposleni ponovo počnu da rade po dvonedeljnim smenama, bez odlaska svojim kućama, kako bi se smanjio rizik od zaražavanja korisnika. Rok izjašnjenja: 12. novembar. Prvo, čestitam Vam na okončanju tradicije okolišanja koja je odlikovala rad Vašeg prethodnika koji nije želeo da prizna da se ovakvim i drugim odlukama donetim povodom epidemije kovida-19 krše međunarodni standardi ljudskih prava na koje se Srbija obavezala, poput Konvencije o prinudnom radu Međunarodne organizacije rada, o čemu smo ovde već pisali. Konačno imamo osobu na čelu jednog od najvažnijih delova Vlade u ovo krizno vreme koja neće vrludati već će stvari nazivati pravim imenom i saopštavati nam istinu (ma kako grozna ona bila). Drugo, čestitam Vam na tome što ste ovom odlukom ne samo ponovili istovetnu odluku Vašeg prethodnika, već ste je i dodatno unapredili, na prvom mestu brišući joj licemerni naslov „Preporuka“. Unapred se izvinjavam zbog dosadnih pravničkih pojašnjenja koja slede. Možda Vas je neko upoznao s tim da je pomenutim aktom Vašeg prethodnika, po kome treba da se navodno dobrovoljno postupa, svim zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite zapravo naređeno kako da se ponašaju. O tome govori pravni osnov „preporuke“, Zakon o državnoj upravi, tj. njegovi članovi 23. stav 2 (obratite pažnju na kurziv): „Ministar predstavlja ministarstvo, donosi propise i rešenja u upravnim i drugim pojedinačnim stvarima i odlučuje o drugim pitanjima iz delokruga ministarstva“ i član 47. stav 1. tačka 4) prema kojem je organ državne uprave ovlašćen da u vršenju nadzora nad radom „naloži preduzimanje poslova koje smatra potrebnim“. Pored toga, Vaš prethodnik je „preporukom“ koju ste prepisali prekršio i odredbe, Vama posebno dragog, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Tu ste već na svom terenu i dobro znate da karantin može da odredi samo doktor medicine specijalista epidemiologije nadležnog zavoda (član 31. stav 3), odnosno da organizovanje i sprovođenje mere karantina može da naredi samo ministar zdravlja (isti član, stav 7). Ali Vi toliko ličite na nadležnu osobu! Em ste nadležna epidemiološkinja jednog zavoda i tzv. Kriznog štaba u fotelji ministarke, em ste nadležna ministarka u fotelji epidemiološkinje zavoda i tzv. Kriznog štaba. Pored toga, lepo ste napisali u svojoj verziji „preporuke“ da zaposleni možda neće na nju pristati zbog „nedostatka volje“ ili zbog toga što ih jednostavno – nema dovoljno. Na kraju, vrlo kreativno ste dodali mogućnost uvođenja kraćih smena, u trajanju od 10, 7 ili 5 dana. Jedino što ste mogli je da ipak direktorima smanjite posao bacanja kockice, jer ona sadrži samo brojeve od 1 do 6.

Sve u svemu, mogli ste da prekinete niz ovogodišnjih odluka Vašeg prethodnika, ali ste mudro odabrali da započnete baš na tragu njegovih najupečatljivijih poteza. Ko zna šta nam još spremate! Neka Vam i u nastavku duhovni vođa bude Vaš kolega Predrag Kon, koji se zgražava, po potrebi, čas nad postojanjem, čas nad nedostatkom pravnog okvira za kontrolu epidemiološke situacije. To ovom protagonisti najveće epopeje našeg doba kvari račun (i bukvalno) i sprečava ga da upravlja borbom protiv kovida-19 kao Napoleon Borodinskom bitkom, da parafraziramo nedavnu izjavu još jednog Vašeg kolege, Srđe Jankovića (ipak, ne zaboravite da je Napoleon iz zatvora poručio da je u pomenutoj bici, od svih koje je vodio, francuska armija pokazala najveću hrabrost, ali, avaj, postigla najmanji uspeh).

