Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM uputio je 2. decembra 2008. Predsedniku Republike Srbije, Borisu Tadiću, Predsedniku vlade, Mirku Cvetkoviću i Ministru unutrašnjih poslova, Ivici Dačiću


Otvoreno pismo

Grupa huligana koja sebe naziva “1389” juče je u pratnji policije „posetila” i prostorije Komiteta pravnika za ljudska prava, nakon Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Centra za kulturnu dekontaminaciju, i posle polučasovnog urlanja ostavila pismo, koje bi navodno trebalo da predstavlja podsećanje na ljudska prava Srba, uz nekoliko nasumice odabranih izjava Biljane Kovačević Vučo (uglavnom netačnih).

U pismu se kaže da „Kovačević Vučo uvek podržava parčanje Srpske države, i da ne iznenađuje činjenica da Kosmet za nju ne predstavlja Svetu srpsku zemlju i srpske korene, već faktor destabilizacije u regionu. Da li će i Vojvodina postati još jedan faktor koga se treba odreći zarad stabilnosti u regionu?”. Pošto su zakačili svoje pismo na vrata Komiteta pravnika, grupa huligana je otišla dalje predvođena policijom.

Komitet pravnika zahteva od državnih organa da konačno preduzmu adekvatne mere protiv nasilnika, koji već mesecima maltretiraju građane Beograda, a naročito predstavnike nevladinih organizacija koji su već proskribovani u medijima „netransparentnih vlasnika” i Politike.

Ministru unutrašnjih poslova i Premijeru Srbije Komitet postavlja pitanje zašto policija daje podršku ovim nasilnim i pretećim skupovima, koji se mesecima održavaju pod zaštitom države, samo zato što je država zakonito postupila i uhapsila Radovana Karadžića, optuženika za najmonstruoznije zločine protiv čovečnosti.

YUCOM će o ovome obavestiti glavnog tužioca Haškog tribunala, kao i relevantne međunarodne organizacije, a protiv nasilnika i predstavnika vlasti koji im obezbeđuju zaštitu, kako bi mogli da prete neistomišljenicima – „izdajnicima”, podneće krivičnu prijavu.

Vreme je da se ova država upristoji, uprkos Deklaraciji o pomirenju.

Pismo su podržali i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Inicijativa mladih za ljudska prava.

 
Za YUCOM

Milan Antonijević

 
Peščanik.net, 02.12.2008.