Велосипед
Велосипед

Pre 5 dana na sajtu Peščanika je objavljen jedan PISA zadatak i dva pitanja koja se postavljaju učenicima u okviru ovog zadatka. Za ovu priliku izabran je zadatak koji liči na zadatke koji se tipično koriste u našim škola. Čitaoci sajta su imali mogućnost da procene koliko učenika prvog razreda srednjeg obrazovanja u Srbiji može da reši ova dva pitanja. Čitaocima sam obećao da ću za 5 dana objaviti tačan procenat učenika koji može da reši navedena pitanja. Vreme je da obećanje bude ispunjeno i da se zadovolji radoznalost oko 900 čitalaca koji su iskoristili priliku i dali svoju procenu.

Zadatak koji je objavljen se odnosi na biciklistkinju Helen1 koja je dobila bicikl opremljen brzinometrom koji prikazuje dužinu puta koji je prešla prilikom vožnje i prosečnu brzinu kojom se kretala. Prvo pitanje stavlja učenike u situaciju da razumeju odnos između prosečne brzine vožnje na dve deonice puta. U prvoj deonici Helen je prešla 4 km za 10 minuta, a u drugoj je prešla 2 km za 5 minuta. Učenici treba da uoče da je u drugoj deonici Helen prešla duplo kraću razdaljinu za duplo manje vremena što znači da je prosečna brzina kretanja bila ista. Ova situacija je slična mnogim situacijama u kojima se možemo naći u životu – npr. da shvatimo da nema razlike što se tiče cene mleka ako smo 2 litra mleka kupili za 200 dinara ili ako smo 1 litar kupili za 100 dinara.

Ovo pitanje spada u lakša PISA pitanja jer se nalazi na drugom PISA nivou. Ovaj nivo je posebno važan jer on, prema kriterijumima EU, predstavlja minimalni nivo funkcionalne pismenosti. Drugim rečima, učenici koji dostignu drugi nivo (tj. oni koji mogu da reše ovaj tip pitanja) se smatraju funkcionalno pismenima, dok bi oni koji nisu u mogućnosti da reše ovaj tip pitanja bili smatrani funkcionalno nepismenima. Pitanje funkcionalno nepismenih mladih u EU je veoma važno, što najbolje pokazuje činjenica da se jedan od 5 ciljeva za 2020. godinu koje su zemlje EU postavile sebi odnosi na smanjenje procenta učenika koji ne dostižu drugi PISA nivo – na manje od 15%.

Kako su čitaoci sajta Peščanika procenili petnaestogodišnje učenike iz Srbije? U proseku čitaoci Peščanika su procenili da je oko 55% naših učenika u stanju da odgovori tačno na ovo pitanje, tj. da oko 45% učenika neće biti u stanju da odgovori tačno na ovo pitanje. Dobra vest je da su naši učenici bili nešto uspešniji J. Naime, oko 65% naših učenika je tačno odgovorilo na ovo pitanje. Loša vest je, međutim, da oko 35% učenika nije u mogućnosti da odgovori tačno na ovo relativno jednostavno pitanje ni nakon devet godina školovanja. Nadam se da to ne znači da će u stvarnom životu možda pomisliti da su bolje prošli ako kupe 1 litar mleka za 100 dinara nego ako kupe 2 litre za 200 dinara.

Drugo pitanje je bilo složenije. Učenicima su date dve informacije (Helen je na jednoj deonici prešla 4 km za 9 minuta, a zatim 3 km za 6 minuta), a od učenika se tražilo da izračunaju prosečnu brzinu u km/h. Do rešenja se može doći tako što bi se sabrale dve dužine (7 km) i vreme potrebno da se one pređu (15 minuta), zatim treba uočiti da je 15 minuta četvrtina sata i zaključiti da to znači da bi za 1 sat takve vožnje Helen prešla 4 puta dužu deonicu, tj. 28 km. Ovo pitanje spada u najteža PISA pitanja i nalazi se na najvišem, šestom PISA nivou.

Čitaoci Peščanika su procenili da je oko 40% učenika u Srbiji sposobno da reši ovaj zadatak. U ovom slučaju su bili veliki optimisti, jer svega 8% petnaestogodišnjih učenika iz Srbije zaista uspeva da tačno odgovori na ovo pitanje, tj. 92% učenika ne uspeva da reši ovi pitanje L. Podsećam da se radi o učenicima koji su prethodno proveli devet godina u školovanju. Možda opravdanje može biti da je ovo veoma komplikovano pitanje i da je to opravdani razlog za ovako mali procenat učenika koji uspeva da ga reši.

Ostavljam svakom da oceni ove nalaze u smislu da li se radi o pozitivnim ili negativnim vestima. Ako smatrate da su ovo prihvatljive vesti i da mi kao društvo i ne treba da očekujemo više od našeg obrazovanja, onda ništa.

Peščanik.net, 11.12.2013.

RAZGOVOR O OBRAZOVANJU

________________

  1. Neki čitaoci sajta Peščanika su mi skrenuli pažnju da sam u prošlom tekstu napisao „Biciklista Helen“ umesto „Biciklistkinja Helen“. Ovom prilikom im se zahvaljujem što su me podsetili na rodno osetljiv govor i koristim priliku da ovde ispravim propust.