Senat u Avganistanu povukao zahtev za pogubljenje

 
Došlo je do dramatičnog preokreta: avganistanski Senat je povukao potvrdu smrtne kazne za Sajeda Perveza Kambakša, studenta optuženog za bogohuljenje zato što je sa inteneta skinuo izveštaj o stanju ljudskih prava žena. To se dogodilo posle velikih međunarodnih protesta i apela predsedniku Hamidu Karzaiju, i pošto je Independent skrenuo pažnju na ovaj slučaj i prikupio 38 000 potpisa svojih čitalaca za peticiju kojom se traži pravda za g. Kambakša. U Britaniji, ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband, lider liberalnih demokrata Nik Kleg i predsednik vlade u senci Vilijam Hejg, podržali su kampanju, i održane su demonstracije u avganistanskoj prestonici Kabulu.

Prvu odluku Senata kojom je podržana smrtna kazna za g. Kambakša koju je doneo verski sud u Mazar-i Šarifu, gradu na severu zemlje, predložio je Sibgatulah Modžadedi, ključni saveznik g. Karzaija, i to je znatno smanjilo šanse 23-godišnejg novinara da izbegne pogubljenje. Novo mišljenje, po kome Senat naziva svoju prethodnu odluku “tehničkom greškom”, uliva nadu da će on na kraju možda biti i oslobođen.

Prijatelji i porodica g. Kambakša su se žalili da mu na suđenju, koje se održavalo u tajnosti, nije bilo dozvoljeno ni da ga pravnik zastupa. Fundamentalistički muslimanski sveštenici kažu da on ne bi trebalo da ima pravo na žalbu zato što je optužen za verski zločin bogohuljenja. U novoj odluci Senata jasno se kaže da on treba da ima pravo na advokata, kao i pravo žalbe.

U odluci Senata, koju je pročitao Aminudin Muzafari, sekretar Gornjeg doma, stoji sledeće: “Gornji dom smatra da treba krivično goniti one koji preko iranskog veb-sajta distribuiraju anti-islamske članke. Budući da je pravosuđe nezavisno, o prirodi kazne odlučuje sam sud. Gornji dom poštuje prava okrivljenih, kao što je pravo na advokata, pravo na žalbu i druga zakonska prava. Ali, podrška smrtnoj kazni, u izjavi koja je nedavno objavljena, bila je tehnička greška.”

G. Modžadedi, koji je oštro kritikovan zbog podrške presudi o egzekuciji, kaže: “Ja poštujem da je pravosuđe nezavisno, i da su samo sudovi kompetentni da donesu takvu presudu”.

G. Kambakš se sada može obratiti Apelacionom sudu sa žalbom kako na presudu, tako i na kaznu, i posle toga, Vrhovnom sudu. Ukoliko ne uspe tu, može da traži oproštaj direktno od g. Karzaija – koji je već zatrpan mejlovima u vezi s ovim slučajem. Brat g. Kambakša, Sajed Jakub Ibrahimi, pozdravio je novu odluku Senata, ali je dodao da bi moglo biti teško da se pronađe advokat koji bi vodio slučaj pred Apelacionim sudom nakon što su fundamentalističke grupe poslale upozorenje svim ljudima “koji sarađuju sa otpadnikom”. On je rekao da bi jedina realistična šansa da njegov brat bude oslobođen mogla da bude lična intervencija predsednika Karzaija.

Eršad Ahmadi, viši saradnik g. Karzaija, rekao je da predsednik “pažljivo prati slučaj”. Ali, on je naglasio da je to “dug, težak i komplikovan sudski proces”.

G. Ahmadi je dodao: “Odluku nižeg suda će preispitati viši, a onda će tu odluku proučiti Vrhovni sud. Ukoliko oni potvrde smrtnu kaznu, predsednik može da pošalje presudu natrag na Vrhovni sud, na ponovno odlučivanje. Ali, i ako ostanu pri svojoj ranijoj odluci, on još uvek ima zakonsko pravo da ga abolira”.

Selim Muhamed Nasrudin, analitičar avganistanskog pravnog sistema, kaže da je Gornji dom “učinio zaista opasan korak kada je rekao da mladić treba da bude ubijen – i time izvršio jak pritisak na Apelacioni sud. Ono što su sad uradili, olakšaće sudijama da preinače smrtnu kaznu, kao što će olakšati g. Karzaiju da oslobodi ovog čoveka ukoliko to želi da učini. Progresivni ljudi u ovoj zemlji priželjkuju takav ishod. Ono što zaista zabrinjava jeste da je bio potreban pritisak iz inostranstva da bi Senat ispravio svoju grešku”.

Medijska grupa za pritisak Reporteri bez granica, koja je vodila kampanju za g. Kambakša, rekla je da je odluka Senata korak u pravom smeru. “Videli smo da postoji podrška mladom novinaru”, dodao je portparol ove organizacije, “Vlasti sada moraju da preduzmu neophodne mere, kao što je premeštanje sudskog procesa u Kabul, tako da bi se o njemu moglo odlučivati u normalnim uslovima. Bezbednost Kambakša i njegove porodice takođe mora biti obezbeđena, pošto se pretnje smrću umnožavaju. I mi apelujemo na strane vlade da ustanu u njegovu odbranu”.

Portparol britanskog Ministarstva spoljnih poslova kaže: “Mi pažljivo posmatramo razvoj događaja. Ministar je jasno naglasio da mi verujemo da je sloboda izražavanja fundamentalna za demokratsko društvo.”

 
Kim Sengupta, Jerome Starkey u Kabulu, i Nigel Morris, “Lifeline for Pervez: Afghan Senate withdraws demand for death sentence”,

The Independent, 02.02.2008.

Peščanik.net, 01.02.2008.