Mislili smo da, ipak, neće, iako za to, ispostavlja se, nismo imali nijedan valjani razlog, ali, eto, hoće: svečanost povodom završetka školovanja kadeta 133. klase Vojne akademije biće održana u subotu 8. septembra 2012. ispred Doma Narodne skupštine, a promociji potporučnika prisustvovaće predsednik Republike Tomislav Nikolić, ministar odbrane Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković, visoki državni funkcioneri i vojno rukovodstvo, kao i brojni gosti iz zemlje i inostranstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Brojno stanje novih potporučnika pred paradni debi nove vlasti – tragično; prve oficirske činove dobiće 156 kadetkinja i kadeta 133. klase Vojne akademije, među kojima su 31 kadetkinja i dva pripadnika Vojske Crne Gore. Kadetkinja Milina Miletić (24) i kadet Filip Milojević (23) neće učestvovati, mrtvi su. Poginuli su 18. juna na Pasuljanskim livadama, prilikom izvođenja vežbe “Četa na maršu sa prelaskom u napad” u eksploziji granate za automatski bacač BGA-30 zaostalog na poligonu. Tom prilikom ranjeno je sedmoro kadetkinja i kadeta.

Novi predsednik Republike i novi ministar vojni ne žele da im suvišni, zaboravljeni, čak, razlozi ljudskosti, nakon besmislenog i neodmereno hvaljenog aero-mitinga, pokvare prvu vojnu paradu iz svečane lože, deobu sablji najuspešnijim preživelim kadetima, pogled na ešalone u strojevom poretku i okupljeni, do suza dirnuti narod, infantilno presrećan što je sve pod konac.

Biće prava mega-žurka ove godine, kao novina najavljen je nastup Orkestra Garde sa koreografijom, program već izvođen širom sveta. I avioni će nisko leteti, možda su ih se visoki gosti uželeli od batajničkog performansa.

Izvršilac mirnodopskog zadatka, baš kao i na Pasuljanskim livadama, biće Vojna akademija, nema razloga da se zbog dvoje mrtvih odlaže ono što preživeli godinama sanjaju: “Promocije će biti, kao i ranijih godina, jer to je velika svečanost za one koji završavaju i niko nema prava da im to oduzme. Samo, i tada se moramo setiti Filipa i Marine”, izgovorio je general-major Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije (Odbrana, broj 167, 1. septembar 2012).

Vojska ne sme da se prepušta emocijama, takav je posao, preživeli imaju sveto pravo da bacaju kape u zrak, gaze strojevim korakom, đuskaju, slave, komanduju. Ili, kako bi to pojednostavio general žive vojske Vlado Trifunović, “Sa živim vojnicima može se mnogo toga, sa mrtvima ništa”.

A posle smrti dolazi istraga, o čemu general Vuruna ima svoj stav, kontradiktoran, preteći: “Kao što rekoh, treba sačekati rezultate istrage, ali već sada je jasno da uzroke treba tražiti u odgovornosti, disciplini i organizaciji pojedinca”. Naslućuje se da tvrdi kako je “pojedinac” bio neodgovoran, nedisciplinovan i neorganizovan. I to da general zna ime tog pojedinca. On je, dakle, obesmislio istragu pravosuđa, krajnje neodgovorno i nemoralno prejudicirajući njen ishod, donoseći presudu.

A Više javno tužilaštvo u Jagodini podnelo je istražnom sudiji Višeg suda u Jagodini zahtev za sprovođenje istrage protiv četvorice kadeta Vojne akademije i jednog majora. Istraga će se voditi protiv kadeta Milana Karišika, Nikole Garabiljevića, Mladena Milosavljevića i Stefana Milosavljevića, zbog sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti, a protiv majora Vinka Žnidaršiča zbog sumnje da nije preduzeo mere za obezbeđenje vojne jedinice.

Koji je “pojedinac”, po oceni načelnika Vojne akademije, kriv. Major Žnidaršič, saradnik u nastavi na katedri Taktike, osumnjičen da je vežbu izvodio bez komandira vodova i za to da je “propustio da preduzme propisane i druge, očigledno potrebne mere za obezbeđenje jedinice”. Neko od kadeta osumnjičenih da su razgledali fatalni projektil koji je, navodno, jedan od njih šutnuo. Naravno, niko drugi, sa višim činom, svi u lancu komandovanja, general Vuruna lično. Jer, obrazovna ustanova kojom komanduje besprekorna je, uprkos mirnodopskim gubicima u ljudstvu: “Vojna akademija intelektualno, psihološki, emotivno i fizički osposobljava kadete za samostalno donošenje odluka, ali i za suočavanje s njihovim posledicama” (ibid).

