Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Evo šta nije jasno – nazoveš ljude lažovima, kažeš im da pričaju gluposti i da su te varali sve vreme, i onda se uredno spakuješ i otputuješ da se ponovo dogovaraš s njima. Postalo je dosadno da biramo reči, pa recimo to onako kako se ovde obično govori u najvišim (dakle, najnižim) političkim krugovima: ne zna se ko je veća budala – da l Vučić što razgovara s njima, da l oni što razgovaraju s Vučićem. Evo, ne mora čitalac da sluša mene, neka sam zaključi, da li bi razgovarao o bilo čemu s osobom koja mu izričito kaže „lažovu jedan“, i još doda, „da se ne znam u šta zakuneš, ništa ti više ne verujem“. Ili pak s osobom kojoj on to izričito kaže. Stvarno, kako se tako dogovara, bilo šta?

Ali, neka bude da Vučić ništa od toga nije rekao, a rekao je, čitalac se dobro seća, povod za njegove – nazovimo ih tako – političke psovke bili su lokalni izbori na severu Kosova, a onda i prihvatanje prijave Kosova za učlanjenje u Savet Evrope… dakle, neka bude da ništa nije rekao pa ni to da nikakav sporazum nije prihvatio; neka bude da je sporazum, kako su nas uveravali, prihvatio i da on, sporazum dakle, i dalje važi. Je l lepo stoji u sporazumu da se Srbija neće protiviti učlanjivanju Kosova u međunarodne organizacije; je l Srbija glasala protiv prijave Kosova za članstvo u Savetu Evrope; je l time prekršila sporazum… pa o čemu se onda danas dogovaraju Kurti i Vučić u Briselu?

Istini za volju, Borell Lajčak Escobar Hill Stano oglasili su se, kažu – institucije u Briselu su primile k znanju kako je Srbija glasala. Auuuu. I šta su još rekli? Rekli su da sporazum i dalje važi. Pa kako važi kada se krši i kada partneri u sporazumu jedni druge nazivaju lažovima i varalicama i kažu jedni drugima da pričaju gluposti? I to nije sve – iz Beograda se najavljuje ustanak na severu Kosova, druga strana u sporazumu naziva se okupatorskom i gaulajterskom te joj se preti da će kao okupator i gaulajter loše da završi. Da li će Borell Lajčak Escobar Hill Stano reći danas nešto i u vezi sa tim? I kako će to u Briselu uopšte da izgleda? Možemo o tome spekulisati.

Vučić Kurtiju: Dobar dan, okupatoru jedan i gaulajteru.

Kurti Vučiću: Izvinite, a šta je gaulajter?

Vučić Kurtiju: Gaulajter je nekada bio vođa lokalnog ogranka nacističke partije.

Kurti Vučiću: Aha, dobro, hvala. Sedite, molim vas, da razgovaramo.

Vučić Kurtiju: Naravno, naravno, da vidimo šta je na dnevnom redu za ovaj sastanak.

Kurti Vučiću: Da, da, evo da čujemo šta su spremili Borell Lajčak Escobar Hill Stano.

Vučić Borellu Lajčaku Escobaru Hillu Stanu: Izvolite lažovi jedni i varalice, pričajte gluposti.

Borell Lajčak Escobar Hill Stano Kurtiju i Vučiću: Danas treba da razgovarate o deklaraciji o nestalim osobama i zajednici srpskih opština.

Vučić Borellu Lajčaku Escobaru Hillu Stanu: Da, da, jedva čekam da čujem vaše predloge, koji će kao i do sad svi biti prevara.

A vic glasi: pitali Kurtija i Vučića šta očekuju od novog sastanka u Briselu?

Da, nije smešno.

A nije smešno ne samo zbog Srba na Kosovu, u ovom trenutku između Vučićevog čekića i Kurtijevog nakovnja, nego i zbog Srba u Srbiji (i svih drugih žitelja Srbije, kad smo već kod toga). Jer Kurtija naziva okupatorom i gaulajterom, a Borella Lajčaka Escobara Hilla Stana lažovima i prevarantima što ne poštuju međunarodno pravo, osoba po čijem se nalogu mimo zakona i pravila ruše kuće i otima zemlja upravo žiteljima Srbije. Da ne drže reč, Kurtija kao i Borella Lajčaka Escobara Hilla Stana napada osoba koja se obavezala da će poštovati Ustav i zakone Srbije, a onda ih j redom nemilosrdno pregazila. Ako bi sad Vučić svojim rečima i prema svojim merilima trebalo da opiše samoga sebe, zar bi se mogao videti kao nešto drugo od – okupatora i gaulajtera?

A kada bismo mi sebe morali da opišemo u situaciji u kojoj nas okupator i gaulajter predstavlja u „belom svetu“, kako bismo se opisali, iskreno?

Peščanik.net, 02.05.2023.


The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola. Novi prilozi za drugačiji kurikulum: SF, horror, fantastika“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)