Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Nema nijednog mestašca a da ga vlast ne pokrije svojim fantastičnim rezultatima. Hajde što je premijerka Brnabić izuzetno zadovoljna jednogodišnjim radom (Vučićeve) vlade, jer kaže da su plate i penzije vrtoglavo rasle i tek će da rastu, ili da je obrazovanje postiglo najveći uspeh – u moru samih uspeha tu smo bili najbolji. Predsednik Vučić je prezadovoljan Anom, poručuje da je Ana odlično radila, pa nema više rašta pominjati rekonstrukciju vlade kad se uspesi nižu jedan za drugim, do besvesti. Narod može da bude spokojan i srećan što mu standard ubrzano raste, a pokazao je da jeste, jer SNS ima 700.000 članova. Izbore su obezbedili do 2030.

I pored tolikih uspeha i osigurane budućnosti ima nekih zlobnika i zanovetala koji pričaju kako prava intelektualna elita ne voli Vučića i kako njegovi nisu nikakva elita, nego prostaci i neznalice bez diplome, ili su im diplome lažne. E tu ih je Predsednik dočekao i u prah i pepeo razneo tu lažnu elitu. Upravo je suprotno, protivnici su neznalice, jer ne znaju ko je Stevan Sinđelić, nego misle da je to neko koga je Vučić postavio u vladu u Nišu! Ajde što ne znaju ko je Sinđelić, nego ne razlikuju Paju Jovanovića od Slobodana Jovanovića.

I sve to i još koješta ispričao je dok je bio u Solunu na sastanku četvorice balkanskih premijera (a on jedini predsednik, šta će tamo?). Na pitanje novinara kako komentariše to što njegovi politički protivnici sebe doživljavaju i predstavljaju kao intelektualnu elitu, a misle da je Stevan Sinđelić naš savremenik i njegov saradnik, Vučić se nasmejao od veselja na dogovoreno pitanje, rekavši da ne samo da je njihov nivo znanja tako nizak, nego nisu ni svesni koliko ne znaju. Oni misle da je to „onaj Sinđelić koji je osuđen za eksploziju i kojeg sam postavio za nešto u Nišu, ili da sam čuvenog pisca Borislava Pekića postavio za nešto, kao i Uroša Predića za zamenika ministra kulture“. Nije ni primetio da ih je sve on postavio: i Sinđelića, i Borislava Pekića, i Uroša Predića. Zaboravio je da je on Predsednik i da ni za jedno takvo mesto nije zadužen.

A sve same desetke i devetke na Pravnom!

E da bi pokazao ko je prava a ko lažna intelektualna elita, opet je na dnevni red došla omiljena tema: ocene u indeksu. I tu temu je već odavno dobio. Njegove ocene znamo napamet: sve same desetke, a tek po neka devetka. A protivnici? Bolje da ne pitamo. Ne rade ništa, samo kradu kad god mogu; to znamo, e sad da vidimo i njihove ocene. Indekse na svetlost dana gospodo, pa da vidimo koga je majka u elitu rodila. On sam je vrh elite. Dokaz u džepu nosi, od indeksa se ne razdvaja. Jeste malo smešno, a i malo tužno, da se najmoćniji čovek u zemlji od 47 leta hvali ocenama. Kaže da mora time da se bavi, jer su njegovi protivnici temu diploma nametnuli:

„Već bezbroj puta sam ih pitao, pošto sam video da su voleli temu diploma, da donesu te diplome, ja svoju oni svoju i da ih uporedimo. Onda su rekli ‘što sam zapeo za diplome’, iako nisam ja taj. Vi ste me godinu dana maltretirali sa temom diploma, izmišljali svašta za ljude koji su tri puta obrazovaniji od vas. A kada sam rekao dajte diplome na sto, da vidimo jesi li ti Đilas sem iz Odbrane i zaštite imao još neku sedmicu, jesi li ti Šutanovac imao još neku sedmicu? Šta si ti stručnjak Saša Janković imao iz Ustavnog prava? Ispostavilo da je on imao šesticu, jedva prošao, na mufte, a ja imao desetku. I sada mi drže predavanja o intelektualnoj eliti. Ja ih i dalje zovem da, umesto što misle da je psovka i uvreda rešenje, donesu diplomu i indeks da narod vidi“.