General Vuruna imao je svoju istragu, pokrenuo je “disciplinski izviđaj” nakon kojeg je, prema saopštenju Ministarstva odbrane objavljenom polovinom avgusta, “vojnodisciplinskom tužiocu dostavljen predlog za jednog pukovnika i jednog majora”. A “izviđaj” je podrazumevao nečovečno postupanje sa ranjenim kadetima koji su u bolnici isleđivani pod mentalnom torturom. Kako je za dnevnik Press rekla majka kadeta Nikole Grabaljevića Ljiljana Grabaljević, “na višečasovnim, nehumanim saslušanjima niko nije obraćao pažnju na njihovo mentalno stanje”. Kadetima su, svedoči ona, postavljana pitanja: “Kako možeš da spavaš kad su tvoji drugovi mrtvi?; Da li znaš kako je teško odgajati dete u siromaštvu, a onda to dete pogine”. Prava pitanja pogrešnim ljudima. Kadeti su, po rečima Ljiljane Grabaljević, bili izloženi pretnjama optužbom za najteža krivična dela, “umesto da im se pomogne da prebrode smrt kolega, a i sami su žrtve nečijeg propusta”.

Iz svečane lože defile preživelih posmatraće i general Ljubiša Diković, kosovski narodni heroj Slobodana Miloševića, koga je Fond za humanitarno pravo utemeljeno optužio za ratne zločine na Kosovu. On knjiži u svojoj, po oceni bivšeg minstra vojnog Dragana Šutanovca i sadašnjeg Aleksandra Vućića, besprekornoj karijeri, dve nedavne mirnodopske pogibije. Vodnici Slaviša Marković i Nebojša Milić smrtno su stradali 1. avgusta ove godine dok su na Kopaoniku uklanjali kasetne bombe zaostale iz intervencije NATO. “Istraga će utvrditi, ali ja vam kažem – odgovoran sam ja, zamoliću ministra odbrane da utvrdi moju odgovornost, jer, jednostavno, ljudi nam rade u takvim uslovima i izvršavaju takve zadatke, ne mogu a da ne osećam odgovornost za ovu tragediju”, izgovorio je Diković nakon te nesreće. Ministar Vučić je, pak, rekao da će “razgovarati sa generalom”. Verovatno jeste, javnost nije obaveštena o stepenu odgovornosti generala. I u ovom slučaju istraga nije završena. I ova tragedija bila je razlog manje za odustajanje od soldatske veselice.

U pauzi između aero-mitinga i promocije oficira, odgovorni general Diković podelio je, kako saopštava Ministarstvo odbrane, medalje kojima je predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao pedesetoricu “pripadnika sistema odbrane za revnosnu službu, za izuzetne rezultate postignute u obavljanju dužnosti i zadataka zaštite i spasavanja ugroženih građana za vreme trajanja vanredne situacije izazvane snežnim padavinama u Republici Srbiji”. Vojne spomen-medalje dobila su petorica pripadnika Vojske koje je, za izuzetne rezultate u vojnoj službi, odlikovao ministar odbrane Aleksandar Vučić. Brine Vojska o živima.

Sve je, dakle, spremno za slavlje, tako neophodnu godišnju “katarzu” vojske koja ideološki i kadrovski nastavlja tradiciju sramnih ratova JNA i VJ, obeleženih ubistvima civila i ratnih zarobljenika, pljačkom i novim strategijskim dostignućima u temeljnom uništenju gradova, sela i zaseoka. Kontinuitet je nesporan, niko ga ne dovodi u pitanje. Pred ovaj defile nema plakata sa uniformisanim Ratkom Mladićem, da ga, propisno, vojnički, pozdravi neki samosvesni kadet generala Vurune, “osposobljen za samostalno donošenje odluka”, ali, kao da je tu, na mestu gde su ga na kraju školske godine slavili maturanti Vojne gimnazije.

Opereta sa tragičnom ekspozicijom i novim, akterima može da počne.

E-novine, 07.09.2012.

Peščanik.net, 08.09.2012.

KOSOVO