Beli lav, Beogradski zoo vrt

Foto: Rade Vilimonović

Vrata hrama Svetog Save na Vračaru ostala su u sredu zatvorena za hiljade građana koji su želeli da paljenjem sveća odaju poštu mučki ubijenom Oliveru Ivanoviću. U Hramu je navodno bila pohranjena oprema neophodna za masovni doček dvojice neprikosnovenih vlastodržaca Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Kompromis je nađen tako što su građani upućeni u manju crkvu Svetog Save pored Hrama, ali je i tamo njihova namera osujećena iznenadnim nestankom struje. Građani su na kraju svoje sveće dostojanstveno upalili van zidina najveće pravoslavne crkve na Balkanu, čiju su izgradnju sami finansirali dobrovoljnim prilozima i plaćanjem obaveznih poštanskih marki. Sutradan su hram Svetog Save i prostor oko njega bili širom dostupni Vučiću, gostu Putinu i pristalicama režima dovedenih iz svih kutova male ali vaskolike zemlje Srbije.

Ometanje i sprečavanje dobronamernih građana nezadovoljnih aktuelnim režimom da pristupe Crkvi nije zabeleženo u dosadašnjem ponašanju SPC. Potez je najblaže rečeno neprimeren i podseća na manir nedemokratskih vlasti koje građane Srbije svakodnevno dele na podobne i nepodobne. Odluka o sprečavanju ulaska nije mogla biti doneta na nivou uprave Hrama i postaje mnogo jasnija ako se sagleda u kontekstu različitih gledišta, koja evidentno postoje unutar SPC, u vezi sa tim da li Vučić vodi iskrenu politiku očuvanja Kosova u sastavu Srbije.

Setimo se da su iguman Dečana otac Sava Janjić i episkop raško-prizrenski Teodosije prošlog leta javno izneli svoje neslaganje sa potezima vlasti u Beogradu. Sa druge strane, dobro je poznata i više puta ponovljena izjava patrijarha Irineja da se Vučić „kao lav bori za Kosovo“. U vreme proslave Božića patrijarh je rekao i da Albanija ima želju za proširenjem „na račun Srbije, Srba i srpske države“ zauzimanjem „naše najsvetije teritorije“ (Kurir, 6-7. januar 2019). Istovetnu izjavu dao je pre toga i Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM. Utisak je da se srpski patrijarh u velikoj meri sinhronizovao sa režimskim širenjem straha i paranoje. Ili da se jednostavno trudi da bude blagovremeno informisan, prateći sa poverenjem nastupe nekadašnjeg novinara, stručnjaka za albanski terorizam.

U tradicionalnom božićnom razgovoru za nedeljnik Pečat vladika bački Irinej, nezamenljivi član Sinoda SPC, takođe u stopu prati retoriku režima. „Postoji, doduše, strepnja da bi Albanci mogli poći na još veću radikalizaciju, posebno s obzirom na skandalozno formiranje njihove ’vojske’, opet po odobrenju Zapada, uz gaženje svakog prava i morala. Ali sad i Srbija ima spremnu vojsku. Državno rukovodstvo Srbije jeste pod pritiscima, ali nije neodlučno o pitanju zaštite naroda. Stoga sam, uprkos svemu, optimista“ (Pečat br. 551, 28. decembar 2018). Upotreba jedinica Vojske Srbije na Kosovu bila je nedavno i „jedna od opcija na stolu“ za premijerku Brnabić.

Vladika bački pozdravlja uspehe srpske diplomatije u povlačenju priznanja Kosova od strane pojedinih država i sprečavanje njegovog učlanjenja u Interpol, kudeći istovremeno kosovske vlasti i zapadne sile za uvođenje carina na robu iz Srbije. U svemu tome, smatra vladika, pokazalo se „da naš državni vrh ne pristaje na kapitulaciju radi evrounijatske himere i prividnog partnerstva niti napušta svoj raspeti narod na Kosovu i Metohiji. To i jeste najrečitija apologija stava Crkve i ujedno dokaz da Srbija kao država… ipak ima u suštini isti stav koji zastupa i naša Crkva“ (Pečat br. 551, 28. decembar 2018). Poslednji deo izjave – da država Srbija i SPC imaju suštinski isti stav – nije izgovoren isključivo u svrhu dodvoravanja i povlađivanja državnim vlastima; pre će biti da je namenjen i onim episkopima koji dovode u pitanje spremnost režima da se bori za Kosovo u sastavu Srbije.

Nije izostala ni kritika vladike Irineja na račun „određenih političkih krugova“, koji u javnosti poturaju spekulacije o razilaženju SPC i države po pitanju Kosova: „Oni se zapravo bore za vlast u Srbiji lijući krokodilske suze nad sudbinom kosovsko-metohijskih Srba, a kad je bilo potrebno uložiti svaki napor da se Kosovo i Metohija sačuvaju i spasu za Srbiju, tada su tu našu zavetnu zemlju proglašavali balastom koga se treba ratosiljati“ (Pečat br. 551, 28. decembar 2018). Čitaoci će ovde lako prepoznati optužbe nedemokratskog predsednika na račun opozicije.

Nameće se zaključak da je deo vrha SPC bacio sve karte, a možda i molitve, u korist Vučića. Zaboravljajući upozorenje apostola Petra hrišćanskim starešinama i vernicima: „Budite trezveni i bdite, jer suparnik vaš, đavo, kao lav ričući hodi i traži koga da proždere“ (1. Petr. 5, 8). Patrijarh je neumorno sokolio i bodrio lava na proždiranje Kosova – beše jedan takav proždirač, pre mnogo godina – ali lav više voli da se gosti isključivo Srbijom.

Peščanik.net, 19.01.2019.

KOSOVO