Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Sve prolazi. Ne, ne, nije to nikakva ni motivaciona ni utešna misao. Samo konstatacija. Da – ovde bukvalno sve prolazi. I bezobrazluk i laži i prestupi i krivična dela… I rušenje kuća, helikoptera, države. Sve može da prođe ako vlast tako naredi.

Evo, prošlo im je i da od dece prave male robove i da nama vlast pravi malu decu. Da od dece prave male robove, to im je omogućio navrat-nanos doneti zakon o dualnom obrazovanju. Da nam bukvalno prave malu decu, to im navodno omogućavaju crkveni zakoni. Ali da nam figurativno prave malu decu – e, to im već omogućavaju podatni mediji svojim činjenjem i nečinjenjem.

No, i to bi uskoro moglo da se promeni. Ne mislim na medije, naravno, već na pravljenje dece (ono bukvalno) koje bi uskoro moglo da dobije i neko zakonsko rešenje. Pa, kad su one ranije vlasti mogle da predlažu specijalne poreze za neoženjene i neomužene, ove bi mogle da crkvene kanone („množite se!“) prisajedine zemaljskom zakonu o dualnom obrazovanju. Da se, paralelno uz studije, obavlja praksa roditeljstva, kako nam je lepo sugerisala ministarka bez portfelja zadužena za demografiju (u našem slučaju – nauku o rađanju, a ne o stanovništvu!). I da studenti, pre nego što postanu samohrani, odnosno dok ih još hrane roditelji, babe i dede, već postanu – samohrani roditelji. Fali samo da se ti, ali i svi ostali roditelji, nekim podzakonskim aktom obavežu da će decu odgajati za podanike – i populaciona politika će biti zaokružena.

A nekim dekretom bi baš moglo da se ozakoni i stanje u medijima. Pa da se najzad ozvaniči politika javnog servisa da se predstavnici opozicije moraju tretirati kao maloletna lica – mogu da gostuju ali samo u pratnji staratelja. Iz vladajuće partije. Ali i tada smeju da pričaju samo ako im staratelj dozvoli, odnosno, ako mogu da budu glasniji od njega.

Najzad, u neki zakon bi trebalo i da se doda klauzula o razlozima za raspisivanje izbora pa da najzad postane legitimno ovo održavanje vanrednih na svake dve godine zarad „stabilnog mira u naredne četiri godine“.

I na kraju još samo da se u neki zakon unese odredba „mediji da puste nadležne organe da rade svoj posao“ i završili smo priču. Bukvalno.

Peščanik.net, 13.11.2017.

DUALNO OBRAZOVANJE

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)