Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Ako je ranije i bilo ikakvog prostora za sumnju, sada ga više nema – vlast, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, odlučila je da zbog sopstvenog rejtinga žrtvuje zdravlje i živote građana Srbije. Bilo je puno prilika da uvedu smislene mere, i sve su ih propustili. Sada, kada je situacija zbog njihove sopstvene neodgovornosti postala tako neumoljivo loša da je jedino rešenje posegnuti za najstrožijim merama – lokdaunom i ograničavanjem okupljanja – vlast odbija to da učini i umesto toga uvodi besmislene simboličke mere kakve ne postoje nigde u svetu.

Zaista, šta je smisao vakcinalnih propusnica koje se primenjuju od 22h? Optimistično tumačenje bi moglo biti ono koje su ponudili neki članovi Kriznog štaba – ova mera je samo početak, uvod u postepeno uvođenje sve restriktivnijih mera koje bi trebalo da stimulišu masovnu vakcinaciju. Čak i u ovom optimističnom tumačenju, međutim, mere su tragično zakasnele. Dr Predrag Kon je nedavno izjavio da se o kovid propusnicama u Kriznom štabu razgovara još od aprila ove godine (upravo u aprilu su ovakve propusnice uvedene u Danskoj koja je, u dobroj meri zahvaljujući tome, u međuvremenu dostigla procenat od skoro 80% vakcinisanih). Ako je zaključak bio da je taktički najpametnije ići na postepeno uvođenje ovih propusnica, onda je sa tim trebalo početi mnogo ranije. Danas svaki dan oklevanja košta desetine, a verovatno i stotine života, što znači da je odluka da se mere uvode „postepeno“ jednaka odluci da se ovi životi svesno žrtvuju.

U nešto manje optimističnom čitanju, vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem namerava da i ove simboličke mere propusti kroz filter anketa i fokus grupa – jedinog pravog izvora svih njihovih politika – i na osnovu rezultata odluči da li joj je dalje pooštravanje mera priuštivo ili ne. Pošto fokus grupe nisu ništa drugo do odraz onoga što je vlast sama stvorila propagirajući antivakserske šarlatane i lažove, teško je poverovati da će rezultat biti drugačiji od dosadašnjeg – mere se ne smeju uvoditi jer će ugroziti Vučićeve izborne šanse.

Međutim, mnogo verovatnije je da vlast, kao i do sada, ne posmatra simbolički čin uvođenja kovid propusnica kao uvod u ozbiljnije i delotvornije mere, pa čak ni kao test za njihovo eventualno uvođenje, nego naprosto kao zamenu za njih. Kako to znamo? Po tome što vlast sve druge zahteve tretira upravo na ovaj način. Dobar primer je način na koji je odgovoreno na zahteve za omogućavanjem slobodnih i fer izbora – umesto da uzme u obzir zahteve opozicije i ispuni bar neke od njih, vlast je sav svoj napor uložila u to da izmanipuliše kako opoziciju, tako i evroparlamentarce i najširu javnost. Prvo je izmislila „drugi kolosek“ pregovora na koji je pozvala svoju trojansku opoziciju, pa je onda odlagala pregovore, pa se dodvoravala evropskim predstavnicima šaljući signale o poslušnosti i kooperativnosti na drugim poljima koje ove po svemu sudeći mnogo više interesuju od demokratije u Srbiji (Kosovo, strane investicije itd), da bi na kraju ponudila bezvredne, čisto simboličke mere, koje ni na koji način ne rešavaju problem izbornih uslova, ali joj omogućavaju da dobije prelaznu ocenu od izaslanika i Evropskog parlamenta. Isti metod smo videli i sa otvaranjem novih „klastera“ za pridruživanje EU: zamuljaj ovamo, zamuljaj onamo, provuci ovaj ili onaj zakon kroz jednopartijski parlament, i onda predstavi javnosti rezultate kao dokaz da evrointegracije napreduju kako valja.

Kako sa svim ostalim, tako i sa pandemijom. Ponudi virusu dogovor koji neće moći da odbije, napiši formalni predlog koji izgleda kao pravi. Nabavi vakcine i kaži – sad je sve na građanima! Reci – ja bih, ali mi Ustav ne dozvoljava! Zakuni se da veruješ, baš veruješ u vakcine. Konačno, predloži uvođenje kovid propusnica od 22h i to mora da upali, zar ne?

Samo što ne pali. Za razliku od evroparlamentaraca, virus se ne može prevariti, ne mogu mu se zamazati oči, ne može se zatrpati birokratijom, niti zaseniti simboličkim činovima. Virus ne poznaje „drugi kolosek pregovora“, ne mari za fokus grupe, nije spreman na ustupke, niti na otvaranje klastera. Virus je nemilosrdan i glup, mada ipak ne toliko glup kao režim koji veruje da se pandemiji može doskočiti simboličkim činovima, i ne toliko nemilosrdan kao režim koji će zbog izbornog uspeha žrtvovati hiljade svojih građana.

Peščanik.net, 23.10.2021.

KORONA