staza u snegu

Foto: Peščanik

Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom izjave resornog ministra Mladena Šarčevića od 29.01.2019.

Poštovane građanke i građani Srbije,

Izjavom od 29.01.2019. da među zaposlenim u visokom obrazovanju i nauci koji su javno podržali građanski bunt protiv diktature nema „ozbiljnih imena“, ministar je u već prepoznatljivom maniru ove vlasti pokušao da unizi članove akademske zajednice koji su digli glas protiv nasilja u političkom i javnom životu, zastrašivanja građana, kontrole medija i ukidanja svih vidova građanskih sloboda. Ismejao je i uvredio univerzitetske profesore u penziji, pokazujući da ne zna da je zvanje univerzitetskog profesora doživotno, da se ne može oduzeti nastavnicima koji su ga stekli u zahtevnim izbornim procedurama. Ponizio je i mlade istraživače koji su, kako je rekao, „počeli tek juče da rade“, čime im jasno poručuje da ovoj zemlji naučni podmladak nije potreban, da svi treba da odu, što je i intencija novog Nacrta Zakona o nauci i istraživanjima. Najzad, u posebno podsmešljivom i omalovažavajućem kontekstu pomenuo je koleginice i kolege vaspitače i učitelje, indirektno im poručujući da nisu ni dostojni toga da imaju i javno izraze izvestan građanski stav.

Uprkos nedvosmislenoj nameri da nam zabrani kritiku, mi nastavljamo da ispunjavamo svoju građansku dužnost i izjavljujemo da je ignorisanje mišljenja akademske zajednice neprimereno poziciji ministra prosvete, a nebriga za mišljenje građanki i građana svojstvena samo autokratskim režimima. U drugačijem, demokratskom društvu, ostavka ministra prosvete nakon ovakve izjave bi se podrazumevala. Mi, međutim, ne smatramo svrsishodnim da tražimo izvinjenje, smenu ili ostavku, budući da je ponašanje ministra samo refleksija jednog iskrivljenog vrednosnog sistema. Mi se zalažemo za promenu tog sistema, ne samo za smenu jednog ministra. Zato pozivamo i druge učesnike obrazovnog sistema koji su poniženi obraćanjem ministra, kao i ostale građane kojima je stalo do obrazovanja, nauke i kulture, da nas u tome podrže.1

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu

Pokretači inicijative Univerzitetska podrška #1 od 5 miliona

Peščanik.net, 30.01.2019.

Srodni linkovi:

Tatjana Paunović – O ministru i nebranom grožđu

Ognjen Radonjić – Ministar neobrazovanja

PROTESTI 2018/19.

________________

  1. Povodom Šarčevićeve izjave za subotu 2.2. je zakazan protestni miting na Platou pod sloganom „1 od 5 miliona razloga“.