Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Prošlogodišnju inicijativu za premeštanje urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle u portu Hrama Sv. Save nije pratila neka naročita kampanja. Verovatno se mislilo da će biti dovoljno to što su potpisnici inicijative srpski patrijarh, potpredsednica vlade iz stranke sa natpolovičnom većinom u biračkom telu i šef privremene gradske uprave, inače bliski saradnik najmoćnije ličnosti u Srbiji. Ipak, to nije bilo dovoljno da ideja o premeštanju urne zaživi u javnosti. Naprotiv, javnost je promptno reagovala i sa izrazitim nezadovoljstvom osudila ovu inicijativu. Retko koja vest je izazvala tako veliku pažnju kao ova o preseljenju Tesline urne pod okrilje Srpske pravoslavne crkve. U martu 2014. su građanska inicijativa „Odbranimo Teslu“ i pokret „Spasimo nauku“ artikulisali to nezadovoljstvo javnosti na protestu ispred Muzeja Nikole Tesle. Verovatno iznenađena negativnom reakcijom javnosti odnosno birača u vreme predizborne kampanje, vlast je zamrzla ideju o premeštanju urne.

Sada se ova priča reaktivira sa izmenjenom taktikom. Svedoci smo agresivne kampanje SPC sa ciljem spinovanja javnosti da se sa urnom u Muzeju postupa na krajnje neprimeren način zbog čega bi bila neophodna intervencija, a kako drugačije nego u vidu premeštanja urne na sigurno, odnosno pod okrilje SPC. Plasirana je laž koja se danima vrti po medijima, da je urna predmet nekakvih satanističkih rituala, a kao dokaz je priložena i izvesna fotografija. To što je nedugo zatim demantovano da se radi o satanističkim ritualima i da je fotografija snimljena tokom festivala Resonate zagovornike premeštanja nije posebno dotaklo. Spin o zloupotrebi urne dopunjen je argumentima o Teslinoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti i potrebi sahranjivanja posmrtnih ostataka. Moguće da je pomenuti događaj bio neprikladan za Muzej Nikole Tesle, ali to se rešava apelom da se slične aktivnosti ne ponove, smenom rukovodstva, propisivanjem dozvoljenih aktivnosti itd. Radikalni zahvat urne radi njenog izmeštanja ne spada u pomenute mere.

U međuvremenu gradske vlasti uslužno obavljaju pravne procedure neophodne za premeštanje urne, jer verska organizacija u sekularnoj državi ipak nema zakonsko ovlašćenje da ovu ideju sprovede u delo. Gradski čelnici su se pobrinuli da ovoga puta Muzej Nikole Tesle bude kooperativniji nego prošle godine. Novi direktor izjavljuje da Muzej neće tražiti izmeštanje urne, ali da će se prikloniti tome ako je u pitanju „viši interes“. Od zvaničnih institucija jedino se oglasila predsednica Komisije za spomenike rekavši da „nema premeštanja urne“. Nadajmo se da će ostati pri tom stavu. Ministarstva nadležna za nauku i kulturu nisu se oglašavala. Javnost ponovo negoduje. Mediji insistiraju i provociraju debatu o tome gde treba da počiva urna jednog od najvećih naučnih genija koje je svet ikada imao. Kao da o tome uopšte treba diskutovati i ponovo odlučivati.

Možemo mi imati neko mišljenje, ali odlučivanje u ovoj stvari je nešto sasvim drugo. Ko je taj, pojedinac i grupa, da sebi daje za pravo da se poigrava sa urnom jednog Nikole Tesle i odlukom Teslinog zakonskog naslednika, a sve zarad sopstvenih interesa i iz ličnih ubeđenja? Čak i ako zakon to dozvoljava, kakva se moralna, intelektualna ili duhovna gromada mora biti da bi se bilo dostojnim za promenu odluke o pohrani Tesline urne nakon više od 50 godina? Koliko mora biti kredibilna komisija i dugačka mantija da bi se imao kapacitet za tako nešto? Mi kao društvo nismo dostojni da odlučujemo o urni Nikole Tesle. Možemo se pokloniti senima ovog velikana, zahvalni što imamo privilegiju da upravo ovde počiva i ponosni što je pripadao našem narodu.

U vreme kada je urna preneta iz Amerike i izložena u Muzeju Nikole Tesle zajedno sa Teslinom zaostavštinom, ovaj čin je prihvaćen i poštovan i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti. I sada niko nema problem sa tim gde počiva Nikola Tesla osim jedne verske organizacije koja u njegovom nacionalnom i verskom obeležju vidi priliku da ga se dočepa i izloži u porti hrama kako bi dodatno privukla turiste.1 Ovo skrnavljenje lika, dela i posmrtnih ostataka velikog naučnika bilo je za osudu i prošle godine, a za osudu je i sada, bez obzira kakvim se argumentima prava namera želi maskirati. O lažima da i ne govorimo.

Peščanik.net, 13.06.2015.


________________

  1. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:473110-Teslina-urna-na-Vracaru