Nastupiće ledeno doba, haraće kuga i druge pošasti, pojaviće se tiranosaurusi, padaće meteori, svi muški Srbi hodaće naglavačke, deca će nam se rađati kao crnci, a žene će imati brkove…

Sve će to da nam se desi ako pobedi liberalni koncept ekonomije.

Ali, ni to nije najgore što će da nas strefi.

Pobedi li liberalni koncept – aaahhhaaa!!! – neće biti penzija, biće otpuštanja, neće biti ni zdravstva a prosvetni radnici dobiće otkaze. Ovako građane Srbije plaši Milan Krkobabić, novokomponovani „Laki Topalović“ (familija Topalović, film Maratonci trče počasni krug, glumac Bata Stojković), zamenik vođe čuvene političke dinastije PUPS (deda Jovan, sin Milan, unuk Stefan) i šef državnog preduzeća Pošta Srbije.

„Laki“ je u žaru izborne kampanje koju Familija doživljava kao odsudnu borbu za život odaslao „urbi et orbi“ mitsku manipulaciju: „Penzioneri moraju dobro da razmisle, jer je pitanje penzija otvoreno pošto bi ’neodgovorni avanturista’ mogao da zatraži smanjenje budžetskog izdatka smanjenjem penzija“.

”Srednji” Krkobabić nastavlja tamo gde je stao „Milutin Topalović“, odnosno njegov tata Jovan Krkobabić.

Tata „Milutin“ je 90-ih godina prošlog veka bio ključni čovek koji je pomogao Slobodanu Miloševiću da kao direktor opljačka Penzioni fond i taj novac potroši za ratne ludorije svog šefa. Jovan Krkobabić proglašen je najvećim krivcem za bedu stotina hiljada penzionera čije je penzije spiskao na Miloševićeve sulude ratne pohode. Danas on i njegov porodično-politički klan ”prodaju” na političkoj pijaci brigu za penzionere kao svoj partijski program, a građane Srbije tretiraju kao idiote koji „sporo pamte i brzo zaboravljaju“.

Kad je posle izbora 2008. godine slavodobitno ušao u Vladu Mirka Cvetkovića, vođa novokomponovanih „Topalovića“ Jovan Krkobabić već na prvoj sednici (ispunjavajući predizborno obećanje) uzeo je iz državne kase za povećanje penzija pola milijarde evra i tako zakucao najveći ekser u mrtvački sanduk Tadićeve Vlade.

„Laki“ i „Milutin“ Krkobabić i u prethodnoj Vladi uspešno su vodili poslovnu politiku svoje porodične firme „Dugo konačište“ (filmska verzija, Maratonci trče počasni krug) koja se svodi na prost recept – ”država se sada sahranjuje brže i lakše, a cilj je da sačuvamo što veći udeo u zaradi”.

Najnoviji primer bezobzirnog ponašanja novokomponovanih Topalovića je ukaz (eeeeej, UKAZ i to u sred mandata tehničke Vlade) tehničkog potpredsednika Vlade i ministra rada Jovana Krkobabića kojim je uzurpirao vlast u PIO fondu, postavljajući svoj ”kadar” na mesto predsednika Upravnog odbora Fonda i sprečavajući Uniju poslodavaca Srbije da (sistemom rotacije i dogovora) postavi svog kandidata. ”Iza tog čina PUPS-a stoji očajnički pokušaj da i dalje raspolaže hiljadama kvadratnih metara prostora u vlasništvu PIO fonda”, ocenio je Slavenko Grgurević, dosadašnji zamenik predsednika UO PIO fonda i kandidat Unije poslodavaca za predsednika Upravnog odbora.

Grgurević tvrdi da je najnoviji izveštaj Državne revizorske institucije (o mućkama sa stambenim kreditima) samo mali deo nepravilnosti u PIO fondu, o čemu državni revizor nije obavešten.

Raskalašna biznis strategija dinastije Krkobabić svodi se na nekoliko jednostavnih principa:

– država se po svetu zadužuje i uzima kredite, a mi od tih para delimo penzije kapom i šakom,

– trošimo državne novce na promociju naše porodično-političke firme,

– zapošljavamo gde god možemo (a naročito u Pošti i PIO fondu) rodbinu i partijske prijatelje,

– državnim parama finansiramo opštinske klubove penzionera koji rade za naše porodično-političko preduzeće,

– ugrađujemo se u svaki lukrativni državni posao vezan za imovinu PIO fonda, a naročito specijalne bolnice i banjska lečilišta…

Srbija je zahvaljujući takvom ”biznis planu” vaskrslih Topalovića bar dva puta u poslednjoj deceniji bila pred „prženjem u njihovom krematorijumu“, odnosno pred bankrotom.

Novi srpski Topalovići bi da i dalje „sisaju krv“ državi ne strahujući za njenu eutanaziju i spremaju se da ožalošćenoj porodici (radnim ljudima i građanima Srbije) ponude kompletne pogrebne usluge – mrtvački sanduk, krematorijum, grobno mesto i spomenik a ako treba naručiće i – suze.

Opisujući prilike u Srbiji iz vremena o kome se govori u filmu ”Maratonci trče počasni krug“ i metode ”poslovanja” klana Topalović, popularna Vikipedija konstatuje: „To je američki gangsterizam na balkanski način“.

Krkobabići se plaše svake novotarije, naročito promene već duže vreme vladajuće ekonomske politike u čijem je centru država (koja je i dovela Srbiju na rub propasti) čijem su kreiranju značajno doprineli. I zato im smeta liberalizam, pa ga pogrdno definišu kao pošast i babarogu kojom će plašiti građane. Ta dinastička partija bi da hibernira trenutno stanje i nastavi da parazitira na izdišućoj državi čuvajući stečena prava, privilegije i „ugrađivanje“ u lukrativne poslove s državnom imovinom i kapitalom. Krkobabići, baš kao u gorkoj satiri, liju krokodilske suze nad ojađenim narodom, a rasipaju državni novac na osnivanje opštinskih udruženja penzionera (koja postaju legla Miloševićevih penzionisanih kadrova), prave žurke i turističke ture, lobiraju i sakupljaju potpise za PUPS, dele kredite za stanove u PIO fondu…

Nastavi li se i posle ovih parlamentarnih izbora ekonomska politika krkobabićevsko-topalovićevske firme “Dugo konačište”, velike su šanse da država završi u krematorijumu (bankrotu). Takvo upozorenje baš je ovih dana stiglo u Vladu Srbije iz jedne prijateljski naklonjene države Evropske unije, u kome ekonomski analitičari vlade te države prognoziraju vrlo mračnu blisku budućnost Srbije – propast državnih finansija mogla bi da počne već u četvrtom kvartalu ove godine i da traje naredne tri godine.

Liberali su za sve ”topaloviće”, pa i za krkobabiće, realna opasnost po grobare Srbije. Nisu liberali ti koji ukidaju penzije, radna mesta, prosvetu i lečenje. Ta ”počast” rezervisana je za Krkobabiće i neće biti potrebno mnogo vremena da se svako uveri u štetočinsko poslovanje njihovog porodično-političkog preduzeća.

A ekonomska politika koja se trudi da razvlasti političare i koja vodi računa o svakom potrošenom državnom dinaru (koju Krkobabići katastrofično nazivaju ”liberalizam”), želi samo da ukine ”američki gangsterizam na balkanski način” prikriven brigom o penzionerima i radnim ljudima.

 
Peščanik.net, 08.02.2014.