Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Prema pisanju Washington Posta, CIA je utvrdila da su ruski hakeri aktivno doprineli pobedi Donalda Trumpa na izborima. To se znalo i ranije, ali CIA je oklevala sa iznošenjem ovog zaključka pre kraja izbora da ne bi bila optužena za mešanje u politiku. To nije smetalo FBI-u da 10 dana pre izbora izađe u javnost sa novim dokazima protiv Hillary Clinton, za koje se onda ispostavilo da nisu validni. Ali šteta je već bila napravljena.

Da li je kombinacija ruskog upliva i intervencije FBI odlučujuće uticala na rezultate ovih izbora? Jeste. Gospođa Clinton je izgubila tri države: Mičigen, Viskonsin i Pensilvaniju za manje od jednog procenta, a Floridu za nešto više. Da je pobedila u tri od ove četiri države – bila bi predsednica SAD. Nema sumnje da su na ove izbore uticali Putin i direktor FBI Comey. Bez njih, njena pobeda bi bila ubedljiva: ona ima skoro tri miliona glasova više od svog protivnika, što je razlika sa kojom je George W. Bush pobedio 2004. godine.

Ovo su okaljani izbori. Oni nisu pokradeni i neće biti poništeni. Ali je njihov ishod nelegitiman: pobednik koga je odbacila većina građana osvojio je elektorski koledž zahvaljujući stranoj intervenciji i groteskno neprikladnom i pristrasnom ponašanju dela bezbednosnog aparata. Pitanje je šta da radimo sa ovim užasnim saznanjem u narednim mesecima i godinama.

Uzaludno je nadati se da će novi predsednik ukazati poštovanje većini Amerikanaca koja je glasala protiv njega i ponašati se u skladu sa svojom neuverljivom pobedom. Naprotiv, po njemu su milioni ljudi glasali nelegalno, on je ubedljivo pobedio, a CIA izmišlja optužbe protiv njega. Većina medija mu pomaže normalizujući njegovu administraciju i pretvarajući se da je sve u redu. Ponavljam, to bi imalo smisla samo u slučaju odgovornog i uzdržanog ponašanja novog predsednika. Ali jasno je da gospodin Trump, uz neustavne sukobe interesa bez presedana, namerava da napravi radikalni zaokret u našoj spoljnoj politici uključujući i približavanje Rusiji, protiv volje većine Amerikanaca. Drugim rečima, više ništa nije normalno, sve norme demokratije su derogirane i svako ko to negira je saučesnik u rušenju naše republike. Ovaj predsednik ima samo autoritet koji mu pripada po zakonu. On ne zaslužuje naše poštovanje i poverenje.

A kada njegova administracija svaku kritiku bude nazivala nepatriotskom, naš odgovor treba da bude: ma nemojte. Gospodin Trump je po svemu sudeći ruski kandidat, a svoje kritičare naziva nepatriotima? Možda je dobro to što će buduća administracija imati manjak legitimnosti. To može uticati na savest nekih republikanaca. Mnoge stvari koje gospodin Trump želi da sprovede mogu da blokiraju glasovi protiv svega tri republikanska senatora. Političarima će biti jasnije šta treba da čine ako javnost glasno iskaže svoje nezadovoljstvo. Za dve godine imamo izbore za Kongres i biramo guvernere saveznih država.

Naravno, program opozicije ne može biti samo nezadovoljstvo okaljanim izborima. Važno je insistirati i na političkim pitanjima. Sve što smo do sada videli govori da će gospodin Trump izneveriti svoje glasače iz bele radničke klase koji su bili njegove najvatrenije pristalice, oduzimajući im zdravstveno osiguranje i penzije. Na to treba posebno ukazivati. Ali neprekidno treba kritikovati i način na koji je gospodin Trump došao na vlast i način na koji je vrši. Trudim se da ne eksplodiram od besa, ali i da ne odustanem od njega. Ovi izbori su bili skandalozni i to ne smemo da zaboravimo.

The New York Times, 12.12.2016.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 14.12.2016.

Srodni linkovi:

Branislav Jakovljević – Događanje nezamislivog

Svetlana Slapšak – Bez brige!

Ursula K. Le Guin – Izbori, Lao Cu, čaša vode

Charles Simic – Suvišna Amerika

Masha Gessen: Autokratija – pravila za preživljavanje

TRAMPOZOIK