Pih, kakva ništarija je taj Đilas, jedino iz Odbrane i zaštite dobio sedmicu. Tužni Šutanovac nijednu sedmicu da ubode, sve same šestice. A onaj Janković, sram ga bilo, na muljažu iz Ustava dobio samo šesticu. Kad je muljao, što nije izmuvao bar sedmicu. A on, Vučić, bivši generalni sekretar Srpske radikalne stranke, sadašnji predsednik države, bivši premijer i prvi potpredsednik vlade, iz Ustava – čista desetka. Ko bi rekao po onome što čini. Izgleda da o pravu i Ustavu ništa ne zna, što se u praksi potvrđuje; očigledno je učio napamet i bez razumevanja. Ni sad kad mu najviše treba, on ne ume da pročita Ustav i vidi koja su mu ovlašćenja. Da je to pročitao, u Solunu ne bi bio on nego Ana Brnabić.

Ostala su još neka pitanjca iz ove zajebantske priče. Otkud Vučiću protivnički indeksi i kako on zna njihove ocene? Ili laže, što je mnogo verovatnije. I drugo, kako je uspeo da totalno zaboravi sve što je učio, kako mu ništa nije ostalo u glavi? Zašto je studirao baš pravo, kad ga ono ič ne interesuje, a pravna država mu se gadi i ide na živce. Da nije tako ne bismo imali Nelu Kuburović za ministarku pravde koja je namerno pogrešno predstavila 44 primedbe na predlog ustavnih promena u oblasti pravosuđa, koje je dostavila Venecijanska komisija. Kako da taj odličan student nije primetio da je predlog ustavnih promena još gori po pravosuđe nego što je postojeći Ustav? I kako nije čuo naše ugledne pravnike koji su na to ukazivali?

Očigledno je da ni Vučićev indeks ni indeksi njegovih protivnika nisu nekakva tema od javnog značaja. To su čiste budalaštine, kao i to da indeks bude kriterijum ko jeste a ko nije elita. To je zabava za Vučića da još malo nagazi opoziciju. Prava tema je gaženje institucija, prava i Ustava. Glavni problem je u tome što Srbija ima trošnu elitu. Ako govorimo o intelektualnoj i političkoj eliti, ona se uglavnom vrti oko vlasti i njoj služi. A kad i vlast shvatimo kao deo elite, onda vidimo da se ona ne bavi svojim poslom – javnim ciljevima i interesima, nego ličnim i privatnim, te kako da svoje privilegije sačuva zauvek. I kako da nevladajuću elitu zatire svim sredstvima. Otuda ova solunska blesavština – glasno čitanje studentskih ocena matorih ljudi.

Peščanik.net, 06.07.2018.

PLAGIJATI

The following two tabs change content below.

Vesna Pešić, političarka, borkinja za ljudska prava i antiratna aktivistkinja, sociološkinja. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirala na Pravnom, radila u Institutu za društvene nauke i Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, bila profesorka sociologije. Od 70-ih pripada peticionaškom pokretu, 1982. bila zatvarana sa grupom disidenata. 1985. osnivačica Jugoslovenskog helsinškog komiteta. 1989. članica Udruženja za jugoslovensku demokratsku inicijativu. 1991. članica Evropskog pokreta u Jugoslaviji. 1991. osniva Centar za antiratnu akciju, prvu mirovnu organizaciju u Srbiji. 1992-1999. osnivačica i predsednica Građanskog saveza Srbije (GSS), nastalog ujedinjenjem Republikanskog kluba i Reformske stranke, sukcesora Saveza reformskih snaga Jugoslavije Ante Markovića. 1993-1997. jedna od vođa Koalicije Zajedno (sa Zoranom Đinđićem i Vukom Draškovićem). 2001-2005. ambasadorka SR Jugoslavije, pa SCG u Meksiku. Posle gašenja GSS 2007, njegovim prelaskom u Liberalno-demokratsku partiju (LDP), do 2011. predsednica Političkog saveta LDP-a, kada napušta ovu partiju. Narodna poslanica (1993-1997, 2007-2012).

Latest posts by Vesna Pešić (see all)