Još mudrije ste napravili otklon od nekih potencijalnih, opskurnih poteza koje bi ona elitistička javnost od Vas mogla da očekuje, kao što je kopanje po bazama podataka vašeg ministarstva, raznim evidencijama kadrova, živih i umrlih i slično. Logično, jer Eros je božanstvo kome se klanjate (mada priznajem da se to ne uklapa najbolje sa polaganjem venaca).

Koga još zanima da, dok se mastilo na papiru o primopredaji dužnosti još nije osušilo, provede noć na poslu sa svojim saradnicima i krene da sistematizuje i tumači neobična kretanja brojeva zaraženih korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite tokom proteklih meseci, da ih ukrsti sa podacima iz Srbijanske knjige mrtvih i izađe sa konkretnim odgovorima na koje čekaju stotine porodica. Koji bi onda doveli i do konkretnih odgovornosti.

Ili da hitno raspiše konkurs za prijem novih radnika u sistem socijalne zaštite.

Daleko bilo da još hitnije uputi inspektore da prekontrolišu uslove rada, života i smrti u fabrikama i u domovima za nemoćne, starije i ostale koji imaju pogrešan broj godina ili čega već.

A tek da se zamisli nad nadolazećom epidemijom siromaštva.

Jer, Vi dobro znate da je ovo zemlja erotike, zemlja jača od smrti i da će ljubav, najposle, pobediti bedu. Čak nam i statistika daje za pravo: poslednjih godina sve nam je duži prosečni životni vek. Doduše, žene i deca nam sve češće umiru prilikom porođaja. Dobro, verovatno biste nam ponovili da treba da budemo ponosni zbog raznih drugih prelepih stvari u našoj zemlji. Poneka žrtva je neophodna za razvoj društva, ta koliko je robova ugrađeno u drevne piramide i zidine kojekakvih kula srednjeg veka! Uostalom, neko mora i da umre da bismo mi ostali preživeli, da ne kažem – profitirali. A i oni koji ne prežive, mogu do tog trenutka da budu ponosni na to što će svoje poslednje zemaljske dane utkati u privredni rast. Pa bolje da padnu u krevet nego da padnu sa skele. Bogami smo, uz Vaš doprinos, dogurali, otprilike, do brojke od hiljadu takvih po jednom procentu rasta BDP-a. Usput, valjalo bi da se ovaj koeficijent nazove po nekome, jer nije lepo da ga samo Vaš kolega Kon ima.

Međutim, budite oprezni sa predlozima. Ponekad je bolje ne raditi ništa, makar to potrajalo do proleća 2022. Nemojte dozvoliti sopstvenoj sujeti da Vas prerano previsoko ponese, jer sunce je i dalje prejako, iako nastupa zimsko doba. Imajte na umu da je vaš šef odličan – i što je još važnije strastven – šahista. Možda ste pomislili da biste mogli biti njegova kraljica. Ali oni koji ga dobro poznaju rekli bi Vam da je to naivna, gotovo dečija pomisao. U najboljem slučaju za Vas je rezervisano mesto lovca, najverovatnije konja, a u svakom slučaju ćete biti pion. Sve su to, naravno, prelepe pozicije.

Za kraj, prijateljski Vam savetujem da čuvate svoje zdravlje, ako već ne možete zdravlje drugih. Jer, prihvatili ste se veoma stresnog posla (sva sreća, ne tako stresnog kao što ga imaju Vaše kolege kojima sirene svakodnevno najavljuju dolazak umirućih). Pogledajte samo Vašeg prethodnika, kome će, izgleda, kubanske kure morati da saniraju posledice ministarskog burn outa. Možda se nada da će time ponovo steći imunitet. U svakom slučaju, iskreno se nadam da ćete za njegovim primerom uskoro krenuti i Vi i Vaš šef.

Autor je saradnik Fondacije Centar za demokratiju.

Peščanik.net, 12.11.2020.

KORONA