Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Kada Vučić kaže da se na severu Kosova pripremaju likvidacije, na šta prvo pomislite? Čitalac odmahuje rukom, nema on više snage, a ni stomak za Vučića. Vučić ne mari, nastavlja: „Upozoravam ih da to ne čine, pod plaštom borbe protiv kriminala. Nemojte da ubijate ljude“. Čitalac se mršti, Vučić ne staje: „Molim ih da ne planiraju nikoga da hapse i ubijaju samo zato što im smeta svako ko je slobodoljubiv, jer svako čim je Srbin – on je kriminalac. Koristiće sve političke patrljke u Beogradu da te ljude označe kao najgore“.

A Oliver Ivanović? – konačno se oglasio čitalac. Ko je ubio Olivera Ivanovića? Je l čitalac sad „patrljak“ iz Vučićevog monologa? Patrljak mu dođe ostatak nečega istrošenog ili slomljenog, stoji u rečniku. Istina, čitalac se oseća baš tako – istrošeno i slomljeno. Tako istrošen i slomljen, on priznaje i da zdravu pamet ima još samo u ostacima. Ali, s tim poslednjim patrljcima zdravog razuma on ne odustaje – ko je ubio Olivera Ivanovića? Neka bude kako Vučić kaže, neka bude da „patrljci“ nisu u pravu, neka bude da ga nisu ubili „slobodoljubivi“ Srbi.

Hoće li Vučić sa svojim službama zaštititi, kako kaže, nove žive mete na severu Kosova kao što je onomad zaštito Ivanovića? Ili tog 16. januara 2018. Srbija nije imala službe kakve ima danas? Vučić kaže – službe imaju planove Prištine za likvidacije. I moli Prištinu da od svojih planova odustane. Čuješ, moli. A ako mu Priština molbu ne usliši, šta će onda Vučić? Kako će da zaštiti Srbe na severu Kosova za koje služba zna da postoje planovi da budu likvidirani? Kao što je sprečio da ubiju Olivera Ivanovića? A da je Ivanović meta, to se znalo i bez službi.

I metu na Ivanoviću nisu crtali u Prištini, nego baš u Beogradu. Da li su je crtali „patrljci“, neka nam kaže Vučić, on bi to morao znati jer ima službe da rade za njega. Te službe čak znaju i šta se planira u Prištini, pa kako onda da ne znaju ko je usred Beograda nacrtao metu na Ivanoviću. Ali, ispada da ne znaju. Dakle, neka bude da je sve onako kako Vučić kaže – slaba je on zaštita ugroženim Srbima kada moli Prištinu da odustane od planova. Ali, rezignirani čitalac ipak zna: nikada nije onako kako Vučić kaže. Najčešće je upravo obrnuto.

Ako Vučić kaže da su svi Srbi na severu Kosova slobodoljubivi a ne kriminalci, čitalac zna da Vučić zapravo misli, to jest tačno zna da su neki od tih Srba ipak kriminalci.

Čitalac se seća, u novembru 2018. Vučić je takođe pričao o likvidacijama planiranim u Prištini: „Priština [je] htela da ubije Radoičića prilikom pokušaja hapšenja pre nekoliko dana“; „Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana koji je uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici i kome je nuđeno da optuži Radoičića kako bi mogli da upakuju celu priču i optuže Beograd“; „Radoičić [je] uvek bio prvi na braniku Severne Mitrovice“; „On (Radoičić) je do pre godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovek broj jedan za odbranu Kosova i Metohije u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“.

Monolog iz avgusta 2022. umnogome liči na izjave iz novembra 2018. Radoičića su vlasti na Kosovu htele da privedu zbog sumnji da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića. Radoičić je pobegao u Srbiju, gde je seo za poligraf, posle čega ga je Vučić oslobodio svih sumnji. Sveto trojstvo – Vučić, država i policija – tada garantuje za nevinost Radoičića. Istina, nedavno se Vučić pravio Toša, kao – nema pojma ko je Radoičić. Ali tog novembra pravio se da je Radoičićev najbolji prijatelj. Pošto ga dobro poznaje, Vučić je tada Radoičića opisivao kao slobodoljubivog Srbina.

Da li se to sad Priština ponovo sprema da privede Radoičića, pošto se ovaj vratio na Kosovo prerušen u Zelenskog? I da li sad Vučić pokreće proverbijalna brda i doline kako bi Radoičića zaštitio od hapšenja? A da bude ubedljiviji, umesto samo o Radoičiću, govori o svim Srbima. O tome možemo samo spekulisati. Službe nas ne izveštavaju; one opšte samo s Vučićem. Ali, opet, neka bude da Vučić sada uopšte ne misli na Radoičića. Stvar je u sledećem: na koga god da je mislio, ko god da je u planovima Prištine – taj ne treba da se uzda u Vučićevu zaštitu.

Iz tog, pored mnogih drugih razloga, ubistvo Olivera Ivanovića je tako strašno: ono pokazuje ili da Beograd nema moć da bilo koga na Kosovu zaštiti ili da se planovi za likvidacije ne prave u Prištini nego u Beogradu.

Peščanik.net, 12.08.2022.

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)